İşletmelerin finansmana olan talebi ve ihtiyacı her geçen gün artıyor.

Özellikle, sektörlerinde yeni olan ve gelişme evresinde olan işletmelerin, finansmana erişimi son derece kısıtlı ve gelir azalışlarından çok çabuk etkileniyorlar.

Bu kapsamda, KOSGEB tarafından “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Projesi” adı ile hazırlanan program işletmeler açısından son derece önemli.

Mikro ve Küçük İşletme Tanımına Kimler Giriyor?

Mikro işletme, 10 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya aktif toplamından herhangi biri 1.000.000 TL’yi aşmayan işletmeleri,

Küçük işletme ise, 50 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya aktif toplamından herhangi biri 8.000.000 TL’yi aşmayan işletmeleri tanımlamaktadır.

Mikro ve Küçük İşletmelere Sağlanan Hızlı Destek Projesi Nedir?

Öncelikle, söz konusu programın iki bileşenden oluştuğunu belirtmemizde fayda var.

Birinci bileşende; 2019 yılında asgari 75.000 TL net satış hasılatı olan Mikro ve Küçük İşletmelere “faizsiz geri ödemeli destek”;

ikinci bileşende ise; 2017 yılı ve sonrasında kurulan hedef sektörlerde faaliyet gösteren yenilikçi Genç Mikro ve Küçük İşletmelere “faizsiz geri ödemeli destek” sağlanıyor. 

İkinci bileşen kapsamında başvuru yapabilmeniz için; 

  • Merkez yada şube adresi itibariyle TEKMER veya TGB’de faaliyet göstermeniz,

  • Kamu kaynaklarıyla desteklenen Ar-Ge veya inovasyon projesi başarı ile tamamlanmış veya süresi devam eden projeye sahip olmanız,

  • 2017 yılı ve sonrasında patent belgenizin olması,

  • 2017 yılı ve sonrasında TÜR deneyim belgesine sahip olmanız gerekiyor.

Program kapsamında iki bileşenden yalnızca birine başvuru yapılabiliyor.

Bu noktada en önemli kıstas, “Mikro ve Küçük Ölçekli İşletme” olmanız.

Ayrıca, KOBİ Bilgi Beyannamesinde yer alan NACE Rev-2 faaliyet kodları arasında yer almanız gerekiyor. İmalat ve bunun tamamlayıcısı olan öncelikli sektörler olmak üzere, bilgisayar programlama, AR-GE, konaklama ve yiyecek, toptan ve perakende ticaret, mesleki ve teknik faaliyetler, bilgi ve iletişim gibi birçok sektör kapsama alınmış durumda.

Eğer, Dünya Bankası tarafından kısıtlanan sektörlerde yer alıyorsanız söz konusu desteğe başvuramıyorsunuz. Destek ödemesi alabilmeniz için Vergi, SGK borçlarınızı kapatmanız veya tecil ya da taksitlendirmiş olmanız gerekiyor. Ancak, Vergi ve SGK borçlarınızı kapatacağınızı beyan etmenizde yeterli olacaktır.

Destek Tutarı Ne Kadar Olacak?

Mikro ve Küçük Ölçekli İşletmeler başvuru esnasında, geçmiş dönem ortalama istihdamının muhafaza edeceklerini, yeni personel istihdam edeceklerini ve desteği 24 ay ödemesiz dönemi takip eden taksitler halinde KOSGEB’e geri ödeyeceklerine dair taahhütte bulunmaları gerekiyor.

Söz konusu taahhüde istinaden teminatsız ve faizsiz geri ödemeli destekten faydalanabilecekler.

Taahhüt verildikten ve yukarıda bahsedilen bütün şartlar tamamlandıktan sonra, yeni istihdam edilecek her bir personel için 100.000 TL geri ödemeli destek verilecek olup, işletme sahibi kadın ise veya işletmenin %51 ve üstü hissesi tek başına bir kadın ortağa ait ise ya da işe alınan personel kadın ise geri ödemeli destek tutarı her bir personel için 110.000 TL olacaktır. 

Bu kapsamda, Mikro İşletmeler en fazla 2, küçük işletmeler ise en fazla 5 personel desteği alabileceklerdir. Kısaca, mikro işletmeler için maksimum 220.000 TL, küçük işletmeler için ise maksimum 550.000 TL destek söz konusu.

Destek Kapsamında Kimlerin İstihdam Edilmesi Gerekiyor?

  • Üniversite (2 yıllık ve üstü) ya da mesleki veya teknik lise mezunu,

  • Başvuru döneminin ilan edildiği aydan önceki ayda (Haziran 2022) başvuruyu yapan Mikro ve Küçük İşletme’ de çalışmıyor olması, yani ilave personel olması,

  • Alınacak olan personelin son 3 yılda 180 günden fazla çalışmamış olması,

  • İşe alınacak personelin 1981 ve sonrası doğumlu olması ve yabancı uyruklu olmaması gerekiyor.

Ödemeler Nasıl Yapılacak?

İşletmeler, ilk 24 ay ödeme yapmayacak olup, sonraki 24 ayda faizsiz ve komisyonsuz olarak 6 eşit taksitle KOSGEB’e geri ödemede bulunacaklar.

Ayrıca, 6 aylık ilk taksit dönemine ilişkin yükümlülük yerine getirilmemişse 3 ay ek süre verilecek.

Destek kapsamında istihdam taahhüdünde bulunulan personelin işten ayrılması veya değiştirilmesi durumunda, şartlara uygun yeni bir personel istihdam edilebilecektir.

Taahhütlerini yerine getirmeyen işletmelerden ise; ödenen destek tutarı, ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile birlikte tahsil edilecektir.  Geri ödemeli destek için işletmelerden ayrıca teminat alınmayacaktır.

Destek Kapsamına Uygun Giderler Neler?

Mikro ve Küçük İşletmelere aylık düzenli oluşan giderlerini karşılayabilmeleri için “geri ödemeli işletme sermayesi” desteği sağlanıyor.

Bu kapsamda birinci bileşende yer alan; 2019 yılında asgari 75.000 TL net satış hasılatı olan Mikro ve Küçük İşletmelerin;

  • Personel Giderleri

  • İşyeri Kirası

  • Düzenli İşletim Giderleri (Elektrik, Doğalgaz, Su vb.)

  • Malzeme Giderleri (Destek başvurusundan önce üretim için tedarikçilerle sipariş bağlanmış olma şartıyla) karşılanıyor.

İkinci bileşende yer alan işletmeler için ise yukarıdaki desteklere ilave olarak, Teknolojik faaliyet giderleri (patent, telif, teknoloji lisanslama vb.) karşılanıyor.

Öte yandan, destek ödemesi talep edilen tarihten önceki aydan başlamak üzere, 12 aylık süre içinde gerçekleşmesi öngörülen giderlerin tahmini toplam tutarı da ayrıca başvuru formunda belirtilebiliyor.

Destek Ödemesi Almak İçin Hangi Şartlar Gerekli?

Öncelikle, KOSGEB veri tabanında kayıtlı ve bilgileri güncel olan faal bir işletme olmanız gerekiyor.

Daha sonra, program başvurusunu yapmış ve geçici onayı almış olmanız gerekiyor.

Ayrıca, yukarıdaki şartlara uygun yeni personel istihdam etmeniz ve ödeme almak için talep başvurusunu yapmış olmanız gerekli.

Peki, Başvurular Nasıl Yapılacak?

Başvuru kriterlerini sağlayan Mikro ve Küçük İşletmeler KOSGEB'in internet sayfasında yer alan “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilirler.

Kısa sürede tamamlanacak değerlendirme ve geçici onay işlemlerinden sonra destek ödemeleri başlatılacaktır.

Programa başvuruların 10 Ağustos 2022’ye kadar yapılması gerekiyor.

Öte yandan, program başvurusuna geçici onay verilen işletmelerin, istihdam edilen personel için ödeme talebi yapabilecekleri son tarih ise 28 Eylül 2022’dir.

Berkay Özgüven

https://www.istekobi.com.tr/blog-yazilari/kosgeb-den-kobi-lere-hizli-destek-programi

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • EN SON DEĞİŞİKLİKLE DÖVİZLİ ÖDEME YAPILABİLECEK HALLER 2024 28/02/2024 tarihli ve 32474 Sayılı Resmi Gazete’de “Türk Parası Kıymetini…
  • KDV BEYANNAMESİNDE PÜF NOKTALAR Değerli okurlar, son dönemlerde KDV Kanunu ile bazı diğer kanunlarda…
  • EMEKLİLERDE EMLAK VERGİSİ Mayıs ayının emlâk vergisi için birinci taksitin ödenme ayı olmasını…
Top