Yazdır

Serbest Meslek Kazancının Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesine Dâhil Edilip Edilmeyeceği

T.C.

KÜTAHYA VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

Sayı

:

E-61504625-160-37257

12.07.2021

Konu

:

Serbest meslek kazancının veraset ve intikal vergisi beyannamesine dahil edilip edilmeyeceği hk.

  

İlgi

:

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, serbest muhasebeci mali müşavir olan babanız …. ……'ın ../../2020 tarihinde vefat ettiği, ….. Vergi Dairesi Müdürlüğüne veraset ve intikal vergisi beyannamesini verdiğiniz belirtilerek, verilen beyannamede "İntikal Eden Menkul Mallar ve Diğer Servet Unsurları" bölümüne murisin kıst dönem serbest meslek kazancının ayrıca ilave edilip edilmeyeceği hakkında görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

7338 sayılı Veraset ve intikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu; 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde "Mal" tabirinin; mülkiyete mevzu olabilen menkul ve gayrimenkul şeylerle mameleke girebilen sair bütün hakları ve alacakları, (c) bendinde "Veraset" tabirinin, miras, vasiyet ve miras mukavelesi gibi ölüme bağlı tasarrufları ifade ettiği; 5 inci maddesinde, veraset ve intikal vergisi mükellefinin veraset yoluyla veya ivazsız bir tarzda mal iktisap eden şahıs olacağı; 7 nci maddesinde de, veraset yoluyla veya sair suretle ivazsız mal iktisap edenlerin, iktisap ettikleri malları bir beyanname ile bildirmeye mecbur oldukları hüküm altına alınmıştır.

Öte yandan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 65 inci maddesinde, her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançların serbest meslek kazancı olduğu; 66 ncı maddesinde, serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenlerin, serbest meslek erbabı olduğu; 67 nci maddesinde ise serbest meslek kazancının bir hesap dönemi içinde serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar ve diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden bu faaliyet dolayısıyla yapılan giderlerin indirilmesi sonucu bulunan fark olduğu hükme bağlanmıştır.

Buna göre, veraset ve intikal vergisi malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikalini içermekte olup, kıst döneme ilişkin serbest meslek kazancı da serbest meslek erbabının sahibi bulunduğu mal varlığı içerisinde yer alan para ve diğer menkul mallar, gayrimenkuller ve diğer hak ve alacaklar içerisinde bulunmaktadır. Dolayısıyla, serbest meslek erbabının ölümü halinde mirasçılarına intikal eden malların (mülkiyete mevzu olabilen menkul ve gayrimenkul şeylerle mameleke girebilen sair bütün hak ve alacaklar) veraset ve intikal vergisi beyannamesinde beyan edilmiş olması durumunda, serbest meslek kazancı da bu mallar içerisinde beyan edilmiş olacağından, beyannameye ayrı bir kalem olarak eklenmesi mükerrerliğe yol açacaktır.

Bu itibarla, ../../2020 tarihinde vefat eden babanız …. …..'dan miras yoluyla intikal eden menkul ve gayrimenkul şeylerle mameleke girebilen sair bütün hak ve alacakların veraset ve intikal vergisi beyannamesiyle beyan edilmiş olması durumunda, serbest meslek kazancının ayrıca söz konusu beyannameye eklenmemesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.