· Sahte Belge / Müteselsil Sorumluluk Farkı: Sahte Belge, Gerçek Bir Muamele Veya Durum Olmadığı Halde Bunlar Varmış Gibi Düzenlenen Belgedir. KDV 29. Maddesine Göre Kendilerine Yapılan Teslim Ve Hizmetler Dolayısıyla Hesaplanarak Düzenlenen Belgelerde Gösterilen KDV İndirim Konusu Yapılır. Mal Teslimi / Hizmet İfası Yoksa Veya Mal Teslimi / Hizmet İfasını Yapan Tarafından Fatura Tanzim Edilmediyse Sahte Belge Kapsamında Bilerek / Bilmeyerek KDV Reddiyatı Yapılır. Müteselsil Sorumluluk İse Gerçek Mahiyette Mal Teslimi / Hizmet İfası Kapsamında Ödenmeyen KDV'ye Yöneliktir. Ödemenin Banka / Çekle Yapılmış Olması Halinde Müteselsil Sorumluluk Ortadan Kalkar.

· Aynı Yıla Ait Ancak Geçmiş Aylara İlişkin Alış Belgelerinin Geç Temin Edilmesi: KDV Kanununa Göre Geçmiş Aylara İlişkin Alış Belgelerinde Yer Alan KDV İndirimi Alış Belgesinin Yasal Deftere Kaydedildiği Vergilendirme Döneminde Kullanılabilir, Ancak Burada Temel Kıstas KDV'de Vergiyi Doğuran Olayın Vuku Bulduğu Takvim Yılını Takip Eden Takvim Yılı Aşılmamak Şartıyla Kullanılmasıdır. Bu Durumda Yasal Deftere Kayıt Öncesindeki Aylara Yönelik Sonradan Temin Edilen Alış Belgelerinde Yer Alan KDV'lerin İlgili Aylara Düzeltme KDV Beyannamesi Verilmek Suretiyle KDV İndirimi Kanunen Mümkün Değildir.

· 2023 Yılı Alış Belgelerinin Durumu: 2023 Yılına İlişkin Alış Belgesinde Yer Alan KDV 31.12.2024 Tarihine Kadar Yasal Defterlere Kayıt Edilmek Suretiyle İndirim Konusu Yapılabilir. Dönemsellik / Tahakkuk İlkesi Gereği Alış Belgesinde Yer Alan Tutarlar (KKEG) Olarak Dikkate Alınsa Dahi, Bu Belgelerde Gösterilen KDV İndirim Konusu Yapılabilir.

· Alıcı Tarafından Alış Belgesinin Dava Konusu Yapılması: Düzenlenen Faturanın Alıcı Tarafından Dava Konusu Yapılması Nedeniyle İlgili Takvim Yılında İndirim Konusu Yapılamayan KDV, Davanın Sonuçlandığı Yıl İçinde Alıcı Tarafından Kanuni Defterlere Kaydedilmesi Şartıyla İndirim Konusu Yapılabilir.

· Sorumlu Sıfatıyla KDV Beyanı: Sorumlu Sıfatıyla KDV Beyanının Hiç Yapılmadığının Veya Eksik Yapıldığının Tespiti Üzerine Veya Mükellefin Kanuni Süresinden Sonra Sorumlu Sıfatıyla Verdiği Beyanname Üzerine Bu Vergilerin Tarh Edilmesi Halinde, Tarh Edilen KDV’nin Vergi Dairesine Ödenmesi Ve Ödemenin Gerçekleştiği Takvim Yılı Aşılmaması Şartıyla, Ödenen KDV’nin İndirim Konusu Yapılması Mümkündür.

· İhtarname Sonucu Tanzim Edilen Alış Belgesi: KDV’ye Tabi İşlemi Yapan Satıcı Tarafından Zamanında Düzenlenmeyip, Alıcı Tarafından En Geç Fatura Düzenleme Süresinin Son Gününü Takip Eden Vergilendirme Dönemi İçinde Noterden İhtarname Gönderilmesi Üzerine Satıcı Tarafından Düzenlenen Faturada Gösterilen KDV, Alıcı Tarafından Faturanın Düzenlendiği Takvim Yılını İzleyen Takvim Yılı İçinde Kanuni Defterlere Kaydedilmek Şartıyla İndirim Konusu Yapılabilir.

· Değersiz Hale Gelen Alacaklara İlişkin Hesaplanan KDV: Vergi Usul Kanununun 322. Maddesine Göre Değersiz Hale Gelen Alacaklara İlişkin Hesaplanan Ve Beyan Edilen KDV’nin, Alacağın Zarar Yazıldığı Vergilendirme Döneminde İndirim Konusu Yapılabilir. Vergi Usul Kanununun 323. Maddesine Göre Karşılık Ayrılmak Suretiyle Gelir Veya Kurumlar Vergisi Matrahının Tespitinde Gider Olarak Dikkate Alınan KDV’nin Bu Fıkra Kapsamında İndirim Konusu Yapılabilmesi İçin Gelir Veya Kurumlar Vergisi Matrahının Tespitinde Gelir Olarak Dikkate Alınmasının Şarttır.

· Mal İthalatına Yönelik İndirim KDV Gümrük Giriş Beyannamesi Üzerine, Hizmet İthalatına Yönelik İndirim KDV İse 2 Nolu Beyanname İle İndirim Konusu Yapılır.

· Vergiye Tabi Olmayan Veya Vergiden İstisna Edilmiş Bulunan Malların Teslimi Ve Hizmet İfası İle İlgili Alış Vesikalarında Gösterilen Veya Bu Mal Ve Hizmetlerin Maliyetleri İçinde Yer Alan KDV İndirim Konusu Yapılamaz.

·       Gelir Ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına Göre Kazancın Tespitinde İndirimi Kabul Edilmeyen Giderler( K.K.E.G.) Dolayısıyla Ödenen KDV İndirim Konusu Yapılamaz.

·   İthalatta Gözetim Uygulanması Hakkında İlgili Mevzuat Uyarınca, Gözetim Uygulamasına Tabi Tutulan Mallara İlişkin Gümrük Beyannamelerinde Beyan Olunan Ve Tevsik Edilemeyen Tutarlar İle Bu Tutarlar Nedeniyle Doğan Ve KDV Matrahına Dâhil Olan Her Türlü Vergi, Resim, Harç Ve Paylar Dolayısıyla Ödenen KDV İndirim Konusu Yapılamaz.

·   İthalatta Koruma Önlemleri Uygulanması Hakkında İlgili Mevzuat Uyarınca Korunma Önlemi Olarak Uygulanan Gümrük Vergisi Ve/Veya Ek Mali Mükellefiyetler, İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında İlgili Mevzuat Kapsamında Uygulanan Dampinge Karşı Vergi Ve Telafi Edici Vergiler İle Bu Tutarlar Nedeniyle Doğan Ve Katma Değer Vergisi Matrahına Dâhil Olan Her Türlü Vergi, Resim, Harç Ve Paylar Dolayısıyla Ödenen KDV İndirim Konusu Yapılamaz.

ERSAN KARACA

ERSAN KARACA YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • 19 Mayıs Atatürk' ü Anma Gençlik Ve Spor Bayramımız Kutlu Olsun Türkiye Cumhuriyeti tarihinde eşsiz bir galibiyet olarak yer eden Kurtuluş…
  • ANONİM / LİMİTED ŞİRKET PAY SAHİBİ OLANLAR İLE DİĞER İLGİLİ ŞAHISLARIN ŞİRKETE BORÇLANMA YASAĞI Türk Ticaret Kanununun 358 Ve 644. Maddelerine Göre Pay Sahipleri:> Sermaye…
  • YURT DIŞI İŞTİRAK PAYLARININ ELDEN ÇIKARMALARINA İLİŞKİN İSTİSNA Kurumların aktiflerinde bulunan iştirak hisselerinin satılması, buradan elde edilen kazançların…
Top