Bugünkü (29.03.2025) Resmi Gazete'de bazı kamu kurumları ve özel sektör işyerleri için işkolu tespit kararları yayımlanmıştır.
Peki bu süreç nasıl işliyor?
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 5. maddesinde:
✅ “Bir işyerinin girdiği işkolunun tespiti Bakanlıkça(İŞ MÜFETTİŞLERİ tarafından) yapılır. Bakanlık, tespit ile ilgili kararını Resmî Gazete’de yayımlar.
Bu tespite karşı ilgililer, kararın yayımından itibaren on beş gün içinde dava açabilir. Mahkeme iki ay içinde kararını verir. Karar hakkında istinaf yoluna başvurulması hâlinde bölge adliye mahkemesi iki ay içinde kararını verir. Bu karara karşı temyiz yoluna başvurulması hâlinde Yargıtay, uyuşmazlığı iki ay içinde kesin olarak karara bağlar.
✅ Yeni bir toplu iş sözleşmesi için yetki süreci başlamış ise işkolu değişikliği tespiti bir sonraki dönem için geçerli olur. İşkolu tespit talebi ve buna ilişkin açılan davalar, yetki işlemlerinde ve yetki tespit davalarında bekletici neden sayılmaz.
✅ İşkolu değişikliği yürürlükteki toplu iş sözleşmesini etkilemez.” şeklinde işkolu tespit süreci açıklanmıştır.
➡️ Bugünkü Resmi Gazete;
İşkolu Tespit Kararları (No: 2025/47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59)