2020 yılında ölüm yardımı parası; 4A ve 4B sigorta koluna bağlı olup vefat edenler için 715 TL’dir. 4C sigorta koluna bağlı olanlara ise 2.200 TL ödeme yapılmaktadır. Ölüm yardımı parası tek seferlik bir ödemedir. Vefat eden kişinin cenaze masraflarının karşılanabilmesi için ödenen bir yardımdır. Dolayısı ile de vefat eden kişinin cenaze masraflarını karşılayan kişiye yapılan bir ödemedir. Ölen kişinin birinci dereceden yakınları bu ödenek için başvuru yapabilmektedirler. Ancak birinci dereceden yakını olmayanların cenazelerini kaldıran kişiler de bu ödenek için başvuru yapabilme hakkına sahiptirler. Cenaze ödeneği olarak da adlandırılmaktadır. Cenaze masraflarının faturasının ibraz edilmesine gerek kalmadan yapılan bir ödemedir.

Ölüm Yardımı Parası Kimlere Ödenmektedir?

Cenaze ödeneği için başvuru yapabilecek olan kişiler şu şekildedir:

  • Vefat eden sigortalının eşi başvuru hakkına sahiptir.
  • Ölen sigortalının çocukları cenaze ödeneği için başvuru yapabilmektedir.
  • Ölen kişinin çocuğunun olmaması durumunda; kardeşleri cenaze ödeneği alabilmektedir.
  • Herhangi bir akrabası olmayan bir sigortalı vefat ettiğinde; cenaze masraflarını karşılayan kişi kim ise, bu kişi başvuru yapabilmektedir.

Ölüm Yardımı Parası Alabilmek İçin Sağlanması Gereken Koşullar Nelerdir?

Cenaze ödeneği için gerekli şartlar aşağıda açıklanmıştır:

  • Üzerinden ölüm yardımı parası alınacak olan kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olması istenmektedir. Ayrıca emekli sandığı sigorta kolu üzerinden kaydı var ise; en az 1 yıllık ödenmiş prim günü olması gereklidir.
  • Vefat eden kişinin emekli olması durumunda; emekli aylığı dışında bir gelirinin olmaması istenmektedir.
  • En az 1 yıllık ödenmiş prim günü olanların cenaze ödeneği alabilmeleri mümkündür.

Ölüm Yardımı Parasının Verildiği Haller Nelerdir?

Cenaze ödeneğinin verildiği durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Emekli sandığı sigorta kolu üzerinden emekli olanların vefat etmesi halinde; hak sahiplerinin cenaze ödeneği alabilmesi mümkündür.
  • Hali hazırda sigortalı olarak çalışan bir kişinin vefatı durumunda verilebilmektedir.
  • Yaşlılık aylığı alan bir kişinin vefat etmesi halinde, yakınları cenaze ödeneği alabilmektedirler.
  • En az 1 yıl süre ile sigortalı olarak çalışmış, ancak sonrasında işten çıkmış veya çıkarılmış olan bir kişinin aynı yıl içerisinde ölmesi durumunda; cenaze ödeneği alabilmesi mümkündür.

Ölüm Yardımı Parası Alabilmek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Cenaze ödeneği için evraklar aşağıda verilmiştir:

  • Ölüm yardımı parası başvuru formu istenmektedir. Bu formun muhtarlıktan imzalı ve onaylı olması gereklidir.
  • Üzerinden cenaze ödeneği alınacak olan kişinin ölüm belgesi gereklidir.
  • Başvuru sahibi kimlik belgesi ile beraber başvuru yapmalıdır.

Ölüm Yardımı Parası Başvuru Formu Nereden Alınmalıdır?

Vefat eden kişinin ikamet ettiği yerdeki muhtarlığa giderek cenaze ödeneği başvuru formunun alınabilmesi mümkündür. Muhtarlığın verdiği formu sadece hak sahiplerinin doldurma hakkı bulunmaktadır.

Ölüm Yardımı Parası Alabilmek İçin Ne Yapılmalıdır?

Cenaze masraflarını karşılayan kişilerin ölüm yardımı parası için başvuru yapmaları gerekmektedir. Öncelikle gerekli belgelerin toplanması gereklidir. Bu yüzden muhtarlığa giderek başvuru formunun alınması ve doldurulması istenmektedir. Form doldurulduktan sonra ise muhtarlığa imzalatılmaktadır. Ardından vefat eden kişi emekli aylığını hangi Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alıyor ise; o il ve ilçe merkezine gidilmelidir. Başvuruların şahsen yapılması gerekmektedir. Başvuru işlemleri yapıldıktan sonra ise başvurunun değerlendirme sonucu Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek, Sosyal Güvenlik Kurumu’nu arayarak veya e-devlet sisteminden sorgulama yaparak öğrenilebilmektedir. Paranın hesaba yatırılması durumunda ise kısa süre içerisinde çekilmesine özen gösterilmelidir.

Ölüm Yardımı Parası Sorgulaması Nasıl Yapılmaktadır?

Cenaze ödeneğinin sorgulanabilmesi için izlenmesi gereken adımlar aşağıda sıralanmıştır:

  • https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır.
  • Ana sayfada bulunan giriş yap butonuna tıklanmalıdır. E-devlet sistemine giriş yapabilmek için e-devlet şifresi gerekmektedir. E-devlet şifresi ise; Türkiye’de yaşayanların PTT şubelerinden 2 TL karşılığı alabilecekleri, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının ise konsolosluklardan alabilecekleri bir şifredir. Ayrıca e-devlet şifresi olmayanlar internet bankacılığı ile, elektronik imza ile, T.C. kimlik kartı ile veya mobil imza ile de giriş yapabilmektedirler.
  • Kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra ana sayfadaki menüden e-hizmetler seçilmelidir.
  • Hizmet alınabilecek olan kurumlar içerisinden Sosyal Güvenlik Kurumu bulunmalıdır.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu ile yapılabilecek olan işlemler içerisinden Şahıs Ödemeleri Sorgulama seçilmelidir.
  • Açılan sayfadan cenaze ödeneği ile ilgili bilgi edinebilmek mümkündür. Başvurusu henüz sonuçlanmayanlar bu sayfadan herhangi bir bilgi edinememektedir. Ancak başvurusu sonuçlananlar ölüm yardımı parası ilgili detaylı bilgi alabilmektedirler.

Ölüm Yardımı Parası Ne Kadar Verilmektedir?

Cenaze ödeneğinin tutarı sigorta koluna göre değişiklik göstermektedir. SSK ve Bağ-Kur kapsamında olan sigortalının vefatı durumunda; 2020 yılı ile beraber 715 TL cenaze yardımı yapılmaktadır. Emekli sandığına mensup olanların vefatı halinde ise birinci dereceden yakınlarına 2.200 TL ödenek verilmektedir. Bu tutarlar her sene açıklanan enflasyon oranına göre güncellenmektedir. Ayrıca vefat eden kişinin çalışma şartlarına ve durumuna göre ödenecek olan cenaze yardımında değişiklik olabilmektedir.

Ölüm Yardımı Parası Ne Kadar Sürede Verilmektedir?

Cenaze yardımı ödeneğinin verilme süresi için net bir zaman verebilmek mümkün değildir. Başvuru sürecine, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun iş yoğunluğuna göre bu süre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak ortalama bir süre vermek gerekir ise; sigortalının vefatı ile beraber ölüm yardımı parasına müracaat yapılması sonucunda, 2 ile 3 ay arasında bir sürede yardım ödemesi yapılmaktadır.

Ölüm Yardımı Parası Nereye Yatırılmaktadır?

Cenaze ödenekleri Ziraat Bankası’na hak sahibinin adına yatırılmaktadır. Kimlik belgesi ile beraber giderek ölüm yardım parasını çekebilmek mümkündür. Ancak eğer Sosyal Güvenlik Kurumu’nda tanımlı bir banka hesabı var ise; para Ziraat Bankası’na değil, tanımlı olan hesaba aktarılmaktadır. Başka bir bankaya cenaze ödeneğinin aktarılmasını isteyen kişilerin öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu’na bir banka hesabı tanımlamaları gerekmektedir. Bu işlem Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden veya e-devlet sisteminden yapılabilmektedir. Paranın hesaba ne zaman aktarıldığının takip edilmesi gerekmektedir. Çünkü hesaba aktarımı gerçekleşen cenaze ödeneğinin uzun süre çekilmemesi durumunda; para Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emanet hesabına geri yatırılmaktadır. Zaman aşımı süresi geçmeden paranın tekrar talep edilmesi gerekmektedir. Zaman aşımı süresi geçtikten sonra ise mahkeme kararı ile de olsa para alınamamaktadır.

Ölüm Yardımı Parası İçin Zaman Aşımı Süresi Var Mıdır?

Cenaze ödeneği alınabilmesi için zaman aşımı süresi bulunmaktadır. Zaman aşımı süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Vefat eden kişinin vefat tarihi itibari ile zaman aşımı süresi işlemeye başlamaktadır. Bu süre dolduktan sonra herhangi bir neden ile cenaze ödeneği için yapılan başvurular kabul edilmemektedir.

Ölüm Maaşı İle Ölüm Yardımının Farkı Nedir?

Ölüm yardımı parası bir kere verilen bir yardımdır. Vefat eden sigortalının cenaze masraflarının karşılanabilmesi için verilmektedir. Ancak ölüm maaşı; vefat eden sigortalının hak sahiplerine bağlanan bir maaştır. Her ay düzenli olarak ödenmektedir. Ölüm yardımını alabilmek için 5 yıllık bir zaman aşımı süresi vardır. Ölüm maaşını almak isteyenler şartları sağlamaları durumunda her daim başvuru yapabilmektedirler. Ölüm aylığını da ölüm yardımını da vefat eden sigortalının birinci dereceden yakınları alabilmektedirler.

https://www.sgkhocasi.com/olum-parasi-ne-kadar-2018-olum-parasi-nasil-alinir.html

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • BİNEK OTOYA İLİŞKİN ENFLASYON DÜZELTMESİ SONRASI VERGİSEL AÇIDAN GİDER ANALİZİ Binek otomobil; Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin (87.03) pozisyonunda yer alan motorlu…
  • SERMAYE TAAHHÜDÜNÜN SÜRESİNDE ÖDENMEMESİ Türk Ticaret Kanununun 332. Maddesi Uyarınca Anonim Şirketler Asgari 250.000,00…
  • 2023 Yılında Yapılan Enflasyon Düzeltmesi, 2024 Yılında Ortaya Çıkacak "ENFLASYON DÜZELTMESİ KARINI" Etkiler Mi? CEVAP : HAYIR 2- 2023 yılında yapılan enflasyon düzeltmesi, 2024…
Top