İlk olarak kıdem tazminatı yazısının peşin peşin istifa etmeden önce alınması gerektiğini söyleyelim. İşçinin tek taraflı istifası sonrası SGK’dan aldığı kıdem tazminatına esas yazıyı işverene vermesi kıdem tazminatı doğurmayacaktır. Doğrusu önce kıdem tazminatına esas yazının alınması ardından istifa ederken bu yazının işverene verilmesidir.

Kıdem tazminatına esas yazı SGK’dan alındıktan sonra; sigortalının yazının tarihine göre işverene başvurmasını gerektiren bir süre mevcut değildir. Kıdem tazminatına esas yazıyı aldı diye sigortalının iş sözleşmesi ortadan kalkmaz, otomatik olarak fesih olmaz ya da sigortalı tarafından iş sözleşmesinin fesih edilmesi zorunluluğu da yoktur.

SGK’dan alınan yazı ile birlikte istifa edilmesi durumunda kıdem tazminatı doğacak, ancak ihbar tazminatı söz konusu olmayacak, ihbar süresinde önel de aranmayacak. İşveren, kısa, uzun veya ek sürelerle hizmet akdini sürdüremez, çalışmanın sürmesini sigortalıdan isteyemez, sigortalıya karşı herhangi bir müeyyide öne süremiyeceği gibi tazminat talebinde de bulunamaz.

Kıdem tazminatına esas yazının kaç defa alınacağı konusunda bir tartışmadan bahsetmek doğru olacak. Söz konusu yazının bir defa kullanılması ya da SGK’ca bir defa düzenlenmesi gerektiğini savunanlar olduğu gibi, bu konuda herhangi bir kısıt bulunmadığı görüşünde olanlar da mevcut. Yazının bir defa kullanılması gerektiğini savunanlar, sigortalının ikinci bir işe girdiğinde artık emeklilik koşullarının tamamını yaş dahil yerine getirmesi kaydıyla kıdem tazminatını alarak işten çıkabileceğini öne sürmekteler.

Hali hazırda söz konusu yazının kaç defa düzenlendiği ya da kaç defa kullanıldığına ilişkin bir sistem bulunmamakla birlikte, yazının bir defadan fazla düzenlenemeyeceğine ilişkin bir SGK düzenlemesi de mevcut değildir. Sigortalı istediği kadar kıdem tazminatına esas yazıyı alabilmektedir. Yasal düzenlemelerde de sigortalının bahse konu yazıyı kaç defa kullanacağı ile ilgili bir sınırlamaya gidilmemiştir.

Bu durumda sigortalının kıdem tazminatı yazısını birden fazla defa almasının ya da ikinci, üçüncü işverenlerine vermesini engelleme olanağı bulunmamakta. Son işverenin, kendinden önceki işverenin kıdemini ödediğinden bahisle kendisine karşı sigortalının kıdem tazminatı yazısını kullanamayacağını ileri sürmesi de mevcut düzenlemeler karşısında güçlü kalmamaktadır. Kağan Öyken

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • İHRACAT UYGULAMALARINDA e-BELGELER İhracat İşlemlerinde e-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu  e-Fatura uygulamasına kayıtlı…
  • FATURADA KDV ORANI YANLIŞLIĞI - ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI % 20-10 KDV hesaplayarak satması gereken mala yönelik %1 KDV…
  • TEMEL FATURAYA İTİRAZ VE GELİR İDARESİNE BİLDİRİM Türk Ticaret Kanununa göre tacirler arasında ihtarlar:* Noter aracılığıyla,* Taahhütlü…
Top