İşveren emekli olduktan sonra (SGDP) olarak işe girişini yaptığı işçi ile yeni ücret üzerinden anlaşabilir. Örneğin emeklilik öncesi 25.000 TL brüt ücretle çalışan işçiye emeklilik sonrası 23000 Brüt ücret verebilir.

Ancak burada işverenin dikkat etmesi gereken önemli noktalar var;

(*) İşçinin emekli olması demek her ne şartlarda olursa olsun asgari ücretle çalışabileceği anlamına gelmiyor. Vasıflı işçinin asgari ücretle çalışması hayatın olağan akışına aykırıdır.

(*) İşçinin emekli olması nedeniyle ayrımcılığa maruz kalamaz. Aynı ve eşit şartlardaki işçiler arasında ayrımcılık yapılamaz. İşçinin görevi, kıdemi, eğitim vb. durumlarda farklılıklar varsa farklı ücret verilebilir.

(*) İşçi emeklilik öncesi asgari ücret üzerinden veya net olarak ücret alıyor olabilir. Emeklilik sonrası işçinin asgari ücreti değişeceği için işveren net ücretten brüt ücrete geçme noktasında başlangıçta işçi ile anlaşmalıdır. Örneğin: 17500 TL net ücret alan işçinin emeklilik sonrası aynı net ücretle çalışması halinde brüt ücreti asgari ücretin brütünün altında kalacağı için işçiye verilecek olan net ücretin brütü en az 20002,50 TL olmalıdır.

(*) Emeklilik sonrasında brüt ücret / net ücret, saatlik/günlük/aylık ücret konusu iş sözleşmesi ile netleştirilmelidir. Zira işçi ile anlaşılan bu noktalarda sonrasında değişiklik ancak işçinin rızası ile olacaktır.

Emekli olarak çalışan işçiden %7,5 oranında SGDP kesilirken normal çalışandan %15 (SGK +İşsizlik) primi kesilir. Bu nedenle emekli işçinin asgari ücretinin neti daha yüksek çıkmaktadır. Emekli çalışana 17.002,12 TL asgari ücretin neti üzerinden ücret girişi yapılırsa brüt ücreti 18.380,68 TL olacaktır. Bu nedenle işçi yeni çalışmasında net ücret verilecek ise brüt ücreti 20002,5 TL'nin altında kalmamalıdır.

NOT: İşçinin görevi ve statüsü emeklilik sonrasındaki duruma göre değişebilir. Bu durum tamamen işveren ve işçinin anlaşmasına bağlıdır. Emeklilik nedeniyle istifa eden işçi yeniden işe girişi noktasında işverene baskı kuramadığı gibi işveren de emeklilik sonrasında işçiye baskı kuramaz. MURAT DELİP

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • 2023 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesinde Enflasyon Muhasebesi İle İlgili  Bilanço Dipnot Bilgileri Enflasyon Muhasebesi ile ilgili 2023 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesinde Bilanço…
  • DEVAMSIZLIK SAATLERİNİN TOPLANMASI VE HAKLI FESİH Çalışan ve işveren ilişkisi iş akdinin feshine kadar devam eder,…
  • YILLIK ÜCRETLİ İZİN ALACAĞINDA ZAMAN AŞIMI 4857 sayılı İş Kanunu’nun “Sözleşmenin sona ermesinde izin ücreti” başlığını…
Top