Kanuni temsilcilerin, temsil ettikleri kişilerin amme borçlarının ödenmesinden fer'i sorumluluğunu düzenleyen 2 norm bulunmaktadır.

Birinci norm 213 sayılı VUK’un 10 uncu maddesidir. Bu normda kusura dayalı bir sorumluluk kabul edilmiştir.

İkinci norm 6183 sayılı Kanun’un mükerrer 35 inci maddesidir. Bu normda ise kusursuz bir sorumluluk kabul edilmiştir.

Görüldüğü üzere, aynı konu hakkında aynı anda uygulanabilecek 2 farklı norm bulunmakta olup, bir çatışma hali söz konusudur. Bu durum Anayasa'nın 2 nci maddesinde hüküm altına alınan hukuk devleti ilkesine aykırılık teşkil etmektedir.

Bu nedenle, buradaki sorunun hashtaglex specialis# ilkesine göre, yani özel norma (VUK'a) öncelik verilerek çözülmesi gerekmektedir.

Ezcümle: Gelir vergisi, kurumlar vergisi, dahilde alınan KDV-ÖTV gibi VUK’a tabi amme alacaklarının yasal temsilcilerden takibinde VUK madde 10 kapsamında kusur sorumluluğunun aranması hukuk devleti ilkesinin zorunlu bir sonucu olmaktadır.

Linkedin Paylaşımından Alıntı Yapılmıştır

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • VERGİSİNİ ÖDEMEYENE E-HACİZ YAĞIYOR Yanlış e-haciz işlemi, mükelleflerin batmasına neden olabilir Yerel seçimlerin ardından…
  • FİNANSMAN GİDER KISITLAMASI ÖZELLİKLİ HUSUSLAR *  Yabancı Kaynakları Öz Kaynakları Aşan Mükellefler Finansman Gider Kısıtlamasına Tabidir.…
  • ÖTEDEN BERİ FAALİYETTE BULUNAN SERBEST MESLEK ERBABININ, İŞLERİNDE KULLANDIKLARI HALDE ENVANTERLERİNE DAHİL ETMEDİKLERİ BİNEK OTOMOBİLLERİNE İLİŞKİN AMORTİSMANLARIN DURUMU 221 seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği’nin “Binek Otomobillerinin Amortismanları ve Giderleri”…
Top