Yazdır

Boşanan Kadın Soyadını Değiştirmek Zorunda Mı?

Sorularım şunlar:

1- SSK emeklisiyim. Eşimden boşandım. Vefat eden babamdan aylık bağlanması için kimliğimi değiştirmeden başvurabilir miyim?

2- SGK’dan kendi emekli aylığımı almak için soyadı değiştirmem gerekiyor mu? Soyadımı değiştirmemem emekli aylığı almamda sorun yaratır mı? C

1- Emekli olduğunuzdan öncelikle babanızdan yetim aylığı alıp alamayacağınıza bakmak gerekir. Babanız SSK veya Bağ-Kur emeklisi ise, emekli olduğunuzdan dolayı yetim aylığı alamazsınız. Ancak, babanız memur emeklisiyse, siz memur emekli olmadığınızdan babanızdan yetim aylığı almanız gerekir.

Normal şartlarda boşanan kadın doğrudan kızlık soyadını kazanır. Boşanma kararının  kesinleşmesinden sonra Mahkeme, kararı nüfus müdürlüğüne gönderir. Nüfus müdürlüğü kayıtlarınsa gerekli düzeltmeyi yapar. Boşanan kadın başvuru yaptığında da, soyadı ve medeni hali değiştirilmiş olan yeni nüfus kağıdını verir.  Ancak kadının talep etmesi, kocasının da soyadının kullanılmasından zarar göreceği yönünde bir iddiasının olmaması halinde, hâkim mahkeme kararında kadının boşandığı kocasının soyadını kullanmasına da izin verebilir. Boşanma kararınız da boşandığınız eşinizin soyadını kullanacağınıza dair bir hüküm yoksa soyadınız nüfus kaydında değişmiştir. Nüfus müdürlüğüne giderek kızlık soyadınızı taşıyan yeni nüfus cüzdanınızı almanız gerekir. 

2- Nüfus kayıtlarında soyadınızı değiştirip, SGK kurumuna da durumu yazılı olarak bildirmeniz halinde, SGK kayıtlarında gerekli düzeltmeleri yapar ve emekli aylığınızda sorun yaşamazsınız. Yaklaşım Dergisi