EYT kesinleşince 8.9.99 öncesi sigortası olanlar gün şartını sağlamak için (SSK'da 5000 gün ama Bağ-Kur'da kadın 7200, erkek 9000 gün) boşluk günlerini nasıl doldurabilecegi yollarını arıyor. Bu yollardan biri de daha önce Bağkurlu olup ta borcu olduğu için özel prim affı dönemlerinde 12 ay ve üstü borç olduğu için hem borcun hem de hizmet süresinin silindiği dönemleri tekrar "İHYA"dir. Bu sebeple de ihya ile ilgili çok soru geliyor;
1- İhyada miktar, asgari ücrete göre hesaplanmaz. İhya borcun silindiği tarihten günümüze kadar faiz ile güncellenir.

2- ihyada kısmi ihya olmaz, tamamını ihya etmeniz gerekir. örneğin 2500 gün ihya edilecek süreniz var sizin 1000 güne ihtiyacınız olsa da tamamını ihya edeceksiniz. yani ya hep ya hiç.

3- ihya talebinde bulunduktan sonra 3 ay içinde tamamını ödemeniz gerekir, kısmi ödeme yaparsanız ihya iptal edilir.

4- 2023/4. ayda prim affı geleceği dedikodusu hakim ama ihya borçları prim afları kapsamına girmez. Yani indirimlerden yararlanamazsınız.

5- ihya etmeniz halinde canlanan primler son 7 yıl içinde bağkur süresini 1261 gün üstüne çıkarırsa bu durumda Bağkur emeklilik şartları devreye girer. örneğin 3000 gün SSK'nız var, bunun 1000 günü son 3 yılda ve öncesinde 6 yıl (2160 gün) Bagkurunuz var ama silinmiş, bu 6 yılı ihya ettiğinizde gününüz toplamda gün 5160 gün olur ama son 7 yılda Bağkur daha fazla olacağı için artık SSK yerine bagkura göre emekli olursunuz.

6- Hesaplama prime esas kazanç üzerinden yapılıyor. SGK tarafından hesaplanıp tebliğ edilen borç tutarının 3 ay içiresinde ödenmesi gerekiyor. Eğer 3 ay içinde ödeme olmaz ise bu kez talep iptal oluyor ve yeniden talep gerekiyor. BAĞ-KUR’lular (isteğe bağlı BAĞ-KUR hariç) asgari ücretin brüt tutarının yüzde 34,5’i kadar prim öderler. Vadesi geçmiş prim borcu olmayan ve primlerini düzenli ödeyenlere ayrıca 5 puanlık indirim de uygulanıyor. İsteğe bağlı sigorta ödeyenler de BAĞ-KUR’lu sayılıyor. Onlar brüt asgari ücretin yüzde 32’si üzerinden prim ödüyorlar. Tarım (çiftçi) BAĞ-KUR’luların 2017 yılı için ödeyecekleri prim tutarı 24 günlük brüt asgari ücret üzerinden hesaplanıyor.

İhya talebine ilişkin başvuru formuna aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/EkGoster/168311

Ersin Umdu

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Enflasyon Düzeltmesinin İndirimli Kurumlar Vergisi Hesaplamalarına Etkisi İndirimli kurumlar vergisi uygulaması, Kurumlar Vergisi Kanununun 32/A maddesinde düzenlenen, teşvik belgeli…
  • HANGİ İŞLEMLERE FORM BA-BS VERİLECEK Form Ba - Bs Beyanı: Yakın Gelecekte Muhtemelen Çoğu İşlem…
  • Finansman Gider Kısıtlamasında Danıştay’dan İlk Karar Danıştay 3.Dairesi ihtirazi kayıtla açılan, tebliğin yabancı kaynak tanımının da…
Top