Yazdır

Geç Gelen Faturalarda Kdv İndirimi

Satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanan fatura çeşitli nedenlerle kimi zaman süresinde düzenlenmemekte kimi zaman da süresinde düzenlenmiş olmasına rağmen alıcıya geç ulaşabilmektedir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi kanunu 29/1- a maddesinde mükellefler, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisinden, kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen Katma Değer Vergisini kanunda aksine bir hüküm olmadıkça indirim konusu yapabilirler.

Bu indirim hakkı anılan kanunun 29/3 Maddesi uyarınca vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartı ile ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilir.

34/1 inci maddesinde ise, yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait KDV’nin, alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinden ayrıca gösterilmek ve bu vesikalar kanunî defterlere kaydedilmek şartıyla indirilebileceği belirtilmiştir.

Günümüz koşullarında çeşitli sebeplerle belgeler mükelleflere ay olarak veya yılı atlayarak geç intikal etmektedir.

Geç gelen fatura 2017 tarihli ise

Fatura 2018 tarihli olmasına rağmen 2017 yılına ait işlemlerle ilgili ise

https://www.linkedin.com/pulse/ge%C3%A7-gelen-faturalarda-kdv-indirimi-hasan-sancak/?lipi=urn%3Ali%3Apage%3Ad_flagship3_profile_view_base_post_details%3BPrNA5YAIRQWQxjh17uyx5g%3D%3D

      KAYNAKÇA:

  1. 3065 sayılı KDV yasası
  2. Sibel AKTÜRK