Kuyumculuk; Kıymetli altın, gümüş, Platin gibi metal ve Zümrüt, yakut, Elmas gibi değerli taşlardan yapılan süs eşyası anlamına gelen kuyum kelimesinden türemiştir.

Genel olarak kuyumculuk, Değerli Madenleri Süs Eşyası Haline Getirme Sanatı olarak tanımlanabilir. Ancak madenlerin işlenmesinden, pazarlanmasına kadar olan tüm aşamaları içerir.

Değerli Metaller:

Değerli metal ürünler Kuyumculuk üretiminde çok sayıda kıymetli metal kullanılır. Kıymetli metaller hem saf halde hem de alaşımlarda kullanılabilirken, birbirlerinin niteliklerini güçlendirir ve telafi ederler. Kuyumculukta en popüler kıymetli maden altın, gümüş ve platin tır.

Altın: yansıma nedeniyle sarı, saydamlığı yüzünden yeşil görünen, çok yoğun ve yumuşak bir metaldir. 1 063 °C’ de erir, 2 600 °C de, olağan basınç altında kaynar ve yeşilimsi sarı bir buhar çıkarır. Altın tel çekmeye en elverişli (1 gr altından 1 km tel çekilebilir), en kolay dövülen metaldir. 0,1 um kalınlığında yapraklar elde edilebilir.

Gümüş: Gümüş denildiğinde ilk aklımıza gelen süs eşyaları, takılar ve gümüş sikkelerdir. Fakat bunlar dünya üzerinde gümüş tüketiminin çok küçük bölümünü oluşturmaktadır. Gümüş diğer metaller ile karşılaştırıldıklarında en yüksek ısıl ve elektriksel iletkenliğe sahip olan ve yansıtıcı olarak da kullanılan metaldir. Gümüş beyaz, parlak, değerli bir metalik elementtir. Ergime noktası 961,9 C, kaynama noktası 1950 C ve özgül ağırlığı da 10,5 g/cm3’tür.

Platin:  Platin, takı ve mücevherlerde kullanılır. Paslanmaması, parlaklığını kaybetmemesi gibi özellikleri nedeni ile bu sektörde çok tercih edilir. Çok ideal bir takı malzemesidir. Altından daha değerlidir ve altınla birlikte kurulan alaşımlarla çeşitli takılar tasarlanabilir. Yumuşak, işlenebilir, metalik bir elementtir.  1772 derecede erir, 3827 derecede kaynar. Havadan etkilenmez ve oksijen ve kükürtle birleşmez. Bu özelliği sebebiyle parlaklığını korur. Bu sebeple takı ve mücevherlerde tercih edilir.

Değerli Taşlar:

Değerli taşların önemli özellikleri; kristal yapıları, ışık geçirgenlikleri ve ışığı yansıtma özellikleridir. Bu yüzden bazı değerli taşlara ışık altında bakıldığında değişik renk oyunları görülebilmektedir. Sertlik derecesi 7’den büyük olan taşlar değerli taş olarak kabul edilir.

Elmas: Elmas; Neredeyse her kadının elmasa ve elmas çeşitlerine karşı bir zaafı vardır. Elmas, saf karbondan oluşan ve mücevher taşları içinde en değerli taştır. En sert taştır sertlik 10 derecedir. Hiçbir madde elmasın üzerinde çizik oluşturamaz, ancak elmas tüm maddeleri çizebilir. Elmasın bu kadar parlak ve göz alıcı durmasının sebebi ışığı kırma kat sayısıdır. Elmasın yansıttığı ışık miktarı içine giren ışık miktarından daha fazla olduğundan taş oldukça parlak görünür.

Pırlanta: Pırlanta, elmasın kesilip parlatılması sonucu elde edilen bir taştır. Elmasla aynı özellikleri taşır. Pırlantanın değeri 4C yani Kesim, Karat, Berraklık ve Renk özelliklerine göre belirlenir.

Zümrüt: Zümrüt, yeşil ve yeşilin farklı tonlarındadır. Yeşilinin tonu daha koyu olan zümrütler en değerli olarak kabul edilir. Diğer değerli taşlara göre oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Bu yüzden zümrüt işlenirken mücevher tasarımcıları oldukça dikkatli davranırlar. Zümrüt, gösterişli gelin takıları için vazgeçilmez değerli taşlar arasında yer alıyor.

Yakut: Yakut, şanına yakışır kırmızı renktedir. Yakutlar dünyadaki en değerli taşlar arasında yer alıyor. Elmastan sonra en sert yapıya sahip olan doğal taş yakuttur. Bu yapısı ve rengi sayesinde daha çok gösterişli gerdanlıklar ve büyük taşlı yüzüklerde kullanılır.

Safir Taşı: Safir taşı; mavi ve mavinin tonlarındaki bir taştır. Açık mavi safirlere dişi, koyu renkli olanlara ise erkek safir denir. Doğada farklı özelliklerde safirler de bulunur.

 

 Kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren işletmeler kuyumcu toptancıları, imalatçı kuyumcular ve kuyumcu mağazaları olarak gruplara ayrılmaktadır.

Kuyumcu toptancıları: Has altını üretim yaptırmak için imalatçılara gönderirler ve gelen ürünleri kuyumcu mağazalarına satarlar. Bu işletmeler sadece işçilik üzerinden fatura düzenler.

İmalatçı kuyumcular: Fason üretim yapan işletmelerdir. Bu işletmeler sipariş üzerine çalışabildiği gibi kendi sermayeleri olan has altından da ziynet eşyası yaparlar. Yaptıkları iş bir işçilik satışı olduğu için kazançları da aldıkları fason bedeli kadardır.

Kuyumcu mağazaları: Nihai tüketicilere ürün satan işletmelerdir. Sermaye olarak koydukları altınları bir imalatçıya ya da toptancıya vererek ziynet eşyası yaptırırlar ve işin bedeli olan Kuyumculuk Muhasebesi işçilik ücreti öderler. Aynı zamanda nihai tüketiciden aldıkları hurda altınları tekrar üretim sürecine katabildikleri gibi bunları doğrudan tüketiciye de satabilirler.

 Kuyumculuk sektöründe altın, gümüş ve kıymetli taşlar en sık kullanılan emtiaları oluşturmaktadır.

Türk vergi sisteminde vergiler gelir, servet ve tüketim üzerinden alınan vergiler olmak üzere, üç ana grupta incelenebilmektedir.

Vergiler;

·      Gelir üzerinden alınan vergiler olan gelir vergisi, kurumlar vergisi,

·      Servet üzerinden alınan vergiler olan motorlu taşıtlar vergisi, veraset ve intikal vergisi,

·      Tüketim (mal ve hizmetlerden) üzerinden alınan vergiler olan dâhilde alınan katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi, özel iletişim vergisi, şans oyunları vergisi, damga vergisi ve harçlar, gümrük vergisi, ithalde alınan katma değer vergisi, ithalat damga resmi ve rıhtım resmidir.

Külçe altın-külçe gümüş ile kıymetli taş teslimleri açısından Katma Değer Vergisi İstisnası

 A. Külçe Altın ve Külçe Gümüş Teslimlerinde Katma Değer Vergisi İstisnası

 Külçe altın teslimleri KDV yasasının 17. maddesinin 4/g bendi ile KDV’den istisna edilmiştir.

 Külçe altın teslimlerinde matrah, külçe altın bedeli düşüldükten sonra kalan bedeldir. Bu durumda, bilezik, kolye vb. altın teslimlerinde KDV matrahı, toplam satış rakamından, külçe altın tutarının çıkarılmasından sonra kalan bedel olmaktadır.

 Burada dikkat edilecek husus sadece külçe altın teslimlerinin KDV’den istisna edilmiş olmasıdır. Bunun dışında yani külçe halde olmayan altın teslimleri için katma değer vergisi hesaplanacaktır.

 Bu durumda KDV matrahından indirilecek külçe altın tutarının tespitinde, Altın Borsası Bülteninde o gün ilan edilen külçe altın alım fiyatlarının esas alınması gerekmektedir.

 Buna göre, ithalat veya dâhilden satın alma yoluyla temin edilen külçe altından imal edilen veya fason olarak imal ettirilen veya teslim edildiği şekilde satın alınan ziynet eşyası ile sikke altınların tesliminde;

 Satış bedelinden teslim konusu mamulün bünyesinde yer alan külçe altının teslimi yapıldığı gün için Altın Borsası Bülteninde külçe altın için ilan edilen fiyat esas alınmak ve satılan mamulün ayarı göz önünde tutulmak suretiyle tespit edilen ve külçe altına isabet eden has bedel düşüldükten sonra kalan miktar KDV’nin matrahı olacaktır.

 4369 sayılı Yasa ile KDV Yasasının 17/4-g bendine “külçe gümüş” ibaresi eklenerek külçe gümüş teslimleri katma değer vergisi yönünden istisna kapsamına alınmıştır. KDV Yasasının 16/1-a maddesi hükmü gereğince, söz konusu istisna külçe gümüş ithalatında da uygulanacaktır.

B. Diğer Kıymetli Taş Teslimlerinde Katma Değer Vergisi İstisnası

 5228 sayılı Kanunla KDV Yasasının 17/4-g maddesinde değişiklik yapılarak, kıymetli taşlardan elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci, kübik virconia teslimleri istisna kapsamına alınmıştır.

 Bu hükme göre yukarıda belirtilen taşların oldukları gibi teslim ve ithalinde katma değer vergisi uygulanmayacaktır.

 İstisna kapsamına alınan kıymetli taşları ihtiva eden veya bu taşlardan yapılmış eşya teslimlerinde KDV matrahı, teslim bedelinden varsa eşyanın ihtiva ettiği has altın veya gümüş değeri ile kıymetli taşın maliyet bedeli düşüldükten sonra kalan tutar olarak tespit edilecektir. Kıymetli taşın maliyet bedeli kayıtlar esas alınarak satıcı tarafından tespit edilecektir.

 Düzenlenecek faturada eşyanın KDV hariç satış bedeli, has altın ve gümüş değeri ile kıymetli taşın cins, adet, kırat ve maliyet bedeli ayrıca yer alacaktır.

 İthalatta alış faturasında eşyanın ihtiva ettiği kıymetli taşların cinsi, adedi, kıratı ve bedeli gösterilecektir. KDV matrahı, mamul eşyanın toplam değerinden kıymetli taşın alış faturasında gösterilen değeri ile eşyanın ihtiva ettiği has altın veya gümüşün gümrük mevzuatına göre tespit edilen değeri toplamının düşülmesi suretiyle hesaplanacaktır.

Kuyumculuk Sektöründe İmalatta Oluşan Firelerin Analizi

Vergi Kanunlarında fire konusunda özel bir düzenleme ve tanım yapılmamıştır. Ancak, VUK Yasası döküm çıkarma ve değerleme ve bilanço konularına ilişkin düzenlemelere dayanarak fire kavramını maddelerin fiziki miktarlarında oluşan eksilmeler şeklinde tanımlamak mümkündür.

 Buna göre İzmir Ticaret Odasının Fire ve Zayiat Oranları:

Eritme İşlemi: Her imal edilen el işi ve makine işi mal, imalat süresi içinde ortalama iki kez eritilmektedir.

22 ayar eritmede fire vermez.

18 ayar %0,3

14 ayar %0,6

8 ayar % 1 fire verir.

Her imalattan çıkan döküm işi mal, imalat süresi içinde ortalama 2 kez eritilmekte ve iki kez de döküme girmektedir.

22 Ayar hem eritmede hem dökümde fire vermez.

18 ayar %0,6

14 ayar %1,2

8 ayar % 2 fire verir.

Silindir ve Haddeleme İşlemi: Her imal edilen el işi ve makine işi mal, imalat süresi içinde en az iki kez silindir ve haddeleme işlemine tabi tutulmaktadır. Makine işi mal için gerekli telin inceliği ise el işi için gerekli telden çok daha fazladır. Bu işlem sonucu yaklaşık % 20 artık kalır.

22 Ayar Makine ve El işinde %0,3

18 Ayar Makine işinde %1, El işinde %0,5

14 Ayar Makine işinde %1,5 El işinde %1

8 Ayar Makine işinde %2, El işinde %1,5 fire verir.

 Şekillendirme Form Verme İşlemi: Yalnızca el işi imalatlar için geçerlidir. Bu işlem sonucu yaklaşık %30 artık kalır.

22 Ayar %0,3

18 " %0,5

14 " %0,5

8 " %0,5 fire verir.

 Makinede Örgü İşlemi: Bu işlem sonucu ortalama %30 artık kalır.

22-18-14-8 Ayar %0.5 fire verir.

 Dixodation-Asit vs. İşlemi: Yalnızca makine işi imalat sırasında ve en az iki kez olmak üzere tel ve örgülere uygulanır.

22 Ayar bu işlemde fire vermez.

18 " %0,2

14 " %0,5

8 " %0,7 fire verir.

 Tesviye-Montaj İşlemi

Makine işinde, tesviye alanı ufaktır ve tesviye artığı %5’tir.

Montaj artığı ise %30'dur.

22 Ayar %0,7

18 " %0,7

14 " %1

8 " %1 fire verir.

Döküm işinde, dökülen malın artığı %60’tır. Kalan malın tesviye artığı % 20'dir. Tesviye alanı tüm maldır, tesviye artığı çok incedir. Montaj artığı yaklaşık %10'dur.

22 Ayar %1,5

18 " %2

14 " %2,5

8 " %2,5 fire verir.

El işinde, tesviye artığı % 20, montaj artığı % 10'dur. Tesviye alanı tüm malı kapsar. Tesviye artığı eğintisidir.

22 Ayar %0,7

18 " %1

14 " %1,5

8 " %1,5 fire verir.

 Cila İşlemi

22 Ayar çok yumuşaktır. Teamülde çok fire vermemesi için çok hafif cila yapılır. Ancak dökümde buna rağmen çok hafif döküm hataları dahi fireyi arttırır.

22 Ayar elişinde %0,7 dökümde %1,5

18 Ayar elişi ve dökümde %2

14 Ayar elişi ve dökümde %2,5

8 Ayar elişi ve dökümde %2,5 fire verir

 Kalem Atma İşlemi

Çalışma şekli nedeniyle firede ayardan doğan farklılıklar yoktur. Kalem artığı % 15’tir. 22-18-14-8 Ayar %0,5 fire verir.

Geri Kazanma İşlemi: Kuyumculuk sanayi ve altın mamul üretiminde tüm yer tozları-cila artıkları eski potalar-kullanılmış yağlar-artık sular toplanır. Buna ramad denir.

Bu şekilde ramaddan kazanma miktarı kaybedilenin yaklaşık % 40'ı kadardır.

Sonuçta tüm işlemler ve geri kazanma sonunda imalattan çıkan mamul mal üzerinden hesaplanmak üzere,

 Makine işinde toplam fire:

22 Ayar %1,2

18 " %1.92

14 " %2.76

 8 " %3.42

El işinde toplam fire

22 Ayar %1,2.

18 " %2.58

14 " %3.66

 8 " %4,2

Döküm işinde toplam fire

22 Ayar %1,8

18 " %2.76

14 " %3.72

 8 " %4,2

Oranlarındadır.

Ayar (Karat): Metalin kendi cinsinden saflık derecesinin matematiksel ifadesi. Ayrıca, değerli taşların ağırlık birimidir.

Ayar Damgalama: Altın, gümüş ve platin parçalarının saflığının belirtilmesi için, İngiltere Ayar Damgalama Yasasına tabi UK altın ayarlama (analiz) dairesi tarafından damgalanması, ancak diğer ülkelerde genellikle gayri-resmi ayar damgalamaya başvurulmaktadır.

Ayar Kontrolü: Değerli metal karışımlarının saflığının belirlenmesi için değerli metal alaşımının, külçe, ingot, döküm ürünlerinin ve özellikle altın takıların analizi.

Ayar Taşı Suyu: Küçük işlemden doğan çizik, sıyrık, eğe izleri ve ateş lekelerinin giderilmesi için kullanılan doğal, yumuşak kayağantaşı. 2 mm ile 25 mm arasında değişen küçük çubuklar halinde tedarik edilebilir. Suya batırılarak el eğesi gibi, genellikle pomzadan sonra ve cilalamadan önce kullanılır.

  Altınlara Ait Ayar ve Adetli Altınların Gramajları:

a) Gram İle Alınıp Satılan Altınlar:

1- 24 ayar 995 milyem has altın,

2- 22 ayar 916 milyem altın,

3- 18 ayar 750 milyem altın,

4- 14 ayar 585 milyem altın,

5- 8 ayar 335 milyem altın.

 b) Adet İle Alınıp Satılan Altınlar:

1- Ata çeyrek altın 1.75 gr. 22 ayar,

2- Ata yarım altın 3.50 gr. 22 ayar,

3- Ata Lira altın 7.20 gr. 22 ayar,

4- Ziynet Lira altın 7.00 gr. 22 ayar,

5- Ata 2,5’lu altın 17.50 gr. 22 ayar,

6- Ata 5’li altın 36.00 gr. 22 ayar,

7- Reşat Lira altın 7.20 gr. 22 ayar,

8- Reşat 2,5’lu altın 18.00 gr. 22 ayar,

9- Reşat 5’li altın 36.00 gr. 22 ayar,

10- Hamit Lira altın 7.20 gr. 22 ayar,

11- Hamit 2,5’lu altın 18.00 gr. 22 ayar,

12- Hamit 5’li altın 36.00 gr. 22 ayar.

 MİLYEM gramın binde biridir.

1 gr. 24 ayar has (külçe) altın 995 milyemdir.

1 gr. 22 ayar altın 916 milyemdir.

1 gr. 18 ayar altın 750 milyemdir.

1 gr. 14 ayar altın 585 milyemdir.

1 gr. 8 ayar altın 335 milyemdir.

Türkiye’de altınlar gram ile ifade edilirken Avrupa ve diğer Dünya ülkelerinde Ons olarak da ifade edilebilmektedir.

1 gr. Külçe 0,032151 Ons

5 gr. Külçe 0,160754 Ons

10 gr. Külçe 0,321507 Ons

50 gr. Külçe 1,607537 Ons

100 gr. Külçe 3,215074 Ons

250 gr. Külçe 8,037686 Ons

500 gr. Külçe 16,075372 Ons

1000 gr. Külçe 32,150743 Ons

12500 gr. Külçe 401,884288 Ons

 ÖRNEK MUHASEBE UYGULAMA

ÖRNEK:

 30.05.2023 tarihinde ZX Kuyumculuk AŞ, RY Döviz ve Kıymetli Maden Tic. AŞ’den 30 adet (1.000 gr, 995 milyem) külçe altın almıştır. Altın gram fiyatı 1.282,50 TL’dir.

 ÇÖZÜM:

30 x 1.000=30.000 gr

30.000 x 0,995 = 29.850 gr has altın

29.850 x 1.282,50 = 38.282.63 TL

…………………..30.05.2023………………………………..

151 Yarı mamul Üretim 38.282,63

151.01. Külçe Altın

                102 Banka                              38.282,63

   Külçe altın alış kaydı

………………………/……………………………………………...

                                                                                             

30.05.2023 tarihinde Z X Kuyumculuk AŞ 3.000 gr (995/1000) has altını baskı için darphaneye göndermiştir. (İAB 30.05.2023 tarihli altın kapanış kuru= 1.282,50TL)

İstanbul Altın Borsası= (İAB)

 ÇÖZÜM:

3.000x 0,995 = 2.985 gr has altın

2.985 x 1.282,50 = 3.828,26 TL

 ……………………30.056.2023…………………………..      

 151 Yarı mamul Üretim                                        3.828.262,50

151.02 Darphaneye Giden Külçe Altın

                  151 Yarı mamul Üretim

                  151.01 Külçe Altın                                            3.828.262,50

Darphaneye baskı için külçe altın gönderilmesi kaydı

………………………/……………………………………..

 Gönderilen 2.985 gr HAS altından gelen TAM ALTIN, ATA ALTIN VE BÜYÜK ALTIN-250 altınlar HAS toplamı 2.871,28 gram olup 113,72 gram HAS altın Darphane tarafından işçilik bedeli olarak alınmıştır. (22 ayar = 0,916 MİLYEM )

……………………………….30.05.2023………………….

153 Ticari Mallar                                                                         3.828,262,50

153.01 Altın      3.828,262,50

153.01.01 Tam Altın-22                                1.483.596,00

153.01.02 Ata Altın-22                                   1.271.573,10

153.01.03 Ziynet-250-22                                927.247,50

153.01.99 İşçilik Bedeli                                    145.845,90

         151 Yarı mamul Üretim                                                       3.828.262,50

         151.01 Külçe altın                                                      3.828.262,50

Darphaneden gelen altınların kaydı

…………………………../………………………….

 ÖRNEK:

06.06.2023 günü ZX Kuyumculuk AŞ 28.152,74 TL tutarında 20 gram ağırlığında 22 ayar bilezik satmıştır. İAB has altın birim fiyatına göre külçe altın gram fiyatı 1.279,67 TL’dir. (İAB kapanış 1.289,50 TL)

 ÇÖZÜM:

22 ayar has altın fiyatı 1.289,50 x 0,916 = 1.181,18 TL/gr

KDV’den istisna altın bedeli 20 x 1.181,18 = 23.623,60 TL

 28.152,74 – 23.623,60 =  4.529,14 TL (matrah + KDV)

………………………………..06.06.2023……………………………………………

102 BANKA                                          28.152,74

          600 Yurtiçi satışlar                                       28152,74

          600.01 Ziynet altın has                                23.623,60

          600.02 Ziynet altın İşçilik satış.                    3. 838,25

          391 Hesaplanan KDV                                       690,89     

Bilezik Satışı

……………………………………/………………………………………………………

ÖRENEK:

07.06.2023 Günü Z X AŞ. OY Gümüşçülük Tic. San. AŞ’den 8 adet külçe gümüş (1.000 gr, 999 ayar) satın almıştır.

 Gümüş gram fiyatı 17,50 TL’dir. 1.000 x 8 = 8.000 gr

8.000 x 0,999 = 7.992 gr has gümüş eder.

GÜMÜŞÜN gr fiyatı: 17,50 TL

 ÇÖZÜM:

7.992 X 17,50 = 139.860,00 TL has gümüş fiyatı

………………………07.06.2023…………………………..

 151 Yarı Mamul Üretim              139.860,00

151.05 Külçe Gümüş

                        102 BANKA                              139.860,00

 Külçe Gümüş alım kaydı

………………………………../……………………………….

Aynı gün firma İşletme 4.000 külçe gümüşü Z atölyesine takı imalatı için göndermiştir.

(1.000 x4 = 4.000 gr )

4.000 x 0,999 = 3.996 gr has gümüş eder.

3.996 x 17,50 = 69.930,00 TL

………………………………….07.06.2023……………………..

151 Yarı Mamul Üretim 69.300,00

151.06 Atölyeye gönderilen 69.300,00

            151 Yarı Mamul Üretim   69.300,00

Takı üretimi için 3996 gr has gümüşün atölyeye gönderilmesi

……………………………………./……………………………………………

 İşçilik bedelinin hesaplanması

596 Gr gümüş x17,50 = 10.430,00 TL eder.

…………………………..08.06.2023……………………………..

153 Ticari Mallar             79.730,00

153.06 Gümüş Takı 69.300,00

153.98 İşçilik      10.430,00

            151 Yarı Mamul Üretim   79.730,00

            151.06 Atölyeye gönderilen

Atölyeden gelen gümüş mamuller

…………………………/……………………………………..

 ÖRNEK:

İşletmemiz; Bayan Selma Tüfekçi Özmen ’den alınan hurda altın özellik ve birim fiyatları şöyledir.

22 ayar bilezik 4 Adet (x) 6.683,45 = 26.733,80

Çeyrek altın 6 Adet (x) 2.339,20 = 14.035,20

…………………………………………..07.06.2023…………………………….

151 Yarı mamul- Üretim                        40.769,00

151.07 22 ayar hurda altın

 Bilezik Hs.                                  26.733,80

151.07.22 ayar hurda altın            14.035,20

         102 BANKA                                                      40.769,00

Gider pusulası ile nihai tüketiciden hurda altın alımı

……………………………………../……………………………………………………..

 ÖRNEK:

AX Kuyumculuk AŞ, BY Kuyumculuk AŞ’den altın ve kıymet taşlardan üretilmiş çeşitli ürünler almıştır.

…………………………………..09.06.2023………………………………..

153 Ticari Mallar                                      29.200,00

153.01 22 ayar Altın Bilezik 5,65 gr 7.800,00

153.02 14 ayar Altın Bilezik 4,269 gr 5.100,00

153.03 14 ayar pırlanta yüzük 1,46 gr 4.050,00

153.04 14 ayar pırlanta küpe 7.050,00

153.05 14 ayar pırlanta yakut küpe 5.200,00

191 İndirilecek KDV                                                  5.256,00

102 BANKA                                                            34.456,00

Altın ve Değerli taştan üretilmiş çeşitli ürünlerin alımı

………………………………………………/……………………………………………..

 YMM/BD HASAN SANCAK

 Kaynakça:

3065 Sayılı Yasa

4369 Sayılı yasa

5228 Sayılı yasa

93 Sayılı KDV Genel Tebliği

69 Sayılı KDV Genel Tebliği

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • ENFLASYON DÜZELTMESİ YAPARKEN HATA YAPMIŞ OLABİLİRSİNİZ. BU HATALARINIZI DÜZELTEBİLİRSİNİZ! 31.12.2023 Tarihli bilançoların düzeltilmesi esnasında düzeltmesini unuttuğunuz veya düzeltme katsayısı…
  • UYUMLU MÜKELLEFLERE VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMASINDA BEYANNAMELERİN GEÇ VERİLME SORUNU Gelir Veya Kurumlar Vergisi Beyannameleri Üzerinden Hesaplanan Verginin %5'i, Ödenmesi…
  • EN SON DEĞİŞİKLİKLE DÖVİZLİ ÖDEME YAPILABİLECEK HALLER 2024 28/02/2024 tarihli ve 32474 Sayılı Resmi Gazete’de “Türk Parası Kıymetini…
Top