Üzerimizde bulunan taşınmazları ticari şartlar veya koşullar olgunlaştığı takdirde 5 yıl içinde satmamız (trampa, takas, kamulaştırma, ayni sermaye konması vs dahil) "Değer Artış Kazancı" kapsamında %40 düzeyinde ağır bir "Gelir Vergisi" ile karşı karşıya kalmamıza neden olabilmektedir.
GVK nın mükerrer 80. maddesine göre İktisap şekli ne olursa olsun (ivazsız olarak iktisap edilenler hariç) 70 inci maddenin birinci fıkrasının (1), (2), (4) ve (7) numaralı bentlerinde yazılı mal (gerçek usulde vergiye tâbi çiftçilerin ziraî istihsalde kullandıkları gayrimenkuller dahil) ve hakların, iktisap tarihinden başlayarak (5615 sayılı kanunun 5 inci maddesiyle değişen ibare Yürürlük; 1/1/2007 tarihinden geçerli olmak üzere 04.04.2007) beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar (Kooperatiflerin ortaklarına bu sıfatları dolayısıyla tahsis ettikleri gayrimenkulleri tahsis tarihinde ortak tarafından satın alınmış sayılır.).

Bu maddede geçen "elden çıkarma" deyimi, yukarıda yazılı mal ve hakların satılması, bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade eder.

Halbuki, bu taşınmazı ana, baba, eş ve çocuklara ivazsız intikal ettirirsek uygulanan tarife oranları yarı nispetinde uygulanmaktadır.
Şöyle ki, bu tür ivazsız intikalde her ne kadar oran %30 olsa da yarısı dikkate alınabileceği gibi, Veraset İntikal vergisinde zaten matrah daha büyük oranda küçük tariflere tekabül etmektedir. 
Sonuç olarak vergi yükü çok düşük hacimlere tekabül edecektir.
Bundan sonraki satış ise artık ivazsız edinilen bir taşınmazın satışı olacağı için değer artış kapsamına ve gelir vergisinin konusuna girmeyecektir.
Buna karşın, bedel veya işlemin niteliği konusunda hassas noktalara dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • İhalelere Katılımda Enflasyon Düzeltmesine Tabi Bilançolar Mı Kullanılacak! 29/1/2022 tarihli ve 31734 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul…
  • IBAN'la Alınan Ödemelere Kesilecek Cezalar Belli Oldu! Müşterilerini IBAN'la ödemeye yönlendiren, alışveriş karşılığında fiş kesmeyen esnafa kötü…
  • Lokanta Ve Kafe Gibi İşletmelerde Satılan Gıda Maddeleri İçin KDV Oranının Yüzde 10 Uygulanması Kesinleşti; Tartışmalar Sürüyor! Tebliğde yer alan ve geçen yıl yapılan oran artışlarına ilişkin…
Top