Bilindiği üzere, istisnai durumlar hariç, iktisadi kıymetin maliyetine ihtiyari veya zorunlu olarak intikal ettirilmiş olan finansman maliyetlerinin reel olmayan kısımlarının ayrıştırılarak kalan kısmın düzeltmeye tabi tutulması yasal bir zorunluluktur. Finansman maliyetlerinin reel olan kısmı dahil iktisadi kıymetin düzeltilmiş tutarı ile iktisadi kıymetin düzeltme öncesi değeri arasındaki fark “enflasyon düzeltme farkını” ifade eder. Bu fark pozitif olabileceği gibi negatifte olabilir. Pozitif fark düzeltilmiş tutarın düzeltme öncesi tutardan büyük olmasını, negatif fark ise düzeltilmiş tutarın düzeltme öncesi tutardan daha az olduğu anlamına gelir. Pozitif fark doğması durumunda ilgili iktisadi kıymetin enflasyon fark hesabının borcuna, 698 enflasyon düzeltmesi kar veya zararı hesabının alacağına kayıt yapmak suretiyle, negatif fark olması durumunda ise ilgili iktisadi kıymetin alacağına, 698 enflasyon düzeltmesi kar veya zarar hesabının borcuna kayıt yapılmak suretiyle muhasebeleştirme işlemi tamamlanır. Bu kısım itibariyle sorun görünmemektedir.

Öte yandan, iktisadi kıymetlerin düzeltme öncesi tutarı ile düzeltme sonrası tutarı arasında farkın düzeltme öncesi tutara bölünmesi suretiyle ortaya çıkan artış orana 1 eklenmesi suretiyle bulunan oranının 31.12.2023 tarihli birikmiş amortismanla çarpılması suretiyle düzeltilmiş birikmiş amortisman tutarına ulaşılacaktır. Birikmiş amortisman tutarında meydana gelen artış tutarı 257 birikmiş amortisman hesabının alacağına, 698 enflasyon düzeltmesi kar veya zarar hesabının borcuna kayıt yapılmak suretiyle muhasebeleştirme işlemi tamamlanacaktır.  İktisadi kıymetin değerinde azalma olduğu durumlarda birikmiş amortisman tutarında da azalma meydana gelecektir. Bu durumlarda 257 birikmiş amortisman hesabının borcuna, 698 enflasyon düzeltmesi kar veya zarar hesabının alacağına kayıt yapılmak suretiyle muhasebeleştirme işlemi tamamlanacaktır.

SONER ÜLGEN

YMM

Linkedin paylaşımından Alıntı Yapılmıştır

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • YURT DIŞINDA ÖDENEN VERGİLERİN HESAPLANAN KURUMLAR VERGİSİNDEN MAHSUBU 1.GİRİŞ 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 1’inci maddesine göre sermaye…
  • Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM’ne sunuldu Teklifte özellikle ticaret sicil işlemlerini ve corporate süreçleri etkileyen önemli…
  • Mayıs Ayı Yükümlülük Takvimi İlk Tarih Son Tarih VERGİLER/HARÇLAR/BİLDİRİMLER VE DİĞERLERİ 1.04.2024 6.05.2024 Mart…
Top