Perşembe, 28 Mayıs 2020 17:51

İşkolu Koduna Göre Aynı Gün İşe Giriş Verilebilecek İşyerleri

5510 sayılı Kanun uyarınca bazı istisnalar hariç işe başlayan işçinin sigortalı işe giriş bildirgesinin en geç işe başlamadan bir gün önce Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi gerekmektedir.

Sigortalı işe giriş bildirgesinin süresinden sonra verilmesi halinde ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından idari para cezası uygulandığı gibi (İşe Giriş Bildirgesinden Dolayı Hangi Cezalar Uygulanır ?), bazı durumlarda işverenin sigortasız işçi çalıştırdığı varsayılarak beş puanlık prim indirimi ve bazı teşviklerden bir yıl süreyle yararlanma hakkını kaybetmesine sebep olabilmekte, ayrıca işyerinde çalışmaya başladığı halde işe giriş bildirgesi verilmemiş işçinin iş kazası geçirmesi halinde de bildirgenin verme süresi geçmişse işveren ağır yaptırımlarla karşılaşabilmektedir. (Bkz. Sigortasız İşçisi Kaza Geçiren İşverenin İşi Artık Daha Zor) Dolayısıyla işyerinde işe başlayan işçinin sigortalı işe giriş bildirgesinin süresinde verilmesi büyük önem taşımaktadır.

Buna karşılık 5510 sayılı Kanunun sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmesiyle ilgili 8 inci maddesinde bazı istisnalar getirilmiştir. Bu istisnalar Sigortalılığın Başlangıcı – Sona Ermesi – Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri ve Diğer Bildirimler başlıklı yazının 4-Çalışan Sigortalıları Bildirme ve Bildirim Süresi başlıklı yazıda belirtilmiştir.

Bu istisnalara göre inşaat, balıkçılık, tarım ve hayvancılık işyerlerinde sigortalı işe giriş bildirgesinin işe başlamadan en az bir gün önce verilmesi zorunlu olmayıp, sigortalının işe başladığı (işe girdiği) gün de verilebilmektedir. Ancak işyerinin bu kapsamda olup olmadığı, işyeri sicil numarasının başlangıç kısmında tek haneli mahiyet kodundan sonra gelen dört haneli iş kolu koduna göre belirlenmektedir.

Dolayısıyla iş kolu kodu sadece; 41XX, 42XX, 43XX (inşaat işyerleri), 03XX (balıkçılık işyerleri), 01XX (tarım işyerleri), 014X (hayvancılık işyerleri) şeklinde olan işyerleri için sigortalı işe giriş bildirgesini işçinin işe başladığı gün verme hakkı bulunmaktadır. İşyerinin faaliyet kodu ne olursa olsun, eğer dört haneli işkolu kodu 01, 03, 41, 42, 43 rakamlarından biriyle başlamıyorsa bu durumda sigortalı işe giriş bildirgesinin en geç bir gün önce verilmesi gerekmektedir. (isvesosyalguvenlik.com)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, Adana da 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Eurobond Gelirlerinin Beyan Edilmesinde Önemli Hususlar 2023 takvim yılı gelirlerinin beyan edileceği Gelir Vergisi beyanname verme…
  • Yurtdışı Borsalarda Yapılan Hisse Senedi İşlemlerinin Beyan Durumu Son yıllarda Midas benzeri uygulamalar veya banka uygulamaları üzerinden tam…
  • GİB, Kurumlar Vergisi Beyan Rehberi Yayınladı Kurumlar vergisi mükelleflerinin, 2023 hesap döneminde elde ettikleri kurum kazançlarının vergilendirilmesine yönelik…
Top