Kapıcıya ödenecek kıdem tazminatından kat malikinin mi? Yoksa kiracının mı? sorumlu olacağı tartışmalı bir konu. Konu hakkında, ilgili Yasalarda da açık bir hüküm bulunmuyor.

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesinde, kat maliklerinden her birinin aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak katılmakla yükümlü olduğu; 18. maddesinde de Kat Mülkiyeti Kanunu’nda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümlerin, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanacağı, bu borçları yerine getirmeyenlerin kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olacağı hükümleri yer alıyor.

Borçlar Kanunu’nun “Kira Sözleşmesi” ile ilgili bölümünde ise, kiracının, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlü olduğu, bu konuda yerel âdete bakılacağı hüküm altına alınmış. Bu bağlamda, konutun kullanımı için gerekli olan temizlik ve bakım hizmetinin alındığı kapıcıya ait giderlerin de kiracı tarafından ödenmesi gerekiyor.

Diğer yandan, kat maliki ile kiracı arasında yapılan kira sözleşmesine kiracının oturduğu süreyle sınırlı olarak, kıdem tazminatının veya oluşturulmuş ise kıdem tazminatı fonu katılım payının kiracı (kiralayan) tarafından ödeneceğine ilişkin hüküm konulması mümkün. Bu durumda kıdem tazminatının, kapıcının hizmetlerinden yararlandığı süreye bağlı olarak kiracı tarafından ödenmesi gerekir.

Konuya hakkaniyet açısından bakıldığında, kiracının 25 yıllık kıdem tazminatından sorumlu tutulması ne kadar doğru olmayacaksa, kiracıya hizmet eden kapıcının tazminatından kat malikinin sorumlu tutulması da o kadar doğru olmaz. Hakkaniyet ve kiracı-ev sahibi ilişkilerinin sıhhati açısından orta bir yolun bulunması, kiracının kapıcı hizmetinden yararlandığı süreye ilişkin kıdem tazminatını ödemesi gerektiği düşüncesindeyim. Yaklaşım Dergisi

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • KISMİ SÜRELİ ÇALIŞANA RESMİ TATİL ÜCRETİ ÖDENİR Mİ? Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçi haftada en fazla…
  • İHALELERE KATILMAK İÇİN SGK’YA OLAN KESİNLEŞMİŞ BORÇLARIN SINIRLARI 01.10.2024 TARİHİNDEN İTİBAREN DEĞİŞTİRİLİYOR Kamu İhale mevzuatına göre, ihalelere katılabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumundan…
  • HİBE MALİYET- GELİR İLİŞKİSİ Vergi Usul Kanunu Madde 262: Gayrimenkullerle Doğrudan İlgili Olması Şartıyla,…
Top