8 Nisan 2020 itibarıyla görüşlerin alınması için belirli mercilere gönderilen Kanun Teklifi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu (“İSK”) ve 4857 sayılı İş Kanunu da (“İK”) dâhil olmak üzere birçok kanuna ek maddeler eklenmesi ve birçok kanunda değişiklikler yapılması planlanmıştır.

Kanun Teklifi’nin 4 ve 5. madde hükümleri ile COVID-19 salgını süresince yürürlükte kalmak üzere, işten çıkarmaları önlemek, ücretsiz izin süreçlerini düzenlemek ve bu dönemde işsizlik ödeneğinden yapılacak ödemeleri düzenlemek amacıyla 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanunu’na geçici maddeler eklenmesi planlanmıştır.

Kanun Teklifi madde 5 hükmü ile İK’ya eklenmesi planlanan geçici madde ile işverenin haklı nedenle iş sözleşmesini feshini düzenleyen 25. maddesinin;

- Sağlık nedenleri ile fesih,

- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri sebebiyle fesih,

başlıklı 1. ve 2. fıkrası dışında kalan hallerde iş akdinin feshi Kanun Teklifi’nin yayımlanarak yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay süre ile feshedilemeyecek fakat işveren, sözleşmeleri fesih yasağı sebebiyle feshedilemeyen işçileri ücretsiz izne ayırabilecektir.

Teklif’in 4. maddesi uyarınca ise fesih yasağı kapsamında ücretsiz izne ayrılan işçilere ve 15/3/2020 tarihinden sonra işten çıkarılmış olup, İSK’nın diğer hükümlerine göre işsizlik ödeneğinden istifade edemeyen işçilere, fesih yasağı süresince Fondan her gün için 39,24 Türk Lirası nakdi ücret desteği verilecektir.

Her iki madde kapsamında belirlenmiş olan süreleri 6 aya kadar uzatmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.

İlgili maddelerin tam metinleri aşağıdaki gibidir;

Kanun Teklifi’nin 5. madde hükmü ile İK’ya eklenmesi planlanan madde:

Geçici İstihdam Güvencesi

Geçici Madde 10- Bu Kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin iş sözleşmesi, COVİD-19 salgın hastalık neticesinde kamu yararının gerektirmesi nedeni ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay süreyle 25 inci maddenin birinci fıkrasının ikinci bendinde gösterilen sebepler dışında işveren tarafından feshedilemez.

Birinci fıkra çerçevesinde fesih yasağı uygulanan hallerde işveren işçiyi ücretsiz izne ayırabilir.

Bu madde kapsamında belirlenen fesih yasağı süresini altı aya kadar uzatmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.”

Kanun Teklifi’nin 4. madde hükmü ile İSK’ya eklenmesi planlanan madde:

Geçici Madde 24- 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun geçici onuncu maddesi çerçevesinde ücretsiz izne ayrılan işçilere ve 15/3/2020 tarihinden sonra işten çıkarılmış olup, Kanunun diğer hükümlerine göre işsizlik ödeneğinden istifade edemeyen işçilere, 4857 sayılı İş Kanununun geçici 10 uncu maddesi çerçevesinde belirlenen fesih yasağı süresince Fondan her gün için 39,24 Türk Lirası nakdi ücret desteği verilir.

Birinci fıkra çerçevesinde ücretsiz izne ayrılarak ücret desteğinden yararlanan işçinin işveren tarafından fiilen çalıştırılmaya devam ettiğinin tespiti halinde 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 102 nci maddesinde belirlenen idari para cezaları dört katı olarak uygulanır.

Bu madde kapsamında verilecek nakdi ücret desteğinden yararlanma süresini altı ay süreyle uzatmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.”

Yeni Kanun Teklif ile öngörülen bu düzenlemenin, Kanun’un yayımı tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülmektedir. E&Y

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • 19 Mayıs Atatürk' ü Anma Gençlik Ve Spor Bayramımız Kutlu Olsun Türkiye Cumhuriyeti tarihinde eşsiz bir galibiyet olarak yer eden Kurtuluş…
  • ANONİM / LİMİTED ŞİRKET PAY SAHİBİ OLANLAR İLE DİĞER İLGİLİ ŞAHISLARIN ŞİRKETE BORÇLANMA YASAĞI Türk Ticaret Kanununun 358 Ve 644. Maddelerine Göre Pay Sahipleri:> Sermaye…
  • YURT DIŞI İŞTİRAK PAYLARININ ELDEN ÇIKARMALARINA İLİŞKİN İSTİSNA Kurumların aktiflerinde bulunan iştirak hisselerinin satılması, buradan elde edilen kazançların…
Top