7143 sayılı Kanunla yapılandırma ve barışa konu alacaklar, peşin veya taksitler halinde ödenebilecektir. Taksitlendirme, üç borçlu grubu itibariyle, 6 eşit taksitle başlayıp 18, 36 ve 144 eşit taksite varan taksit seçenek grupları itibariyle yapılabilecektir.

Yapılandırmada borcun, gecikme zammı ve gecikme faizi, gibi fer’i alacakları yerine Yİ-ÜFE oranları esas alınarak yeniden hesaplanan Yİ-ÜFE tutarı dikkate alınacaktır. Bu düzenleme ile sağlanan çok önemli bir avantajdır.

Taksitle ödemede, Yİ-ÜFE tutarı dikkate alınarak yeniden hesaplanan borca bir katsayı uygulanarak yapılandırılacak borç ve tercih edilen taksit seçeneklerine göre taksit tutarları hesaplanmaktadır. 6 ay ile 144 ay arasındaki taksitlendirmelerde uygulanan 1,045 – 1,703 arasında değişen katsayı, geniş ödeme periyodlarına rağmen sabit, günün koşullarına göre çok uygun, yıllık % 4,5 - %5,6 oranlarına karşılık gelmektedir.

Öte yandan, borcun tamamının ilk iki taksit ödeme süresinde ödenmesi halinde katsayı uygulamasından vazgeçileceği gibi, gecikme zammı ve gecikme faizi, gibi fer’i alacak kısmı için hesaplanan Yİ-ÜFE tutarının, ilk taksitte peşin ödemede %90’ı ikinci taksitte ödeme halinde %50’si; idari para cezalarında da sırasıyla %25 ve %12,5 oranında indirim yapılacaktır([9]).

Peşin ödeme seçeneği tercih edilmek suretiyle yapılandırılan alacakların tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmemesi halinde, ilk taksit ödeme süresini izleyen ayın sonuna kadar geç ödeme zammıyla birlikte ödeme yapılarak Kanun hükümlerinden yararlanılabilecektir. İkinci taksit döneminde borcun tamamını peşin ödeme, ilk taksitin süresinde ve tam olarak ödenmiş olmasına bağlı olup, kalan taksitlerin tamamının ikinci taksit ödeme süresi içinde ödenmesi gerekir.

Fer’i alacaklar için Yİ-ÜFE uygulaması, uzun dönemlere yayılan taksitle ödeme, bu uzun ödeme dönemine rağmen düşük katsayı uygulamaları, iki aya yayılabilen peşin ödeme durumunda ise katsayı uygulamasından vazgeçilerek, Yİ-ÜFE tutarından da %90’a varan indirimler yapılacak olması, bu yapılandırma uygulamasının önemli avantajlarıdır.

Bunlara ilave olarak, 7143 sayılı Kanun’un ödeme hükümleri arasında, ödemelerin banka kredi kartı üzerinden taksitlerle yapılabilmesi, iade alacağından kendi borçlarına mahsubu yoluyla ödeme, haczolunan malın borca karşılık satışının talep edilebilmesine imkan sağlayan düzenlemelere de yer verilmiştir.

Bazıları yeni olan bu düzenlemeler uygulamanın etkinliğini artırmaya yönelik yerinde düzenlemeler olarak değerlendirilmiştir. Nadir ÖZTÜRK E-Yaklaşım / Ekim 2018 / Sayı: 310

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • KURUMLAR VERİGİSİ BEYANI VERME VE ÖDEME SÜRESİ, BA-BS, DEFTER BERATLARININ GÖNDERME SÜRESİ UZATILDI T.C. HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı   VERGİ…
  • SGK İdari Para Cezalarında ve Sigorta Primlerinde Zamanaşımı Süresi I-Giriş:         İşverenler tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna…
  • Bakanlıktan IBAN Kiralama Uyarısı, 1 Yıla Kadar Hapis Cezası IBAN kiralama ilanları hakkında Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bir…
Top