İtiraz nereye, ne zaman yapılır? İtiraz takip ve tahsili durdurur mu? İtiraz süresini kaçıranlar menfi tespit davası açabilir mi?

*Sosyal Güvenlik Kurumunun 6183 sayılı Kanun kapsamında takip edilen prim ve diğer alacakları amme alacağı niteliğinde olup, imtiyazlı alacaktır.

* SGK, 6183 sayılı Kanunun uygulanmasında Maliye Bakanlığı ile diğer kamu kurum ve kuruluşları ve mercilere verilen yetkileri kullanır.

*Sosyal Güvenlik Kurumunun prim ve diğer alacaklarının tahsilinde, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usûlü Hakkında Kanunun uygulamasından doğacak uyuşmazlıkların çözümlenmesinde Kurumun alacaklı biriminin bulunduğu yer iş mahkemesi yetkilidir.

* SGK tarafından kendisine ödeme emri gönderilen borçlunun, tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde yetkili iş mahkemesinde ödeme emrinin iptali davası (itiraz) açması gerekmektedir.

*15 günlük mahkemeye başvuru süresi kamu alacağı asıl borçlusu için hak düşürücü süredir. Bu süreyi kaçıran kamu alacağının borçlusu borçlu bulunmadığına dair menfi tespit, istirdat davası açamaz.

*Ödeme emri kendisine tebliğ edilen üçüncü kişi kamu alacağı asıl borçlusu değil de 3. kişi ise bu kişiler 15 günlük süreyi kaçırsalar bile menfi tespit davası açabilirler.

*Yetkili iş mahkemesine başvurulması alacakların takip ve tahsilini durdurmaz.

*Sosyal Güvenlik Kurumunun taraf olduğu her türlü dava ve icra takiplerinin kısmen veya tamamen aleyhe neticelenmesi halinde 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununda yazılı tazminat ve cezalar SGK hakkında uygulanmaz. HARUN ORDU

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • YURT DIŞINDA ÖDENEN VERGİLERİN HESAPLANAN KURUMLAR VERGİSİNDEN MAHSUBU 1.GİRİŞ 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 1’inci maddesine göre sermaye…
  • Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM’ne sunuldu Teklifte özellikle ticaret sicil işlemlerini ve corporate süreçleri etkileyen önemli…
  • Mayıs Ayı Yükümlülük Takvimi İlk Tarih Son Tarih VERGİLER/HARÇLAR/BİLDİRİMLER VE DİĞERLERİ 1.04.2024 6.05.2024 Mart…
Top