? Kıdem Tazminatı Haczedilebilir mi?
?İşçiye Kıdem Tazminatı Ödenmesi / Ödenmemesi Durumu
?İşten Ayrılan Çalışana İcra Haczi Müzekkeresi Gelmesi Halinde

İşçinin borçlarından ötürü işverene maaş haczi müzekkeresi gönderilmekte ve işveren kendisine tebliğ edilen maaş kesinti bildirimindeki kalemleri bildirilen oranda kesmekle mükelleftir.

? İşçinin ücretinden en fazla 1/4 oranında kesinti yapılabilir, işçiye kıdem tazminatı tahakkuk etmesi halinde işveren ne yapacaktır?

- İşveren işçinin işten ayrıldığı tarihteki güncel icra hacizlerine sırası ile ödemesi gerekir. Yani İşçinin ücretinden 1/4 oranında kesinti yapar. İşçiye ödeyeceği kıdem tazminatının tamamını icra borcunun tamamını veya tazminat tutarı kadarını öder.
- İcra dairesine işçinin işten ayrıldığına dair cevabi yazı yazar.

Örnek:
İşçi A, 25000 TL ücretle çalışmakta ve B icra dairesine 50.000 TL, C icra dairesine 25.000 TL olmak üzere maaşında haciz bulunmaktadır. İşçi A'nın 31 mart itibariyle iş akdini sonlandırması veya işveren tarafından sonlandırılması halinde işveren nasıl hareket etmelidir?

- İşveren işçinin ücretinden 1/4 oranında kesinti yapmalı bu da 6.250 TL
- İcra dairesine bildirimde bulunur (işten ayrıldığını bildirir)

Örnekte işçiye 50.000 TL kıdem tazminatı tahakkuk ettiğini varsayarsak
- 1. İcra dairesine ücretinden kesinti olan 6.250 TL ve kalan bakiye kıdem tazminatından tamamlanarak 43.750 TL ödenir.
-2. İcra dairesine kıdem tazminatından bakiye kalan 6.250 TL ödenir.

?İşten ayrılan işçiye maaş haczi müzekkeresi gelmesi halinde:

İş akdi sonlanan işçi için icra haczi müzekkeresi gelmesi halinde işveren durumu icra dairesine bildiren cevabi yazı yazmalıdır.

Örnek cevabi yazı aşağıdaki gibi olabilir.
....
Yukarıda numarası verilen dosya ile aleyhine icra takibine girişilmiş bulunan dosyanız borçlusunun maaş haczi için şirketimize (........) müzekkere yazılmıştır. Söz konusu müzekkere .../.../... tarihinde tarafımıza tebliğ edilmiştir.

Borçlu .../.../.... tarihinde işten ayrılmış olup tüm yasal haklarımız saklı kalmak üzere, bahse konu personel için ihbar ve kıdem tazminatı tahakkuk etmediğinden aylık ücreti dışında bir ödeme yapılmamıştır. (buradaki yazı personelin durumuna göre özelleştirilmeli)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Transfer Fiyatlandırması Formunu Unutmayın Kurumlar Vergisi beyannamesinde son günlere yaklaşırken, “Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen…
  • Örtülü Sermaye Müessesesinde Değişim Gereği Önceki yazımda kurumlar vergisinin örtülü sermaye müessesesinden bahsederek uygulanmasında dikkat…
  • Yeme İçme Hizmeti Veren Yerlerde KDV Uygulamasına İlişkin Yeni Tebliğ Düzenlemesi Bilindiği üzere; KDV oranlarının belirlendiği ve güncellenmiş 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’na ekli I…
Top