Bahse konu kanun teklifinde 2020 yılındaki asgari ücret desteği ile ilgili düzenlemeler aşağıda yer aldığı şekildedir.
a. 2019 yılının aynı ayına ilişkin Kuruma verilen prim belgelerinde, prime esas günlük kazancı 128 TL ve altında (aylık 3.840 TL) bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2020 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,
b. 2020 yılı içinde ilk defa bu Kanun kapsamına alınan işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,
2020 yılı Ocak-Aralık dönemi için günlük 2,50 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, bu işverenlerin Kuruma ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek ve bu tutar İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacaktır.
Günlük 128 TL’lik tutar 6356 sayılı Kanun hükümleri uyarınca toplu iş sözleşmesine tabi özel sektör işverenlerine ait işyerleri için 256 TL olarak esas alınacaktır.
3213 sayılı Kanunun Ek 9. maddesi uyarınca ücretleri asgari ücretin iki katından az olamayacağı hükme bağlanan "linyit" ve ''taşkömürü" çıkarılan işyerlerinde yer altında çalışan sigortalılar için belirlenecek günlük kazanç 341 TL olarak ve 2019 yılının aynı ayına ilişkin Kuruma prim belgelerinde bildirilen prim ödeme gün sayısının %50'sini geçmemek üzere, 2020 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısı dikkate alınır.
Destekten yararlanılacak dönemde, 2019 yılı Ocak ile Kasım döneminde prim ve belgesi ile 4(a) bendi kapsamında uzun vadeli sigorta kollarından en az sigortalı bildirimi yapılan dönemdeki sigortalı sayısının altında bildirimde bulunulması halinde bu madde hükümleri uygulanmayacak ve destek verilmeyecektir.
Mevcut bir işletmenin kapatılarak değişik bir ad ve unvan altında ya da bir iş birimi olarak açılması veya yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak şekilde doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi bulunan şirketler arasında istihdamın kaydırılması gibi İşsizlik Sigortası Fonu katkısından yararlanmak amacıyla muvazaalı işlem tesis ettiği anlaşılan veya sigortalıların prime esas kazançlarını 2020 yılı Ocak-Aralık dönemi için eksik bildirdiği tespit edilen işyerlerinden İşsizlik Sigortası Fonunca karşılanan tutar, gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte geri alınacaktır.
İşverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili 2020 yılı Ocak-Aralık dönemine ait aylık belgelerini yasal süresi içerisinde vermediği, sigorta primlerini yasal süresinde ödemediği, çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalının fiilen çalışmadığı durumlarının tespit edilmesi, Kuruma prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunması hallerinde destek hükümleri uygulanmaz. Ancak prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarını, tecil ve taksitlendiren işverenler bu tecil ve taksitlendirme devam ettiği sürece destekten yararlandırılır. 
4734 sayılı Kanunun 2. maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (d) bentlerinde sayılan idareler tarafından ilgili mevzuatı uyarınca yapılan ve sözleşmesinde fiyat farkı ödeneceği öngörülen hizmet alımlarında, ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılmasının öngörüldüğü işçilikler için birinci fıkra uyarınca İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacak tutarlar bu idarelerce işverenlerin hak edişinden kesilmektedir.
Yukarıdaki açıklamalarımıza istinaden linyit ve taşkömürü çıkarılan işyerlerinizde 2019 yılındaki 30 günlük sigorta matrahı 10.230 TL ve altında olan, diğer işyerlerinizde de 3.840 TL ve altında sigortalılar için aylık 75 TL tutarında destekten yararlanmamız mümkündür. Ancak bu destek yararlanmak için 2019 yılındaki uzun vadeli sigorta kollarından bildirimi yapılan sigortalı sayısının 2020 cari aydaki uzun vadeli sigorta kollarından bildirimi yapılan sigortalı sayısından fazla olması gerekmektedir.
 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu Değişikliği 03/05/2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na “Türk Ticaret…
  • Vergi Mükellefiyeti Olmayan Kişilerden Yapılan İkinci El Taşıt Alımlarında Gider Pusulası Zorunlu Mu? Vergi Usul Kanunun 234. maddesinde düzenlenen gider pusulası, tevsik edici…
  • 6736 SAYILI KANUN KAPSAMINDA YAPILAN VERGİ ARTIRIMININ SONRAKİ DÖNEMLERE DEVREDEN KDV YÖNÜNDEN YAPILAN İNCELEMEYE ETKİSİ Danıştay 3. Daire Tarih : 28.02.2023 Esas No : 2020/688 Karar No…
Top