Matrah artırımından ya­rarlanıp yararlanmama konusunda tereddüt ya­şayan yönetim kurulu üyeleri için karar alma süreçlerinde yardımcı ol­mak üzere bir rehber oluşturmaya çalıştım.

Mali işler yönetici raporu

Mali işler yöneticisinden, size sa­mimiyetle 2022 sonuna kadar ki, za­manaşımı dönemi içindeki yıllarla il­gili risk olasılıklarını/tahminini ola­bildiğince rakamsal raporlamasını isteyin.

Mali müşavirinizden bir rapor/ değerlendirme isteyin

Aynı şekilde 2022 sonuna kadarki dönemleri tasdik eden, müşavirliği­nizi yapan mali müşavirinizden de bir risk değerlendirmesi isteyin.

Bu risk değerlendirmesinin rakam­lı olması karar alma sürecini hızlan­dıracaktır.

Matrah artırımının maliyetini çıkarttırın

Matrah artırımına ilişkin rakam­lar sizin beyanlarınıza göre değişi­yor. Bu nedenle 2022 sonuna kadar­ki dönemleri kapsayacak şekilde, bu kanunun verdiği ne kadar hak varsa, bundan yararlanmanın rakamsal bo­yutu önünüze gelsin.

Mukayese yapın

Mukayese yaparken kalem kalem af maliyetleri ile size rapor edilen olası riskleri mukayese edin. Belki bazı imkânlardan yararlanır, bazıla­rından yararlanmazsınız. Örneğin genellikle şirketler kurumlar vergisi için matrah artırımından yararlanır­ken, KDV için yararlanmayabiliyor­lar. Yıllar itibariyle de, olası risk he­saplarına göre farklılıklar yapılabilir.

Kararı kim verecek?

Kararı yönetim kurulu vermeli. Bu konudaki kararı mali işler yönetici­leri vermemeli. Yukarıda da işaret ettiğim gibi mali işler yönetiminden veya ilgili diğer birimlerden risk de­ğerlendirme/derecelendirme ra­porları/görüşleri alınmalı ancak karar “ticari” açıdan yönetim ku­rulunca verilmelidir.

Matrah artırımı yapmak repütasyonu olumsuz etkiler mi?

Etkilemez. Bu durum yasa ile düzenlenmiş hak olduğu için ade­ta sigorta poliçesi satın almak gi­bi değerlendirilmeli. Büyük ölçek­li veya çok uluslu şirketlerin de bu imkânlardan yararlandığını görüyor, şahit oluyoruz.

Evet artırır. 8.000 vergi inceleme elemanı boş oturtulmayacağına göre matrah artırımında bulunmayan şir­ketler kümesini inceleyeceklerdir.

Kurumlar vergisi ve KDV’de mat­rah artırımında bulunmak vergi in­celemesine alınma riskini tamamen kaldırır mı?

Geçmiş dönemde bir iç genelge ya­yınlanarak her iki vergi açısından da matrah artırımı yapan şirketlerin in­celemeye alınmaması konusu düzen­lenmişti. İç genelge ne derece uygu­landı bilmiyoruz.

Bu bir yana Mali İdare, kurumlar ve KDV’de matrah artırımında bulunan şirketleri transfer fiyatlaması açısın­dan inceleyip stopaj yönünden eleş­tirilebileceği görüşündeydi. Geçmiş­te bu tür tarhiyatlar yapıldı.

Bu sefer kar dağıtım stopajı için de matrah artırımı imkânı getirildi. Bu konuda mükerrer artırım mı gereki­yor konusunu önceki yazımda irde­lemiştim.

Matrah artırımında bulunmak sonraki dönemler için incelenme ris­kini artırır mı?

Artırmaz diyemem. Lakin 2022 so­nuna kadar riski bertaraf ettiğiniz bir durumda yeni risk biriktirmeyecek önlemler almak sizin elinizde. Risk oluşturmayın ya da bertaraf edin ki rahat olun. Geçmiş dönemleri çöz­müş olmanız ileriye dönük daha ra­hat etmenizi sağlayacaktır.

Hisse satışı yapacaksanız sakın kaçırmayın. Aftan yararlanmak şirketinizin değerini artırır

Şirketlerin hisse satışlarında değe­ri belirlenirken alıcı satın alacağı şir­kette risk tespit çalışmaları yaptırır. Tespit edilen olası her türlü risk şir­ket değerini düşürür veya bazen iş­lem olasılığını sıfırlar, yapılamaz ha­le getirir. Matrah artırımı yoluyla (ve diğer imkânlar) geçmiş dönemlerin tüm olası risklerini sıfırlamak elimizi rahatlatır, değerinizi artırır. Zeki GÜNDÜZ

https://www.dunya.com/kose-yazisi/matrah-artirimi-sirketin-degerini-artirir/693156

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • MENKUL KIYMETLERDEN 2024 YILINDA ELDE EDİLEN GELİRLERİN VERGİLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN TABLO GÜNCELLENDİ Menkul kıymetlerden elde edilen gelir ve kazançların beyanı ve vergilendirilmesi…
  • AR-GE/TASARIM MERKEZLERİ FAALİYET RAPORU İÇİN SON TARİH 31.05.2024 5746 Sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun…
  • DÜZELTİLMİŞ BİLANÇOLARIN OLUMLU ETKİSİ; FİNANSMAN GİDER KISITLAMASI KAPSAMI DIŞINDA KALMIŞ OLABİLİRSİNİZ 31.12.2023 tarihli bilançolarda yer alan parasal olmayan aktif kalemlerin düzeltmeye…
Top