İşveren ve işçi arasında iş ilişkisi kurulurken taraflar arasında sözleşme imzalanır. İş sözleşmesini türünü, çalışma biçimini taraflar özgürce belirleyebilir. Ancak bu serbestlik, İş Kanunu veya diğer kanunlar tarafından çizilen sınırların ve hakların aşılmaması veya yok sayılmaması halinde geçerlidir.

İşveren veya işçi arasında yazılı veya sözlü olarak iş ilişkisi kurulabilmektedir. Sözlü kurulan iş ilişkilerinde daha sonra yaşanacak ihtilaflarda ispat açısından sıkıntılar çekilmekte ve hak kaybı oluşabilmektedir. Bu nedenle iş ilişkisi kurulurken iş sözleşmesinin şartları belirlenmeli ve yazılı olarak iki nüsha şeklinde yapılması işçi ve işverenin imzasının olması önem arz eder.

Daha önce yazdığım iş sözleşmesi ile yazdığım yazılara buradan ulaşabilirsiniz.
? Sözleşme Serbestisi: (Taraflar (İşveren- İşçi) İş Sözleşmesi Şartlarını Özgürce Belirleyebilir mi?)
?Sözleşme İmzalamadan Önce Dikkat Etmen Gerekenler: (İş Sözleşmesi İmzalamadan Önce Dikkat Etmen Gerekenler)


Parantez içindeki numaraların açıklamaları:
1 - Süresi bir yıl ve daha fazla olan sözleşmelerin yazılı yapılması zorunludur.

1- Yazılı sözleşme yapılmayan hallerde işveren işçiye en geç iki ay içinde genel ve özel çalışma koşullarını, günlük ya da haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret eklerini, ücret ödeme dönemini, süresi belirli ise sözleşmenin süresini, fesih halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümleri gösteren yazılı bir belge vermekle yükümlüdür. Süresi bir ayı geçmeyen belirli süreli iş sözleşmelerinde bu fıkra hükmü uygulanmaz. İş sözleşmesi iki aylık süre dolmadan sona ermiş ise, bu bilgilerin en geç sona erme tarihinde işçiye yazılı olarak verilmesi zorunludur.

2- Kısmi süreli iş sözleşmesi noter onaylı olmak zorunda değil, ancak noter onaylı olmaması halinde sözleşmenin bir nüshası SGK'ya teslim edilmelidir.

3- Belirsiz süreli olması iş güvencesinden yararlanmanın şartlarından biridir. Diğer şartlarında sağlanması gerekir.

4- Kısmi belirsiz süreli iş sözleşmesi yapılmış ise ve diğer şartlar sağlanıyorsa yararlanabilir. kısmi belirli süreli de yararlanamaz.

5- Uzaktan çalışma sözleşmesi belirsiz süreli olarak yapılması halinde ve diğer şartlar sağlanıyorsa yararlanır.

AYKIRILIK DURUMUNDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI
? İş Kanunu Madde 8'de belirtilen duruma aykırılık halinde bu durumdaki her bir işçi için 1.402 TL İPC uygulanır.

? İş Kanunu Madde 14'de belirtilen duruma aykırılık halinde bu durumdaki her bir işçi için 1.402 TL İPC uygulanır.

Resim önizleme

MURAT DELİP

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • 2023 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesinde Enflasyon Muhasebesi İle İlgili  Bilanço Dipnot Bilgileri Enflasyon Muhasebesi ile ilgili 2023 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesinde Bilanço…
  • DEVAMSIZLIK SAATLERİNİN TOPLANMASI VE HAKLI FESİH Çalışan ve işveren ilişkisi iş akdinin feshine kadar devam eder,…
  • YILLIK ÜCRETLİ İZİN ALACAĞINDA ZAMAN AŞIMI 4857 sayılı İş Kanunu’nun “Sözleşmenin sona ermesinde izin ücreti” başlığını…
Top