Yazdır

Tutulacak Ticari Defterler, Defter Tutma Usulleri ve Tasdikleri Hakkında Rehber

Ticari defterler Türk Ticaret Kanunu ve Vergi Usul Kanunu açısından çift yönlü bilgi sağlayan en önemli ticari belgelerdir. Türkiye sınırları içinde (serbest bölgeler, İstanbul Finans Merkezi, yabancı para ile kayıt tutmasına izin verilenler dahil) tüm tacirlerin uyması gereken önemli bir düzenlemedir.

Ticari defter tutma ve tasdikleri konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığınca 19.12.2012 Tarih ve 28502 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ, VUK ve TTK hükümlerine göre tutulacak defterlerin açılış / kapanış onayı hakkında ve e-defter ve defter beyan sisteminden tutulacak defterler konusundaki bilgiler aşağıda belirtilmiştir.

İşletme Esasından Bilanço Esasına Geçiş

Bilanço Esasından İşletme Esasına Dönüş

Limited Şirket Müdürler Kurulu Defteri (Tutulması Zorunlu Değil)

Defter Beyan Sisteminde Tutulan Defterler İçin İlk Müracaat, Açılış ve Kapanış İşlemleri

Defterlerin Tasdik Zamanları (VUK Md.221, TTK Md. 64, Tic. Defterler Teb. Md. 17-18)

E-Defter tutan mükellefler; Yevmiye Defteri ve Defteri Kebir dışında, tutmak zorunda oldukları defterleri kâğıt ortamında tasdik ettirmek ve tutmak zorundadırlar.

*Limited şirketlerde halen kullanılmakta olan ortaklar kurulu karar defterlerinde yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla, genel kurul toplantı ve müzakere defteri olarak kullanılmaya devam olunabilir. (Ticari Defter Tebliği Geçici Madde- 3/2)

Defter Kapanış Onayı ve Zamanı (TTK Md. 64 / 3,5)

Fiziki Ortamda Tutulacak Defterlerde Kayıt Düzeni

ÖZELLİK ARZ EDEN BÖLGELERDE DEFTER VE KAYIT DÜZENİ

Serbest Bölgede Faaliyet Gösteren İşletmelere Ait Defterler

İstanbul Finans Merkezi’nde Faaliyet Gösteren İşletmelere Ait Defterler

Yabancı Dil ve Yabancı Para Cinsinden Defter Tutabilme Şartları (213 Sayılı Kanun/Md.215)

Saklama zorunluluğu

E-Defter’e Geçiş Tarihleri

Ticaret Sicil Tasdiknamesi Alma Zorunluluğu

Ticaret siciline kayıtlı bulunanlar; TTK’nın 64. Maddesinde belirtilen ve Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 16’ncı maddesi uyarınca Ticaret sicil müdürlüklerinden alacakları Ticaret Sicili Tasdiknamesini ticari defterlerinin tasdikleri sırasında noterlere ibraz edeceklerdir.

Ancak; 27.01.2013 Tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 16/6. maddesine göre “Sicil tasdiknamesi; Tasdiknamede yer alan bilgilerde bir değişiklik olmadığı veya yenisi düzenlenmediği sürece geçerlidir.” hükmüne göre önceki yıl veya yıllarda alınmış belgeler yukarıdaki koşulları taşıması halinde yeniden alınmasına gerek yoktur. Eski tarihli belgenin notere ibrazı yeterlidir.

https://taxia.com.tr/blog-tutulacak-ticari-defterler-defter-tutma-usulleri-ve-tasdikleri-hakkinda-rehber-381