Uzun süren flört döneminden sonra öyle görünüyor ki bu sefer muhtasar beyanname ile aylık prim hizmet belgesi birlikteliğine şahit olacağız. 2017 yılından bu yana birkaç defa ertelenen uygulama ocak ayı beyannamesiyle birlikte tüm illerde uygulamaya girecek.
Kısa bir zaman kalmasına rağmen idare hala kullanıcılara yön gösterecek ciddi bir kılavuz yayınlamadı. Yayınlanan eski kılavuz çok genel hatlarıyla açıklamalar içeriyor ve kafalardaki soru işaretlerine cevap olmaktan uzak. Üstelik ücret gizliliğine çözüm olarak getirilecek olan uygulamayı da içermiyor.

Pilot illerden elde edilen tecrübeler de göz önünde tutularak sistemin işleyişine dair kılavuzun gözden geçirilmesi ve yenilenmesi faydalı olacaktır.

Mevcut e-Bildirge Sistemi’nde sisteme yükleme yapıldığında prime esas kazanç, gün, sigortalının kimliği, belge ve kanun numarası gibi bazı kontrollerin yapılması ve hataların gösterilerek düzeltilmesinin istenmesi söz konusu. Yeni uygulamada da bu kontrollerin aynen olup olmadığı ve düzeltmeye ilişkin biraz daha detay bilgilerin açıklanmasına ihtiyaç var.
Uygulamaya dönük bazı detayların açıklanması, en sık hata alanlarının belirlenerek çözümleriyle birlikte yayınlanması işverenlerin geçiş sürecini kolaylaştırır.
İşverenlerin asıl tereddütlerinden birisi ücret gizliliği konusu ve buna nasıl çözüm bulunduğuna dair henüz ayrıntılı bir açıklama gelmedi. En son konuşulan çözüm, isteyen işverenlere ayrı bir şifre daha verilmesi ve SGK bilgileri, vergi matrahı ve vergi kesintileri ile AGİ gibi kişisel bilgilerin bu şifreyle yüklenmesi, muhtasara esas toplu verilerin ise eskiden olduğu gibi muhtasar beyanname şifresiyle girilmesi şeklindeydi.

Bu amaçla mayıs ayı sonunda bir sirküler taslağı da yayınlandı. Taslak, isteyen mükelleflerin Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi gönderebilmek için bağlı oldukları vergi dairesinden ayrı bir şifre alabileceklerini ve yüklemeleri de bu şifre ile yapabileceklerini içeriyor. Ayrıca mevcut işleyişte kullanılan ve muhtasar beyanname ile birlikte diğer beyannamelerin de yüklenmesini sağlayan şifreler de kullanılmaya devam edecek, ancak bu şifreyle kazanç, gün ve kişisel vergiyle ilgili bilgileri içeren muhtasar ve prim hizmet beyannamesi yüklenemeyecek ve onaylanmış beyannameler de görüntülenemeyecek şeklinde bir yapı öngörülüyor.
Çözüm bu ise biran evvel duyurulmalı ve işverenler şifrelerini almalılar. İşverenler de kendi içlerinde organizasyonlarını gözden geçirip görev dağılımlarını, eğitimlerini buna göre gerçekleştirebilirler.

Ayrıca işverenlerin e-bildirge sisteminden vergi numaralarının ve internet vergi dairesinden de vergi numarasına bağlı olan tüm SGK dosyalarının görünüp görünmediğini kontrol etmeleri gerekiyor. Bu amaçla uyarılar hem e-bildirge hem de e-beyanname tarafında yapılmaya başlandı. Bu eşleşme önemli, vergi numaralarının doğru olmaması veya SGK dosyasıyla eşleşmemesi halinde beyannamenin yüklenememesi gündeme gelebilir.

İstanbul, Bursa ve Kocaeli gibi iller işin içine girince yüzlerce iş yeri ve binlerce çalışanı olan devasa işletmeler beyanname yükleyecekler, dolayısıyla bu işverenleri sisteme hazırlamak gerekiyor. Bundan önce birkaç defa erteleme olduğu için işverenler yine erteleme beklentisi ve kararsızlığı içerisinde.

İşverenlerin karşılaşacağı sorunlarla ilgili olarak lokal birimlerde veya merkezi birimlerde kimlerle iletişime geçecekleri belirlenmeli, lokal birimlerde bu konuları çözebilecek yetkin kişiler bulunmalı. Bir çağrı merkezi kurulması veya mevcut çağrı merkezine bu konuda bir ekleme yapılması da faydalı olabilir.

Diğer yandan bu beyannameler Beyanname Düzenleme Programı üzerinden paketlenecek. Bu programın SGK bildirimleri sekmesinde binlerce sigortalının bildirileceği ve bu listelerden hata düzeltileceği düşünüldüğünde biraz daha fonksiyonel bir hale getirilmesi iyi olacaktır. Bu anlamda programda satır sayısı ve arama yapma fonksiyonuna ilişkin bazı iyileştirmelerin yapılması ve hata kaydının satır sayısına da referans verecek şekilde verilmesi kullanımı kolaylaştıracaktır.

İdare Ocak 2020 beyannamelerinde uygulamaya geçileceği konusundaki iradesini biran evvel açık ve net olarak açıklamalı, ayrı şifre verilecekse dağıtımına başlanmalı ve işleyişi açıklayan kılavuz yayımlanmalı. Ayrıca beyanname yüklendiğinde, kontrol aşamasının çok uzun sürmesi halinde nasıl bir işlem yapılacağı da merak konusu. Bu süreçte idarenin ulaşılabilir olması uyum döneminin kolay geçmesi açısından önemli olacak. Erkan Çetin

https://www.dunya.com/kose-yazisi/muhtasar-ve-prim-hizmet-beyannamesi-bu-sefer-oluyor-mu/459263

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • BİNEK OTOYA İLİŞKİN ENFLASYON DÜZELTMESİ SONRASI VERGİSEL AÇIDAN GİDER ANALİZİ Binek otomobil; Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin (87.03) pozisyonunda yer alan motorlu…
  • SERMAYE TAAHHÜDÜNÜN SÜRESİNDE ÖDENMEMESİ Türk Ticaret Kanununun 332. Maddesi Uyarınca Anonim Şirketler Asgari 250.000,00…
  • 2023 Yılında Yapılan Enflasyon Düzeltmesi, 2024 Yılında Ortaya Çıkacak "ENFLASYON DÜZELTMESİ KARINI" Etkiler Mi? CEVAP : HAYIR 2- 2023 yılında yapılan enflasyon düzeltmesi, 2024…
Top