Tarhiyat Öncesi ve Tarhiyat Sonrası Uzlaşma

TARHİYAT ÖNCESİ UZLAŞMA

İncelenmenin sonuçlanma aşamasında, mükellefin talep etmesi halinde yapılan uzlaşmadır. Bir cezanın uzlaşmaya girebilmesi için, vergi incelemelerinde ortaya çıkan vergi, resim ve harçlar ile bunlara ilişkin olarak kesilecek cezaların Vergi Usul Kanununda yer alan vergi ziyaı cezası, genel usulsüzlük cezası veya özel usulsüzlük cezaları olması gerekmektedir. Bu noktadaki en önemli husus ise, VUK’un 359. maddesinde yer alan vergi suçlarından birinin işlenmesi durumunda mükellefin uzlaşma talebinde bulunma hakkı yoktur.

Uzlaşma talebi, vergi ihbarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde yapılır. Uzlaşmanın vaki olmaması veya temin edilememesi halinde, mükellef bir kez daha uzlaşma talebinde bulunamaz Ayrıca, mükellef tarhiyat öncesinde, uzlaşmaya varması durumunda tutanakla tespit edilen bu husus hakkında mükellef dava açamaz ve hiçbir yetkili mercie şikayette bulunamaz.

TARHİYAT SONRASI UZLAŞMA

Tarhiyat sonrası uzlaşmada ise, vergi daireleri tarafından mükellef adına ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen ve vergi dairelerinin tarha yetkili olduğu bütün vergi, resim ve harçlar ile bunlara ilişkin kesilecek vergi ziyaı cezaları girmektedir. Tarhiyat sonrası uzlaşmada, tarhiyat öncesi uzlaşmanın aksine usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için uzlaşma talebinde bulunulamaz. Aynı, tarhiyat öncesi uzlaşmada olduğu gibi, tarhiyat sonrası uzlaşmada da uzlaşma talebinin ihbarnamenin mükellefe tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 30 gün içinde yapılması gerekmektedir.

UZLAŞMA VE VERGİ MAHKEMELERİNDE DAVA AÇMA

Müddeti içinde (30 gün) uzlaşma talebinde bulunan mükellef eğer uzlaşma gerçekleşmez ise, vergi mahkemesinde dava açma hakkına sahiptir. Ancak uzlaşmanın gerçekleşmesi halinde, uzlaşılan miktar için mükellefin dava açma hakkı yoktur. Bununla birlikte, mükellef ilk olarak dava açmış ise de uzlaşma talebinde bulunma hakkı vardır. Bu noktada, ilk olarak uzlaşmanın neticesi beklenilecektir. Uzlaşma sonuca bağlanmadan önce söz konusu vergi ve vergi cezası, vergi mahkemesinde incelenemez, eğer incelenir ve bir karara bağlanırsa alınan bu karar hükümsüz sayılmaktadır.

Ayrıca, uzlaşma vaki bulunmadığına dair kendisine tebliğ edilmesinden itibaren mükellef dava açabilir ve eğer dava açma müddeti bitmiş veya 15 günden daha az bir süre kalmış ise bu müddet tutanağın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün olarak uzar. Mehmet Feyzi BİRGİLİ E-Yaklaşım / Ekim 2017 / Sayı: 298

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • MENKUL KIYMETLERDEN 2024 YILINDA ELDE EDİLEN GELİRLERİN VERGİLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN TABLO GÜNCELLENDİ Menkul kıymetlerden elde edilen gelir ve kazançların beyanı ve vergilendirilmesi…
  • AR-GE/TASARIM MERKEZLERİ FAALİYET RAPORU İÇİN SON TARİH 31.05.2024 5746 Sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun…
  • DÜZELTİLMİŞ BİLANÇOLARIN OLUMLU ETKİSİ; FİNANSMAN GİDER KISITLAMASI KAPSAMI DIŞINDA KALMIŞ OLABİLİRSİNİZ 31.12.2023 tarihli bilançolarda yer alan parasal olmayan aktif kalemlerin düzeltmeye…
Top