İşverenlerin iş sağlığı ve güvenliğine yönelik yükümlülüklerinden birisi de işyerinde çalışan temsilcisi bulundurmak. Ancak birçok işveren bu yükümlülüğün farkında değil. Nitekim işyerinizde 2 tane işçiniz olsa bile çalışan temsilcisi bulundurmanız gerekiyor. Ayrıca işçi sayınıza göre çalışan temsilcisi sayınız da artıyor.

Niçin Çalışan Temsilcisi Bulundurulmalı?
Çalışan temsilcisinin iş sağlığı ve güvenliği noktasında çok önemli görevler üstleniyor. Bir bakıma işveren gerekli önlemleri alıyor mu şeklinde bir kontrol fonksiyonu var.
Gerek İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na gerekse de çalışan temsilcisi ile ilgili tebliğe göre çalışan temsilcisine bazı görevler verilmiş:
  • İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalara katılma ve izleme
  • Tehlikeli durumlarda tedbir alınmasını isteme ve tekliflerde bulunma
  • Hayati tehlike durumlarında iş güvenliği uzmanı tarafından bilgilendirilme
  • Tehlikeli durumlarda işçilerin iş görmekten kaçınmasını sağlama
İşveren, çalışan temsilcilerinin görevlerini yerine getirebilmeleri için gerekli imkânları sağlamak zorunda. Ayrıca görevini yürütmesi nedeniyle, çalışan temsilcisinin hakları kesinlikle kısıtlanamıyor.

Çalışan Temsilcisi Nasıl Belirlenir?
İşyerinde kimin çalışan temsilcisi olacağına işveren karar veremiyor. İşçiler bir seçim yapıyor ve çalışan temsilcilerini belirliyor.
Bir işçinin çalışan temsilcisi olabilmesi için bazı özellikleri taşıması gerekiyor:
  1. İşçi tam süreli daimi çalışan olmalı.
  2. En az 3 yıllık iş deneyimi olmalı.
  3. En az ortaokul düzeyinde öğrenim görmüş olmalı.
Ancak saydığımız bu kurallar Tebliğ ile bazı durumlarda yumuşatılmış. Örneğin;
  • Belirli süreli veya geçici işlerde tam süreli çalışma ve 3 yıllık deneyim şartları aranmıyor.
  • Eğer işyerinde 3 yıllık iş deneyimi olan çalışan veya çalışan temsilcisi adayı yoksa 3 yıllık deneyim şartı aranmıyor.
  • Çalışanlar ya da temsilci adayları arasında ortaokul mezunu yoksa bu şart da aranmıyor.
Ayrıca şayet işyerinde yetkili bir sendika varsa çalışan temsilcisini belirlemek için seçim yapmaya gerek yok. Bu durumda işyerindeki sendika temsilcisi aynı zamanda çalışan temsilcisi olarak görevlendiriliyor.

İşyerinde Kaç Çalışan Temsilcisi Olmalı?

İşyerinde görevlendirilecek çalışan temsilcisi sayısı işyerindeki işçi sayısına göre değişiyor. 
Resim
Eğer işyerinde birden fazla çalışan temsilcisi varsa bunlardan birisinin seçimle baştemsilci olarak belirlenmesi gerekiyor.
Çalışan Temsilcisi Yoksa Ceza Var
Mevzuatta çalışan temsilcisi görevlendirmeyle ilgili birden fazla para cezası var. Ayrıca bu cezalar işyerinin tehlike sınıfına ve çalıştırılan işçi sayısına göre değişiyor. Örneğin 2019 yılı için;
  • Eğer işveren olarak işyerinde yeterli sayıda çalışan temsilcisi görevlendirmezseniz 1.911 TL ile 5.733 TL arasında ceza ödenmesi gerekiyor.
  • Eğer işveren tarafından çalışan temsilcilerinin öneride bulunma ve tedbir alınmasını isteme hakkı ihlal edilirse 2.869 TL ile 8.607 TL arasında ceza söz konusu.
  • Bunun dışında çalışan temsilcisinin haklarını kısıtlıyor ve kendisine gerekli imkânları sağlamıyorsanız yine 1.911 TL ile 5.733 TL arasında ceza ödenmeniz gerekiyor. 
Resim
30.09.2019
​Dr. Mehmet BULUT
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • BİNEK OTOYA İLİŞKİN ENFLASYON DÜZELTMESİ SONRASI VERGİSEL AÇIDAN GİDER ANALİZİ Binek otomobil; Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin (87.03) pozisyonunda yer alan motorlu…
  • SERMAYE TAAHHÜDÜNÜN SÜRESİNDE ÖDENMEMESİ Türk Ticaret Kanununun 332. Maddesi Uyarınca Anonim Şirketler Asgari 250.000,00…
  • 2023 Yılında Yapılan Enflasyon Düzeltmesi, 2024 Yılında Ortaya Çıkacak "ENFLASYON DÜZELTMESİ KARINI" Etkiler Mi? CEVAP : HAYIR 2- 2023 yılında yapılan enflasyon düzeltmesi, 2024…
Top