5520 S. Kurumlar Vergisi Kanunun dördüncü bölümünde Tasfiye, Birleşme, Devir, Bölünme ve Hisse Değişimi anlatılmaktadır. İlgili bölümün 19. maddesinde tür değişikliğinin (nev’i değişikliği) devir hükmünde olduğunu belirlemiştir. Dolaysıyla tür değişiklikleri aynı zamanda devir hükümlerine tabi olmaktadır.

İşletmeler farklı nedenlerden dolayı mevcut yapılarını ilgili kanun kapsamında değiştirmektedirler. Genel uygulamada limited şirketlerin anonim şirkete dönüştüğü çok sıkça görülmektedir.

İşletmelerin tür değişiklikleri sonrasında mal ve/veya hizmet aldıkları işletmeler tarafından nev'i öncesi işletme bilgilerini içeren fatura veya diğer yasal belgeler düzenlemektedirler.

Bu durum, işletme yönetimi ve meslek mensupları açısından sıkça tartışılmakta ve karışıklığa yol açmaktadır.

Peki , böyle bir durumda nasıl bir yol izlenmelidir ❓

✏ Öncelikle Kurumlar V. Kanununun 20. maddesinde "Devir, bölünme ve hisse değişimi hallerinde vergilendirme" başlığında değişikliğin ticaret sicili gazetesinde ilan edildiği tarihi vergilendirme tarihi olarak dikkate alınmaktadır.

✏Kurumlar V. Kanununun 20. maddesi dikkate alındığında, tür değişiklinin tescil edildiği tarihe kadar (tescil tarihi dahil) olan fatura ve diğer yasal belgeler değişiklik öncesi yasal defterlere kaydedilmelidir.

✏Tür değişikliğinin tescil edildiği tarihten sonraki fatura ve diğer yasal belgeler ise yeni yasal deftere kaydedilmelidir.

❗ Ayrıca zaman geçmesine rağmen halen tür değişikliği öncesi (eski şirket unvan) şirket bilgisini içeren fatura ve diğer yasal belgeler satıcılar tarafından düzenlenebilmektedir.

✏Bu durumda tür değişikliği öncesi eski şirket unvanı adına fatura ve diğer yasal belgeler düzenlenmiş olsa bile, bu fatura ve diğer yasal belgeler tür değişikliği sonrası yeni ünvanlı şirketin yasal defterlerine intikal ettirilmesi mezkûr vergi usul kanunun 3/B maddesi uyarınca mümkündür.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Tüm Annelerimizin, Anneler Günü Kutlu Olsun ... Usulca Kutlayın Anneler Gününü. Öksüzlerin Canını Acıtmadan,  Çocuğu Olmayan Kadınların,…
  • BİLANÇOLARDA YER ALMAYAN DÖVİZLERİNİZİ KUR KORUMALI MEVDUAT HESABINA AKTARMIŞSANIZ KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNASINDAN YARARLANAMIYORSUNUZ Bu konuya ilk ben gündeme getirmiştim. Bankaların mükellefleri yanlış yönlendiğini,…
  • İŞ KAZASI TAZMİNATI VE KKEG Gelir Vergisi Kanunu 40/3. bendine göre işle ilgili olmak şartıyla;*…
Top