04.09.2018 tarihli ve 30525 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkındaki 32 sayılı Karar’a ilişkin 2018-32/48 sayılı Tebliğ (İhracat Bedelleri Hakkında) ile ihracat bedellerinin yurda getirilmesi süresi ile ilgili usul ve esaslar belirlenmiş ve söz konusu Tebliğ yürürlüğe girmiştir.

Tebliğ’de ihracatçıların belirlenen sürelerde ihracat bedellerini yurda getirmemeleri halinde uygulanacak müeyyideye ilişkin herhangi bir husus belirtilmemiş olsa da, ihracat bedellerinin yurda getirilmesi ile ilgili belirtilen Tebliğ’in yasal dayanağını, 11/8/1989 tarihli ve 20249 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar oluşturmaktadır.

Burada bahsedilen 32 sayılı Karar’ın yasal dayanağı ise 1567 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkındaki Kanun’dur. Bu Kanun’un 3’üncü maddesi ise; “Her türlü mal, kıymet, hizmet ve sermaye ithal ve ihraç edenler veya bu işlere aracılık edenlerden bu işlemlerinden doğan alacaklarını 1 inci maddeye göre alınan kararlardaki hükümlere göre ve bu kararlarda tayin edilen süreler içinde yurda getirmeyenler, yurda getirmekle yükümlü oldukları kıymetlerin rayiç bedelinin yüzde beşi kadar idarî para cezasıyla cezalandırılırlar. İdarî para cezasına ilişkin karar kesinleşinceye kadar alacaklarını yurda getirenlere, birinci fıkra hükmüne göre idarî para cezası verilir. Ancak, verilecek idarî para cezası yurda getirilmesi gereken paranın yüzde ikibuçuğundan fazla olamaz.” hükmünü belirtmektedir.

2018-32/48 sayılı Tebliğ’e ilişkin düzenlemenin de Türk Parası Kıymetini Koruma mevzuatı çerçevesinde oluşturulduğu dikkate alındığında; ihracat bedellerini bu Tebliğ ile belirtilen süreler dahilinde yurda getirmeyen ihracat işlemleri için uygulanacak müeyyidenin, 1567 sayılı Kanun’un 3 üncü maddesi uyarınca ihracat bedelinin % 5’i tutarındaki idari para cezası olacağını değerlendirmekteyiz.

http://vergiajandasi.com/tr/yayinlar/ihracat-bedellerinin-belirtilen-sureler-icerisinde-yurda-getirilmemesi-halinde-uygulanacak-mueyyide-hakkinda

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Konkordato Mevsimi Giriş 2018 yılında adını sıkça duyduğumuz, bugünlerde ise yine duymaya…
  • Finansman Gider Kısıtlamasında Danıştay'dan 3 Ret Kararı Finansman gider kısıtlaması şirketlerin öz kaynak kullanımını teşvik etmek için…
  • Limited Şirkette Sermaye Payları Senede Bağlanmalı Mı? Limitet şirket ve anonim şirket türleri, her ikisi de şahıs…
Top