14 Eylül 2022 Tarihli ve 31953 Sayılı Resmi Gazete’de “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti Arasında Genişletilmiş Bilgi Değişimi Yoluyla Uluslararası Vergi Uyumunun Artırılması Anlaşması” ve eki “Mutabakat Zaptı”nın yürürlük tarihinin 14 Haziran 2021 olarak tespit edilmesine ilişkin 6032 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı yayımlandı.

Bilindiği üzere, FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act - Yabancı Hesaplar Vergi Mevzuatına Uyum Yasası) ABD kişilerinin veya bu kişilerin belirli oranda sahip oldukları şirketlerin yurtdışı finansal varlıklarını kayıt altına almak amacıyla 2010 yılında ABD Maliye Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulmuş bir Kanundur.

FATCA, ABD dışındaki yabancı finansal kuruluşlara, müşterileri arasındaki ABD kişileri ile bu kişilerin belirli oranda sahip oldukları şirketlerin finansal varlıklarını Amerikan Gelir İdaresine (Internal Revenue Service "IRS") raporlama zorunluluğu getirmektedir. FATCA yükümlülüklerine uymayan yabancı finansal kuruluşlar “FATCA uyumsuz” olarak sınıflandırılmakta ve bu kuruluşların ABD kaynaklı gelirleri üzerinden %30 oranında tevkifat yapılması öngörülmektedir.

FATCA’nın yürürlüğe girmesi ile birlikte Amerikan Hazinesi, FATCA nın daha etkin bir biçimde uygulanabilmesini teminen ülkeler arası anlaşma modelleri hazırlamış olup, birçok ülke ile bu anlaşma metinleri imzalanmıştır. Anlaşma imzalanan ülkeler listesi Amerikan Hazinesi’nin internet sitesinde yayımlanmakta ve bu ülkede mukim finansal kuruluşlar FATCA uyumlu kabul edilmektedir.

Hatırlanacağı üzere, Türkiye ile ABD Arasında Genişletilmiş Bilgi Değişim Yoluyla Uluslararası Vergi Uyumunun Artırılması Anlaşması 29 Temmuz 2015’de imzalanmış, daha sonra 16 Mart 2016 tarihli Resmi Gazete’de söz konusu Anlaşma’nın ve Eki Mutabakat Zaptı’nın onaylanmasının uygun bulunduğuna dair 6677 sayılı Kanun yayımlanmıştır. Ancak söz konusu Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için Türkiye’nin gerekli iç işlemlerini tamamladığını Amerika Birleşik Devletleri’ne yazılı olarak bildirmesi gerekmekteydi.

Bu defa, yukarıda yer verilen süreçler tamamlanarak, 6032 sayılı Karar ile anılan Anlaşma’nın ve Eki Mutabakat Zaptı’nın yürürlük tarihi 14 Haziran 2021 olarak tespit edilmiştir.

Mutabakat Zaptı’nda, Anlaşma’nın 30 Eylül 2015 tarihinden sonra yürürlüğe girmesi durumuna ilişkin olarak aşağıdaki açıklamaya yer verilmişti:

Anlaşmanın 30 Eylül 2015 tarihinden sonra yürürlüğe girmesi durumunda, eğer 30 Eylül 2015 tarihine kadar yürürlüğe girmiş olsaydı Anlaşma kapsamında bu tarihten sonra (ve yürürlüğe girmesinden önce) bildirilmesi gereken her türlü bilginin Anlaşmanın yürürlüğe girmesini takip eden 30 Eylül günü bildirilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

Söz konusu Karara ve ilgili mevzuata aşağıdaki bağlantı yollarıyla ulaşabilirsiniz.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Enflasyon Düzeltmesi Hakkında Yardımcı Bilgiler 7440 sayılı Kanunun 6/1 maddesi kapsamında mükellefler stoklarında bulunan ancak kayıtlarında…
  • Emeklilik Başvurusu Ve Bayram İkramiyesi Ramazan’da 3.000 TL olarak ödenen emeklilere bayram ikramiyesi, bir değişiklik…
  • 296 GEÇİCİ HESAP VE ENFLASYON DÜZELTMESİ 7440 Sayılı Kanunun 6/3. Fıkrasına Göre Mükelleflerin Bilançolarında Görülmekle Birlikte…
Top