1-Fesih yasağı 22 Şubat 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

2-Olağanüstü hal ilan edilen illerde her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren olağanüstü hal süresince 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri dışında işveren tarafından feshedilemez. Bu madde hükümlerine aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır.

3-Resmi Gazetede Fesih Yasağına ilişkin düzenleme  yürürlüğe girmeden önce yapılan ihbar süreli fesih bildirimlerinin fesih yasağından etkileneceğini, yasak kalkana kadar ihbar süresinin dondurulmuş sayılmalı, yasak bittikten sonra fesih bildiriminin kaldığı yerden devam edeceği ve bu süre sonunda çıkış yapılması uygun olacaktır. Zira SGK’na bildirilen feshin tarihine göre işlem yapılacağı göz önünde tutulmalıdır. Bu süre içerisinde işçi işyerindeki kısa çalışma uygulamasına dâhil olması ya da işçiye işveren tarafından ücretsiz izin verilmesi mümkün olabilir.

4-İkale yapılarak iş sözleşmesinin sonlandırılması fesih yasağı döneminde mümkün olamayacaktır. Zira işten çıkış kodu 22 olarak gösterildiğinde fesih yasağının ihlal edildiği yönünde SGK tarafından işlemle karşılaşılabilir.

5-Deneme süresinde içerisinde yapılacak işveren feshi de fesih yasağı kapsamındadır. Fesih yasakları kalkana kadar deneme süresinin dondurulmuş sayılması gerekir. Bu süre içerisinde işçinin şartları tutuyorsa işyerindeki kısa çalışma uygulamasına dâhil olması ya da işçiye işveren tarafından ücretsiz izin verilmesi mümkün olabilir. Ancak deneme süresinin yasak süresi kadar uzadığını kabul etmek gerekir.

6-Belirli süreli iş sözleşmesi, süresinin bitimi kendiliğinden sona erer. Kendiliğinden sona erme fesih olarak nitelendirilemez. Bu nedenle yasak kapsamına girmez. Ancak belirli süreli iş sözleşmesinin süresi bitmeden işveren tarafından feshi yasak kapsamındadır.

7-Fesih yasağı, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden önce veya sonra işe girmeleri farketmeksizin personeli kapsamaktadır.

8-Fesih yasağı döneminde işverenin kısa çalışma ödeneğine başvuru yapmadan işçisini ücretsiz izne çıkarma teklifinde bulunmaması gerekir. Bu durumda kısa çalışma uygulamasına gitmeden işçiyi ücretsiz izne çıkartmak, kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek olan işçilerin mağduriyetine sebebiyet verebilir. İbrahim Halil Şua

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • GECİKME FAİZİNDE TARH VE TAHAKKUK Hem Anayasanın hem de hukuk devleti olmanın gereği olarak, idarenin…
  • ENFLASYON DÜZELTMESİNİN GEÇİCİ VERGİ BEYANNAMESİNE ETKİLERİ Merhaba değerli EKONOMİ okurları, Maliye Bakanlığı’nda göreve başladığım 2004 yılında…
  • 3095 Sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanunun 1 inci Maddesinde Düzenlenen Kanuni Faiz Oranının, 1/6/2024 Tarihinden Geçerli Olmak Üzere Yıllık %24 Olarak Uygulanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 8485) Resmi Gazetede Yayımlandı 21 Mayıs 2024 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 32552 Cumhurbaşkanı Kararı…
Top