Vergi Usul Kanununun 413. maddesinde yasal dayanağını bulan özelgeler, yine aynı Kanunun 369. maddesinde belirtildiği üzere talep edene koruyuculuk sağlamakla birlikte bağlayıcı bir vergi hukuku kaynağı değildir. Talep eden de dahil olmak üzere mükellefler ve yargı nezdinde bağlayıcı bir kaynak olmamakla birlikte uygulamada Ka- nunların uygulanması ve yorumlanmasında idari anlayışı yansıtması dolayısıyla meslek mensupları tarafından önem verilen metinlerdir.

Özelgeler, büyük kısmı itibariyle Gelir İdaresi Başkanlı- ğının web sayfasında yayınlanmakla birlikte izlemek ve geçmişe doğru tarama yapmak bazen zaman alıcı ba- zen de uğraştırıcı bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple Meslek Mevzuatını İzleme Kurulu olarak, bu özelgeleri altışar aylık dönemler itibariyle ve özetler halinde yayınlama kararı aldığımızı önceki Sirkülerimiz ile duyurmuş ve bu doğrultuda 2022 yılı 6 ilâ 12. Aylarında yayınlanmış özelgelerin özetlerini sirküle etmiştik. Bu Sirkülerimizde ise devamı niteliğinde olmak üzere 2023 yılının ilk altı ayında verilmiş olan Özelgelerin özetleri yer almaktadır.

Özelge özetlerinin hazırlanmasında sadece yayınlanmış özelgelerle yetinilmeyerek, Kurulumuza intikal ettiği kadarı ile yayınlanmamış özelgeler de metinlere dahil edilmiştir.

Özelge özetleri yayınlanırken konuları kadar yayınlandık- ları tarihler de önem taşımaktadır. Bu sebeple ve görüş değişikliklerinde en son özelgeye ulaşmayı kolaylaştırma amacı ile özelgelerin aylar itibariyle yayınlanmasının daha yararlı olacağı düşünülmüştür. Dileyen meslek mensupları bu Sirküleri PDF olarak indirerek ve “kes-yapıştır” yöntemi ile konularına göre de sınıflandırabilir.

Öte yandan özelge özetlerinin yan kısmına ilgili Kanun maddesi ve ilgilendiren kısa bir ibareye yer verilerek meslek mensuplarına ulaşma kolaylığı sağlanmak istenmiştir.

Özelge özetleri aktarılırken gelir ve kurumlar vergisi özel- geleri ile Vergi Usul Kanununa ilişkin olanlar seçilmiş di- ğer vergiler uygulamadaki ağırlıkları ve genelde özel durum için verilmiş olmaları dikkate alınarak sirkülerimize dahil edilmemiştir. Örneğin KDV ve ÖTV Özelgelerinde büyük çoğunluk çeşitli firmaların kendilerine özgü olarak ürettikleri ürünlerle ilgili vergi oranlarına ilişkindir. Ancak bu vergilerle ilgili özelgelerden geniş bir kesimi ilgilendi- renleri Sirkülere dahil edilmiştir.

Sirkülerimizde gelir ve kurumlar vergisi özelgeleri özet- lenmekle birlikte geniş bir kesimi pek fazla ilgilendirmeyecek özelgeler (örneğin evlerde üretilen ürünlerde esnaf muafiyeti uygulaması veya Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalarının uygulanmasına ilişkin olanlar) kapsama dahil edilmemiştir.

Sirkülerimizi, Kurul olarak, meslek mensuplarına faydalı olacağı inancı ile yayınlıyoruz. TÜRMOB

Ocak – Haziran 2023 Dönemi Özelge Özetleri İçin Tıklayınız

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • e-Bağımsız Denetçilik Sınavı İlanı (KGK Duyurusu) Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin (BDY) 14’üncü maddesi uyarınca bağımsız denetçi olarak yetkilendirilme…
  • Seçilmiş Yeni Özelgeler Gelir İdaresi özelgeleri, vergi cezası ve gecikme faizine karşı koruma…
  • İhracat Taahhütlü Reeskont Kredileri ve Tazminatın Gider Yazılması Reeskont kredilerine ilişkin taahhüt edilen ihracatın gerçekleşmemesi nedeniyle kredi talimatında…
Top