E-ticaretin öncüsü ve lideri Amazon, 2018 yılında Amazon.com.tr adresi ile Türkiye pazarına da giriş yapmıştı. Amazon şimdi Türkiye’deki satıcılara çok büyük bir fırsat sunuyor; tek bir mağaza ile tüm Avrupa’da satış yapmak!

Geliştirilen bu sistemle birlikte artık Türkiye’deki satıcılar oluşturdukları Avrupa mağazası ile Amazon’un Avrupa’daki pazar yerlerinde yer alıp, ürünlerini tüm Avrupa’ya satabilecek.

Artık Amazon Avrupa’da satış yapmak için Avrupa’da bir şirket açmanıza gerek yok.

Bu yazımızda, Amazon Avrupa’da satış yapmak için gerekli tüm bilgileri bulabilirsiniz.

Amazon Avrupa ile Nerelere Satış Yapabilirim?

Amazon’un tüm Avrupa ülkelerini tek bir çatı altında topladığı bu sistemde yer alan işletmeler; Amazon.de (Almanya), Amazon.co.uk (İngiltere), Amazon.fr (Fransa), Amazon.it (İtalya) ve Amazon.es (İspanya)’da satış yapabilecek.

Ancak, Avrupa hesabınızla satış yapabileceğiniz ülke sayısı bu beş pazar ile sınırlı değil. Örneğin; Amazon.de (Almanya)’de sattığınız ürünler aslında Almanya’nın komşusu olan ve Almanca konuşulan Avusturya’yı da kapsıyor. Veya Amazon.fr (Fransa)’da listelediğiniz ürünler Belçika’da da satışa açılıyor. Yani bahsedilen bu beş pazaryeri aslında tüm Avrupa ülkelerine satış yapabilmenizi sağlıyor.

Üstelik, her ülke için ayrı bir hesap oluşturmanız gerekmiyor. Tek bir satıcı hesabı ile tüm bu ülkelerde satış yapabilirsiniz.

Amazon Avrupa’da Neler Satılır?

Amazon’dan alışveriş yapmak özellikle gelişmiş ülkelerde günlük hayatın bir parçası halini aldı. Kullanıcılar market alışverişinden giyime, elektronikten ev eşyasına kadar neredeyse tüm ürün gruplarına ilgi gösteriyor. Bu sebeple, bazı yasaklı ürünler dışında akla gelebilecek her çeşit ürün Amazon’da karşılık buluyor.

Amazon’da satamayacağız ürünlerden bazıları; uyuşturucu maddeler, silahlar ve mühimmatlar, reçeteli ilaçlar ve tütün ürünleridir.

Hangi ürünleri satabileceğinize baktığımızda ise 30’dan fazla ürün kategorisiyle karşılaşıyoruz.

İşte, Amazon Avrupa’da satabileceğiniz ürün kategorilerinden bazıları:

– Giyim
– Oto Parçaları
– Oto Aksesuarları
– Alkollü İçecekler
– Bebek Ürünleri
– Güzellik
– Medya
– Tüketici Elektroniği
– Konsol ve Video Oyunları
– Yapı Malzemeleri
– Bahçe ve Dış Mekân
– Bakkal
– Sağlık ve Güzellik
– Evcil Hayvan Malzemeleri
– Ayakkabı ve Aksesuarlar
– Yazılım
– Spor Malzemeleri
– Oyuncaklar ve Oyunlar
– Saatler

Amazon Avrupa İçin Nasıl Hesap Oluşturabilirim?

Amazon Avrupa’da satış yapabilmek için yeni bir satıcı hesabı oluşturmanız gerekiyor. Amazon’da başka bir mağazanız varsa bile bu sistemi kapsamıyor. Ayrıca, eğer Amazon Türkiye’de bir satıcı hesabınız bulunuyorsa Avrupa hesabınızı oluştururken oturumunuzu kapatmanız ve daha önce Amazon’da kullanmadığınız yeni bir e-posta tanımlamanız gerekiyor.

Amazon Avrupa’da nasıl mağaza açabileceğinizi adım adım öğrenmek için Amazon Avrupa’da Mağaza Açmak yazımızı okuyabilirsiniz.

Amazon Avrupa’dan Ödemelerimi Nasıl Alabilirim?

Eğer Avrupa’da bir banka hesabınız varsa hesabınızı Amazon’a tanımlarsınız ve ödemeleriniz hesabınıza Euro veya Pound olarak aktarılır.  Ancak, Avrupa’da bir banka hesabınız bulunmuyorsa ve Türkiye’deki bir banka hesabını kullanmak istiyorsanız; Amazon sizi kayıt esnasında Avrupa’da bir Hyperwallet hesabı açmaya yönlendirir.

Hyperwallet, ödemelerinizin Türkiye’deki banka hesabınıza Türk Lirası olarak aktarılmasını sağlayan bir sanal banka hesabıdır.

Burada bir hesap oluşturduğunuzda, Amazon’da yaptığınız satışların ödemeleri Hyperwallet hesabınıza Euro veya Pound şeklinde aktarılır. Bakiyenizi Türkiye’deki banka hesabınıza aktarmak istediğinizde Hyperwallet, paranızı hesabınıza Türk Lirası cinsinden yatırır.

Hyperwallet ile ilgili daha detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız Hyperwallet Nedir? Nasıl Kullanılır? Şeklinde arama yaparak bunu araştırıp öğrenebilirsiniz.

Ürünlerimi Amazon Avrupa’da Nasıl Listeyebilirim?

Ürünlerinizi Amazon’un arayüzünü kullanarak satışa açmak istediğiniz ülkelerin dilleriyle ayrı ayrı eklemelisiniz. Örneğin; aynı ürünü Amazon.fr’de Fransızca olarak, Amazon.de’de Almanca olarak yayınlamalısınız.
Ayrıca Amazon Türkiye’de veya Amazon.com’da bulunan ürünlerinizi Avrupa’ya aktaramazsınız.

Ancak Ara yazılım  E-İhracatta bunu yapmak çok daha kolay. Ürünlerinizi toplu olarak Ara yazılım ’a eklersiniz ve Türkçe olarak işlemlerinizi gerçekleştirirsiniz. Ara yazılım ile eklediğiniz ürünleri tek bir tuşa basarak istediğiniz ülkede istediğiniz fiyatla satışa açabilirsiniz. Ara yazılım  ile satışa açtığınız ürünlerin bilgileri otomatik olarak o ülkenin diline çevrilir. 

Nelere İhtiyacım var?

  • • EAN, UPC (EÜK), veya ISBN kodu
    • Ürün adı
    • Ürün açıklaması
    • Ürün resmi
    • Fiyat
    • Stok bilgisi

E-Ticarette doğru ürün ismi, açıklaması ve iyi hazırlanmış ürün fotoğrafları satışlarınızı doğrudan etkiler.

Ürünlerimi Nasıl Göndereceğim?

Amazon Avrupa’da sattığınız ürünleri müşterilerinize göndermek için önünüzde tercih edebileceğiniz iki farklı yol bulunuyor.

Bunlardan ilki; klasik şekilde, siparişlerinizi kendiniz paketleyip göndermek. Bu noktada bir kargo şirketi ile anlaşarak hem kargo sürelerinizi kısaltabilir hem de önemli ölçüde tasarruf edebilirsiniz. Kargolama süreçleriniz mağazanızın başarısı için oldukça önemli. Kargolarınızı müşterilerinize özenle hazırlanmış şekilde mümkün olduğunca kısa sürede göndermelisiniz.

Ayrıca, Ara yazılım ’ın kargo anlaşmaları varsa bu sayede %40’a varan indirimlerden faydalanabileceğinizi ve kargolarınızı Avrupa’nın her yerine 5 Euro’dan başlayan ücretlerle gönderebileceğinizi unutmayın.

İzleyebileceğiniz ikinci yol ise Amazon’un e-ticaret dünyasına kazandırmış olduğu bir yenilik; Amazon FBA (Fulfilment by Amazon) sistemi.

Amazon’un geliştirdiği bu sistem ile ürünlerinizi Amazon’un Avrupa’da bulunan depolarından birine göndererek siparişlerinizin Amazon tarafından gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Siparişlerinizi paketlemek ve kargolamak ile uğraşmadan bu işlemleri Amazon’un güvenilirliğine teslim edebilirsiniz.

FBA sistemi size pek çok kolaylık sunuyor. Bu sistemi kullanmaya başladığınızda, kargolarınızın tüm süreçlerini takip eden Amazon, iade işlemleriyle bile ilgilendiği gibi hem mağazanız için yüksek kaliteli bir müşteri hizmetleri sunuyor hem de ürünlerinizin Amazon’da Prime etiketi kazanmasını sağlıyor. Amazon FBA ile ilgili daha detaylı bilgiye sahip olmak için; “Amazon FBA Nedir? Avantajları Nelerdir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Gümrük Süreçleri ve KDV İşlemleri

Avrupa’ya yapacağınız gönderimlerin fatura tutarı 15000 Euro’yu ve ağırlığı 300 kilogramı aşmıyorsa, mikro ihracat kapsamında KDV muaf oluyorsunuz.

Ayrıca, bu tip gönderimlerinizde herhangi bir gümrük müşaviri ile anlaşmanıza da gerek yok. Taşıyıcı firmanızın s elektronik ortamda oluşturduğu ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) sizin için yeterli.

Avrupa ülkelerine yapacağınız 22 Euro üzerindeki gönderimlerinizde ise bu ülkelerde geçerli olan ortalama %18’lik bir KDV tutarını ödemeniz gerekiyor. Fakat zaten Türkiye’de vergiden muaf olduğunuzu unutmayın.

Üstelik, Türkiye AB Gümrük Birliğine üye olduğu için Avrupa’da herhangi bir gümrük vergisi ödemenizde gerekmiyor.

Amazon Avrupa ’da Abonelik Ücreti ve Komisyon Oranları

Amazon Avrupa ile tüm Avrupa’ya satış yaparken aylık 39 Euro abonelik ücreti ödemeniz gerekiyor. Ancak, bu ücret tüm mağazalarınızın abonelik ücretini kapsıyor ve ekstra bir ücret ödemeniz gerekmiyor.

Yerli pazar yerlerinden alışık olduğumuzun aksine Amazon’da herhangi bir listeleme ücreti yok. Bu ücret karşılığında 5 farklı farklı mağazada, onlarca ülkede dilediğiniz kadar ürün listeleyebilirsiniz. Ürün başına ödeyeceğiniz komisyon oranları ise kategoriye ve ülkelere göre değişkenlik gösteriyor. Tüm komisyon oranlarına ve detaylı bir ödeme listesine “Amazon Avrupa’da Abonelik Ücreti ve Komisyon Oranları” yazımızda ulaşabilirsiniz.

Ara yazılım  E-İhracat ile Amazon Avrupa’da Satış Yapmak

Mağazalarınızdan gelen mesajlarınız diğer sanal mağazalarınızdan gelenlerle birlikte aynı yerde toplanır. Üstelik yabancı dilde gelen mesajlarınız Ara yazılım  çeviri sistemi tarafından otomatik olarak Türkçeye çevrilir. Aynı şekilde sizin Türkçe olarak gönderdiğiniz mesajlarda karşı tarafa yabancı dilde iletilir. Müşterilerinizle sağlıklı bir iletişim kurmak mağazanız için çok önemlidir.

https://esasdenetim.com/digerleri/amazon-avrupa-%E2%80%98da-nasil-satis-yapilir

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • ENFLASYON DÜZELTMESİNE TABİ TUTULMUŞ BİNEK OTOMOBİLLERİNDE AMORTİSMAN AYRILMASI 31.12.2023 tarihli bilançoda yer alan binek otomobilleri enflasyon düzeltmesine tabi…
  • İHRACAT UYGULAMALARINDA e-BELGELER İhracat İşlemlerinde e-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu  e-Fatura uygulamasına kayıtlı…
  • FATURADA KDV ORANI YANLIŞLIĞI - ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI % 20-10 KDV hesaplayarak satması gereken mala yönelik %1 KDV…
Top