Yazdır

Toplantı Nisabının, Toplantı Sırasında Eksilmesi Halinde Genel Kurul Karar Alabilir mi?

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 416. maddesine göre, bütün pay sahipleri veya temsilcileri, aralarında biri itirazda bulunmadığı takdirde, genel kurula katılmaya ve genel kurul toplantılarının yapılmasına ilişkin hükümleri saklı kalmak şartıyla, çağrıya ilişkin usule uyulmaksızın, genel kurul toplanabilir ve bu toplantı nisabı var olduğu sürece karar alabilirler.

Madde hükmünden de görüleceği üzere, çağrısız genel kurula tüm pay sahiplerinin katılması gerekmekte olup, bu toplantı nisabı var olduğu sürece karar alabilmektedirler. Diğer bir deyişle, karar alabilmeleri için toplantı nisabının varlığının (tüm ortakların katılımının) sadece genel kurul toplantısının açılışı sırasında değil, toplantı süresince korunması gerekiyor. Zira toplantı nisabı genel kurulun karar alma yeteneğini (ehliyetini) ifade eder. Toplantının devamı sırasında bu nisapta bir eksilme olursa, genel kurul daha sonraki maddeleri görüşüp karara bağlama yeteneğini yitirmiş demektir.

Buna göre, tüm ortakların oylamaya katılımı ile alınan yönetim kurulu üyesinin azli ile ilgili karar geçerli olmakla birlikte, yüzde 2 pay sahibinin genel kurulu terk etmesinden dolayı toplantı nisabının varlığı sona erdikten sonra karar alınamaz. Toplantının ertelenmesi gerekir. Yaklaşım Dergisi