Peşin ödeme seçeneğinde hesaplanan tutarların tamamı ifadesinden neyin kastedildiği açık

Değerli okurlar, 7440 sayılı Kanuna göre yapılandırılan borçlar ve matrah/vergi artırımı nedeniyle yapılması gereken ödemeler için mükelleflere peşin veya taksitli ödeme seçeneği sunulmuştu.

Peşin ödeme ve ilk iki taksitin ödenmesinde son gün 31 Temmuz 2023 olduğu halde, yaşanan yoğunluk sebebiyle hak kayıpları yaşanmaması için Hazine ve Maliye Bakanlığı (Maliye) son ödeme gününü 4 Ağustos 2023 Cuma günü sonuna kadar uzattı.

Peşin ödeme seçeneğini tercih edenlere yapılan indirimler neler?

Peşin ödeme seçeneğini tercih edenlere şu indirimler yapıldı:
* Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutardan yüzde 90 İNDİRİM,

* İdari para cezalarının aslından yüzde 25 İNDİRİM,

* Yapılandırılan borç, sadece fer’i alacak ise hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından yüzde 50 İNDİRİM,

* Matrah veya vergi artırımı sonucu tahakkuk eden vergiden (damga vergisi hariç) yüzde 10 İNDİRİM.
Peşin ödemenin ilk taksit ödeme süresi sonuna kadar yapılması gerekiyor.

Taksitle ödemeyi tercih edenlere hangi katsayılar uygulanıyor, taksit süresini kısaltmak mümkün mü?

Taksitli ödeme seçeneğini tercih edenlere, yukarıda saydığım indirimler yapılmadığı gibi, taksit sayısına göre katsayılar (yani bir anlamada vade farkı) uygulanarak ödeyecekleri tutarlar belirlendi, yani artırıldı.
Buna göre; taksitle ödenmesi gereken tutarlar,
*12 eşit taksit için (1,09),
*18 eşit taksit için (1,135),
*24 eşit taksit için (1,18),
*36 eşit taksit için (1,27),
*48 eşit taksit için (1,36),
katsayısı ile çarpılarak (yani bu katsayılar ile artırılarak) bulunan tutarlar taksit sayısına bölünmek suretiyle aylık taksit tutarları hesaplandı.

Taksitli ödeme seçeneğini tercih edenlere başvuru sırasında tercih ettikleri taksit süresine uygun ödeme planları verildi. Ancak, tercih edilen süreden daha kısa sürede ödeme yapılmak mümkün bulunuyor. Bu durumda ödenecek tutarlar, yeni tercih edilen taksit süresine ilişkin katsayıya göre düzeltiliyor.

Normalde peşin ödeme ve ilk iki taksit ödemesinin 4 Ağustos 2023 Cuma günü sonuna kadar yapılmamış olması, yapılandırmadan yararlanma hakkının kaybedilmesine neden oluyor. Çünkü yapılandırmadan yararlanabilmek için, peşin ödemeler ile birinci ve ikinci taksit ödemelerinin sürelerinde ve tam olarak yapılması şart.

İlgili maddeye göre, peşin veya taksitli ödeme seçeneğini tercih eden ve ödemesi gereken tutarları (peşin, birinci ve/veya ikinci taksitleri) süresinde ödemeyen veya eksik ödeyenler, , ilk taksiti izleyen ayın sonuna kadar gecikme zammı oranındaki geç ödeme zammı ile birlikte öderlerse, katsayı uygulanmaksızın kanundan yararlandırılmaya devam edecekler. Yani hakları kaybolmayacak, sadece peşin ödemeye sağlanan indirimlerden yararlanamayacaklar. (7440 sayılı Kanun, Madde 9/6)

İlk taksit ödeme süresi Cumhurbaşkanı Kararı ile uzatılmış ve 31 Temmuz 2023 olarak belirlenmişti. Bu tarihe göre, yukarıda belirttiğim haktan yararlanılabilmesi için hesaplanan tutarların tamamının 31 Ağustos 2023 tarihi sonuna kadar geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi gerekiyor.

Maliyenin görüşünün “” yönünde olduğunu anlıyoruz. Çünkü Gelir İdaresi Başkanlığı'nın web sayfasından yapılan duyuruda, Yapılandırma Kanununun sağladığı imkânlardan yararlanmak için son tarihin 31 Ağustos 2023 tarihi olduğu hatırlatılıyor.

Maliye uzatma yetkisini, Vergi Usul Kanununun mükerrer 28, 111 ve mükerrer 242 nci maddelerinden alıyor. Yetki 31 Temmuz 2023 tarihli ve 158 sayılı Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile kullanıldı.Kanaatimce bu uzatma ile birinci taksit ödeme süresinin sonunun 4 Ağustos 2023 tarih olarak belirlendiği tartışmasız olduğuna göre, ilk taksiti izleyen ay sonundan da Eylül 2023 sonunun anlaşılması gerekir. Maliyenin görüşünü gözden geçirmesi gerektiğini düşünüyorum.

7440 sayılı Kanunun 9/6 ncı maddesindeki imkândan (geciken ödemelerin geç ödeme zammı ile birlikte yapılarak kanunda yararlanma hakkının korunması uygulamasından) yararlanabilmek için hesaplanan tutarların tamamının ilk taksiti izleyen ay sonuna (Maliyenin görüşüne göre 31 Ağustos 2023 tarihine) kadar geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi gerekiyor.
hesaplanan tutarların tamamı
Ancak taksitli ödemede bunu tartışabiliriz.

Bana mantıklı gelen, sadece ilk iki taksitin geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi, kalan taksitlerin ise katsayılar uygulanarak ödenmeye devam etmesi.

Bu konuda yaygın görüşün “tüm taksitler” şeklinde olduğunu söyleyebilirim. Maliye açıklamasında detay belirtilmemekle birlikte Maliyenin de bu görüşte olduğunu tahmin ediyorum. Yani taksitle ödeme seçeneğini tercih edenlere, bir anlamda, peşin ödeme dayatılıyor!

7440 sayılı Kanuna, Bütçe ve Plan Komisyonundaki görüşmeler sırasında eklenen bir hükümle, ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi gereken tutarların süresinde ödenmesi ve kalan taksitlerin tamamının ilk taksiti izleyen ayın sonuna kadar ödenmesi hâlinde katsayı uygulanmayacağı hükme bağlandı. Erdoğan Sağlam

https://t24.com.tr/yazarlar/erdogan-saglam/6-soru-6-cevap-borc-yapilandirmasi-ve-matrah-artiriminda-ilk-odemeleri-yapmayanlarin-durumu-ne-olacak,41171

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • 19 Mayıs Atatürk' ü Anma Gençlik Ve Spor Bayramımız Kutlu Olsun Türkiye Cumhuriyeti tarihinde eşsiz bir galibiyet olarak yer eden Kurtuluş…
  • ANONİM / LİMİTED ŞİRKET PAY SAHİBİ OLANLAR İLE DİĞER İLGİLİ ŞAHISLARIN ŞİRKETE BORÇLANMA YASAĞI Türk Ticaret Kanununun 358 Ve 644. Maddelerine Göre Pay Sahipleri:> Sermaye…
  • YURT DIŞI İŞTİRAK PAYLARININ ELDEN ÇIKARMALARINA İLİŞKİN İSTİSNA Kurumların aktiflerinde bulunan iştirak hisselerinin satılması, buradan elde edilen kazançların…
Top