-Çeyiz parası; anne ve/veya babasından yetim aylığı alan yetim kız çocukların evlenmeleri halinde 12 aylık veya 24 aylık tutarındaki yetim aylığının topluca SGK tarafından kişiye yapılan ödemedir.
-Çeyiz parasının başvuruları direkt olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılır. Online olarak başvuru yapma imkanı bulunmamaktadır.
-Çeyiz parasının başvurusu sırasında kişilerden bir form doldurmaları istenmektedir.
-Çeyiz parası başvurusu, resmi nikahın ardından yapılmalıdır. Kişiler, resmi nikahtan sonra 5 yıllık zaman aşımına dikkat ederek bu destekten yararlanabilmektedirler.
-Başvuru sırasında doldurulan form, ‘Evlilik Ödeneği Talep Dilekçesi’ olarak belirlenmiştir.
Dilekçe üzerinde tahsis kodu denen bir bölüm bulunmaktadır. Bu bölüme kişinin almakta olduğu yetim maaşına ait SGK kodu girilmektedir.
Dilekçede kişilerin sicil tahsil numarası gibi detaylı SGK işlem kodları istenmektedir.
Dilekçenin sonuna, başvuru sahibi tarafından doldurulduğuna dair imza atılması gerekmektedir.
-Başvuru sahiplerinin yanında T.C. kimlik belgeleri bulunmalıdır.
Kişilerin sahip oldukları nikah cüzdanı, başvuru sırasında yanlarında olmalıdır.
-4C’den (memur)yetim aylığı alan kız çocuklarına (12 aylık) 1 yıllık, 4A ve 4B (İşçi veya işveren) sigorta kolundan yetim aylığı alan kız çocuklarına (24 aylık) 2 yıllık yetim aylığı (evlenme ikramiyesi) ödenmektedir. Orhan Kotan

Çeyiz Yardımı Kaç Kez Alınır

“Evlenme ve cenaze ödeneği” başlıklı 37 nci maddesinde de; “Evlenmeleri nedeniyle, gelir veya aylıklarının kesilmesi gereken kız çocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenir. Evlenme ödeneği alan hak sahibinin aylığının kesildiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde yeniden hak sahibi olması halinde, iki yıllık sürenin sonuna kadar gelir veya aylık bağlanmaz, bu durumda olanlar 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (f) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır.” hükmü yer almaktadır.

Dolayısıyla hangi kapsamda olursa olsun fark etmez, yetim aylığı alıyorken evlenme nedeniyle aylığını kestirip çeyiz parası (evlenme ikramiyesi, evlenme ödeneği) alan kız çocuğu daha sonra boşanıp tekrar evlense bile bir daha çeyiz parası alamaz.

Ancak kız çocuğunun üzerinden yetim aylığı aldığı kişinin değişmiş olması halinde ikinci kez çeyiz parası alabilir. Yani daha önce babası üzerinden aldığı yetim aylığına bağlı olarak çeyiz parası almış olan kız çocuğu daha sonra boşanıp annesi üzerinden yetim aylığı almaya başlamış ve tekrar evlenecekse çeyiz parası alabilir veya tam tersi daha önce annesi üzerinden aldığı yetim aylığına bağlı olarak çeyiz parası almış olan kız çocuğu daha sonra boşanıp babası üzerinden yetim aylığı almaya başlamış ve tekrar evlenecekse çeyiz parası alabilir. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Hizmet Vergisi Beyannamesi (Banka Muameleleri Vergisi) Veren Mükelleflere Önemli GİB Duyurusu Gelir İdaresi Başkanlığı, Dijital Vergi Dairesi üzerinden yapılan 02/05/2024 tarihli…
  • Transfer Fiyatlandırması Formunu Unutmayın Kurumlar Vergisi beyannamesinde son günlere yaklaşırken, “Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen…
  • Örtülü Sermaye Müessesesinde Değişim Gereği Önceki yazımda kurumlar vergisinin örtülü sermaye müessesesinden bahsederek uygulanmasında dikkat…
Top