6331 sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Kanunun 4.maddesine göre işverenler; mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapmak zorundadır.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 17. Maddesine göre;
(7) Bu madde kapsamında verilecek eğitimin maliyeti çalışanlara yansıtılamaz. Eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılır. Eğitim sürelerinin haftalık çalışma süresinin üzerinde olması hâlinde, bu süreler fazla sürelerle çalışma veya fazla çalışma olarak değerlendirilir.

Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 8. Maddesine göre de; İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin maliyeti çalışanlara yansıtılamaz. Eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılır.

Sonuç olarak şu değerlendirmeleri yapmamız gerekiyor.

Gerek Kanunu ve gerekse İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun emredici hükümlerine göre çalışanların istihdam edilecekleri işler konusunda işçilerin sağlıklarının korunması işyerlerinde iş kazası ve meslek hastalıklarının önüne geçilmesini sağlamak üzere işçilere eğitim verilmesi gerekmektedir. Bu eğitimlerin bazılarının çalışmaya başlamadan önce bazılarının ise işçilerin çalışmalarının devamı süresince verilmesi zorunluluğu bulunmaktadır.

Bu eğitimlerin ayrıntıları Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelikte yer almaktadır.

İşçilerin eğitimlerinin çalışmaya başlamadan önce verilmesi zorunluluğu işçilerle işverenler arasındaki hizmet akdinin eğitimlerden sonra kurulmasını gerektirmez. Çalışma mevzuatı açık olarak eğitim sürelerinin iş süresinden sayıldığını hükme bağlamıştır. Bu bağlamda çalışanların eğitimi hizmet akdi kurulduktan sonra verilmeli. Çalışanların ilgili kurumlara bildiriminin eğitimler öncesi yapılması gerekmektedir. Eğitimin çalışanların ilgili Kurumlara bildirilmesinden sonra yapılması ancak işçilerin fiilen çalışmaya başlamadan önce eğitime tabi tutulması gerekir.

Çalışanların bildirimlerinin yapılmış olması onların eğitime tabi olarak çalıştırılması gereken işyerlerinde eğitime tabi tutulmadan çalıştırıldığı anlamına gelmez. Öte yandan eğitim süreleri iş süresinden sayıldığı için ilgili Kurumlara bildirim yapılmadan eğitim verilmesi durumunda işçilerin hizmet süreleri ile ilgili olası ek bildirim yükümlülüğü nedeniyle işverenlerin idari para cezalarına maruz kalmalarına neden olabileceği unutulmamalıdır. Harun Ordu

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • MENKUL KIYMETLERDEN 2024 YILINDA ELDE EDİLEN GELİRLERİN VERGİLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN TABLO GÜNCELLENDİ Menkul kıymetlerden elde edilen gelir ve kazançların beyanı ve vergilendirilmesi…
  • AR-GE/TASARIM MERKEZLERİ FAALİYET RAPORU İÇİN SON TARİH 31.05.2024 5746 Sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun…
  • DÜZELTİLMİŞ BİLANÇOLARIN OLUMLU ETKİSİ; FİNANSMAN GİDER KISITLAMASI KAPSAMI DIŞINDA KALMIŞ OLABİLİRSİNİZ 31.12.2023 tarihli bilançolarda yer alan parasal olmayan aktif kalemlerin düzeltmeye…
Top