Hisse devri alan bir limited şirket ortağının Bağkur tescilini ne zamana kadar yaptırmamız gerekir. Bildirim yapılmamış ise ne kadar ceza uygulanır? Hakan Y.

Limited şirket ortaklarının 4/b (Bağkur) kapsamındaki sigortalılıkları, şirketin ticaret siciline tescil edildikleri tarihte başlatılmakta ve sigortalılık bildirimlerinin de ticaret sicil memurluklarınca işe giriş bildirgesiyle en geç 15 gün içinde SGK’ya bildirilmesi gerekmektedir.

Limited şirket ortaklarından hisse devri alan yeni ortakların sigortalılıkları ise ortaklar kurulunca devrin yapılmasına karar verildiği tarihte başlatılmaktadır. Bu kişilerin sigortalılık bildirimleri ortaklar kurulu kararının ve hisse devrine ilişkin tanzim edilen noter devir sözleşmesinin veya devir ticaret sicil memurluğunca tescil edilmiş ise ticaret sicil gazetesinde ilan edildiği nüshasının ibraz edilmesi suretiyle şirket yetkililerince ortaklar kurulu karar tarihinden itibaren 15 gün içinde sigortalı işe giriş bildirgesiyle Kuruma bildirilmek suretiyle yapılmaktadır.

Bildirimi süresi içinde yapmayan şirket yetkililerine idari para cezası uygulanmaz.

Limited şirketin ticaret sicilde tescil edilmesinin ardından, şirket ortaklarına ilişkin işe giriş bildirgelerinin 15 günlük süre içinde verilmemesi halinde ticaret sicil memurluğu aleyhine 1 aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.

Buna karşın limited şirket ortaklarından hisse devri alan kişilere ilişkin işe giriş bildirgesinin SGK’ya verilme yükümlülüğü şirket yetkililerinde olmasına rağmen, 5510 sayılı Kanunda süresi içinde yapılmayan bildirim nedeniyle şirket yetkilileri veya sigortalı aleyhine idari para cezası uygulanacağına dair herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu bakımdan hisse devri yapılan ortağa ilişkin işe giriş bildirgesinin verilmesinde 15 günlük süre geçirilmiş olsa da şirket yetkilileri veya şirket ortakları aleyhine idari para cezası uygulanması söz konusu değildir.

Hissesini devredenlerin sigortalılıkları da ortaklar kurul karar tarihi itibariyle sona erdirilmektedir.

Limited şirketlerde hissesini devreden ortakların sigortalılıkları hisse devrine ilişkin ortaklar kurulu kararı ve hisse devrine ilişkin noter devir sözleşmesinin ibraz edilmesi veya hisse devri ticaret sicil memurluğuna tescil edilmiş ise ticaret sicil gazetesinde ilan edildiği nüshasının ibraz edilmesi kaydıyla ortaklar kurulu karar tarihi itibariyle sona erdirilmektedir.

Bu tarihin sigortalılar veya şirket yetkilileri tarafından en geç 10 gün içinde işten ayrılış bildirgesiyle Kuruma bildirilmesi gerekmekle birlikte, bildirimin 10 günlük süre geçirildikten sonra yapılması halinde sigortalı veya şirket yetkililerine idari para cezası uygulanması söz konusu değildir.

HAFTA İÇİNDE RAPORLU VEYA ÜCRETSİZ İZİNLİ OLAN İŞÇİ HAFTA TATİLİNE KAZANIR.

Yıllık izni bulunmayan işçinin talebi üzerine hafta içi iki gün ücretsiz izin verilirse, iki günlük yevmiyesiyle birlikte hafta tatili ücreti de kesilir mi? Karar okuru

İşçilere, tatil gününden önceki iş günlerinde çalışmış olmaları şartıyla yedi günlük zaman dilimi içinde kesintisiz en az 24 dört saat dinlenme izni (hafta tatili) verilir.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 46. maddesinde bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinlerinin çalışılmış günler gibi hesaba katılacağı öngörülmüştür.

Bu bakımdan hafta içi iki gün ücretsiz izinli olan işçinin yalnızca iki günlük yevmiyesinin kesilmesi, çalışmadığı hafta tatil gününe ilişkin ücretinin ise ödenmesi gerekir.

İŞE GİRDİĞİ AYDA İŞ KAZASI GEÇİREN İŞÇİNİN İŞ KAZASI BİLDİRİMİ NASIL YAPILIR?

Yeni işe aldığımız bir çalışan ufak bir iş kazası geçirdi, iş kazası bildirimi yapmak istediğimizde sistem izin vermiyor, ne yapabiliriz? Ahmet T.

Sosyal güvenlik uygulamalarında iş kazasının kolluk kuvvetlerine derhal, SGK’ya da kazanın olduğu tarihten itibaren üç iş günü içinde bildirilmesi gerekiyor. Üç iş günü süre, kazanın meydana geldiği tarihi izleyen ilk iş gününden itibaren başlatılmakta, ayrıca hafta tatili ve ulusal bayram ve genel tatil günleri üç iş gününün hesabında dikkate alınmamaktadır.

İş kazası bildirimlerinin SGK’ya İş Kazası Meslek Hastalığı e-Bildirim uygulaması üzerinden yapılması gerekmekle birlikte, bildirimin elektronik ortamda yapılamaması durumunda aynı süre içinde olmak kaydıyla kâğıt ortamında yapılması da mümkün bulunmaktadır.

İş kazası bildiriminin İş Kazası Meslek Hastalığı e-Bildirim uygulaması üzerinden yapılabilmesi için sigortalının kazanın meydana geldiği işyeri sicil numarasından verilmiş işe giriş bildirgesinin ve bu işyerinden verilmiş muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin bulunması gerekmektedir.

İşe giriş bildirgesi verilmiş olmasına rağmen muhtasar prim ve hizmet beyannamesi henüz verilmemiş sigortalı iş kazasına uğradığında ise iş kazası bildirimin İş Kazası Meslek Hastalığı e-Bildirim uygulaması üzerinden yapılabilmesi için öncelikle SGK e-Bildirge uygulamalarında yer alan “Sigortalı Hesap Fişi Uygulamaları” üzerinden bildirim yapılması icap etmektedir. Aksi halde bildirim, İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formu düzenlenmek suretiyle ilgili SGK Müdürlüğüne elden verilerek veya iadeli taahhütlü gönderilerek yapılmalıdır. Eyüp Sabri Demirci

https://www.karar.com/yazarlar/eyup-sabri-demirci/limited-sirket-ortaklari-nasil-sigortali-olur-1599548

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • İhalelere Katılımda Enflasyon Düzeltmesine Tabi Bilançolar Mı Kullanılacak! 29/1/2022 tarihli ve 31734 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul…
  • IBAN'la Alınan Ödemelere Kesilecek Cezalar Belli Oldu! Müşterilerini IBAN'la ödemeye yönlendiren, alışveriş karşılığında fiş kesmeyen esnafa kötü…
  • Lokanta Ve Kafe Gibi İşletmelerde Satılan Gıda Maddeleri İçin KDV Oranının Yüzde 10 Uygulanması Kesinleşti; Tartışmalar Sürüyor! Tebliğde yer alan ve geçen yıl yapılan oran artışlarına ilişkin…
Top