Yazdır

İhracat, Yurtdışı İnşaat ve Taşımacılık İşlerinde Götürü Gider Uygulaması

İhracat, Yurt dışında inşaat, onarma, montaj ve taşımacılık faaliyetlerinde bulunan mükelleflerin GÖTÜRÜ GİDER Muhasebe uygulaması

Gelir vergisi kanunun 40/1 maddesindeki hükme uygun olarak İhracat, yurt dışında inşaat, onarım, montaj ve uluslararası taşımacılık yapan mükelleflere tanınan ve döviz olarak elde edilen hasılatın binde 5’i kadar bir tutarın belgesiz olarak gider kaydedilebilmesine imkân veren mevzuat ve uygulama açıklanacaktır.

  Götürü gider uygulaması, mükelleflere yurt dışındaki işleri ile ilgili olarak yaptıkları giderlerden belgesi temin edilemeyenlerin, anılan faaliyetlerden elde edilen hâsılatın binde beşini aşmamak üzere ticari kazançtan indirilmesi imkânını veren bir düzenlemedir. Buradan hareketle götürü giderden söz edilebilmesi için öncelikle harcamanın yapılmış ve işletmenin malvarlığında bir azalmanın meydana gelmiş olması gerekmektedir. Götürü gider uygulamasından yararlanmada yurt dışında döviz cinsinden elde edilen hâsılatın yurda getirildiğinin kambiyo mevzuatı hükümleri çerçevesinde tevsiki şartı da aranmamaktadır.

  Belgelendirilememiş giderlere karşılık olmak üzere, götürü gider kaydı, mükelleflerin genel esaslara göre belgelendirilmiş giderlerinin gider kaydına engel teşkil etmemektedir. Diğer bir ifadeyle ihracat yapan mükellefler, bu faaliyetleri ile ilgili giderlerinden belgelendirebildiklerini yasal kayıtlarına intikal ettirecekler, buna ek olarak belgelendiremedikleri giderlerine karşılık olarak da götürü gider uygulamasından yararlanabileceklerdir.

  Götürü gider tutarı, ihracattan döviz olarak elde edilen hasılatın binde beşini aşamayacaktır. Sözü edilen hasılat kavramı içinde değerlendirilecek dövizlerin, kambiyo mevzuatı gereğince Türkiye’ye getirilme şartı bulunmamaktadır.

  Konunun muhasebeleştirilmesi, işletmenin yurt dışı faaliyetlerine ilişkin olarak yapılan belgesiz giderlerin de Tekdüzen Muhasebe Sisteminde ilgili gider hesaplarında izlenmesi ve dönem sonunda "690 Dönem Kar-Zarar" hesabına aktarılması gerekir. Belgesi temin edilemeyen giderlerin, yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde hesaplanacak götürü gider tutarını aşan kısmı, kanunen kabul edilmeyen gider olarak Tekdüzen Muhasebe sistemine göre belirlenen ticari kâra ilave olacaktır.

ÖRNEK: (X) A.Ş., 2016 yılında döviz karşılığı yapılan ihracattan 1.000.000,00 lira hasılat elde etmiştir. Şirket ihracat ile ilgili,12.000,00 lira gideri bulunmaktadır. Bu giderlerin 5.500.00 lirasının belgesi temin edilememiştir. Bu durumda ticari kazançtan indirilebilecek götürü gider tutarı aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.

 GÖTÜRÜ GİDER TUTARI HESAPLANMASI

 Belgeli Giderler                                                       6.500,00

 Belgelendirilmemiş giderler                                        5.500,00

 Toplam giderler                                                    12.000,00

 Belgesiz giderlere karşılık olmak üzere

 Ticari kazançtan indirilebilecek götürü

  Gider tutarı (1.000.000.00 x %0,5 =)                          500,00

Ticari kazançtan indirilecek belgeli giderler

 ile götürü olarak hesaplanan giderlerin

  Toplamı (6.500.00+ 5.000.00=)                           11.000,00

…………………………………………../…………………………………………….

760                                                                         11.500,00

689                                                                             500,00

       102 /100                                                                                                  12.000,00

960 MATRAHA EKLENECEK UNSURLAR                                 500,00

       961MATRAHA EKLENECEK UNSUR KARŞILIĞI                                                         500.00

……………………………………./……………………………………………….        

Hasan Sancak YMM

https://www.linkedin.com/pulse/ihracat-yurt-d%C4%B1%C5%9F%C4%B1nda-in%C5%9Faat-onarma-montaj-ve-bulunan-g%C3%B6t%C3%BCr%C3%BC-sancak/?trackingId=Yjq%2FDW0%2FoXcIkD%2B7CcY%2FwA%3D%3D