Yazdır

İhraç Kaydıyla Satın Alınan Malın Tekrar İhraç Kaydıyla Teslimi

KDV Kanunu’nun yukarda sözü edilen 11/1-c maddesi hükmü gereğince imalatçılar tarafından bu şekilde yapılan teslimlerde malın niteliği, cinsi, miktarı bakımından herhangi bir sınırlama söz konusu değildir.

Maliye Bakanlığı ihraç edeceği malın cinsini veya niteliklerini belirleyemez. Önemli olan Gelir İdaresi yetkilileri tarafından gümrük çıkış beyannameleri ile faturaların karşılaştırılmasından uygunluğun sağlanılmasıdır.

KDV Genel Uygulama Tebliği’nin “II/A-8.4.” bölümünde;

“Tecil-terkin işlemleri imalatçıların ihraç kaydıyla satışını yaptıkları mal teslimlerine uygulanır. Satıcının ihraç kaydıyla satışını yaptığı malın, ihraç edilen nihai mamul olması gerekir. Bu şartı taşımayan teslimlerde tecil-terkin işlemi uygulanmaz.

Örnek: (A) A.Ş. iplik imalatçısı bir firmadan pamuk ipliği almaktadır. (A) Şirketi, almış olduğu iplikleri kumaş haline getirip ihraç etmiştir.

(A) A.Ş.’ye pamuk ipliği satan iplik imalatçısı firma, tüm şartları taşımasına rağmen, iplik teslimi ile ilgili olarak KDV Kanunu’nun (11/1-c) maddesinde düzenlenen tecil-terkin uygulamasından yararlanamaz. Zira ihraç edilen nihai mamul, pamuk ipliği olmayıp, bu ipliklerden üretilen kumaştır.

İhraç kaydıyla teslimi yapılan malın, ihracat faturası ve gümrük beyannamesinde yer alan malla aynı olması gerekir. Aynı olmasına rağmen fatura ve/veya gümrük beyannamesinde farklı belirtilmesi halinde, ihraç kaydıyla teslim edilen mal ile ihraç edilen malın aynı olduğunun, bu konuya münhasır Vergi İnceleme Raporu veya YMM raporu ile tespiti istenir.

İhracatçı, ihraç kaydıyla aldığı malı imalatçının teslim ettiği şekilde ihraç etmelidir. İhraç kaydıyla teslim edilen malın eklentisi veya ayrılmaz parçası niteliğindeki mallar ile ihraç malı için ambalaj maddesi veya malzemesi olarak kullanılan malların 3065 sayılı Kanun’un (11/1-c) maddesi kapsamında teslimi mümkündür. Ancak, bu malların tesliminde tecil-terkin uygulanabilmesi için, asıl malın 3065 sayılı Kanun’un (11/1-c) maddesi kapsamında tecil-terkin uygulanarak satın alınması ve yurtdışındaki müşteri adına düzenlenen faturada ve gümrük beyannamesinde asıl malla birlikte bu nitelikteki malların da yer alması gerekir.

..........

İhraç edilecek asıl malın istisna kapsamında satın alınması halinde, ambalaj maddeleri ve malzemeleri de dahil olmak üzere bu malın eklentisi veya ayrılmaz parçası niteliğindeki malların alımında, 3065 sayılı Kanun’un (11/1-c) maddesi kapsamında işlem yapılabilir.” denilmektedir.

A- İHRAÇ KAYDIYLA TESLİM EDİLEN MALLARIN AYNEN İHRAÇ EDİLMEMESİ

Dn VDD Kurulu 18.11.2005 tarih ve E. 2005/112, K. 2005/259 sayılı Kararında ihraç kaydıyla mal satışında, KDV tecil-terkin uygulamasından yararlanabilmek için teslim edilen malın nevi değiştirilmeden aynen ihraç edilmesi gerektiğine hükmetmiştir. Karar özeti; aşağıda belirtilmiştir.

“27 No.lu KDV Genel Tebliği’nin Tecil-Terkin İşlemlerinin İhraç Edilen Nihai Ürünün İmalatçısına Uygulanması başlıklı (7). bölümünde de, imalatçının ihraç kaydıyla satışını yaptığı malın, ihraç edilen nihai mamul olması gerektiği, imalatçının ihraç kaydıyla da olsa satışını yaptığı mal aynen ihraç edilen nihai mamul değilse, bu teslimlerde tecil-terkin işleminin uygulanmayacağı belirtilmiştir.” denilmektedir.

Olayda yükümlü şirket tarafından ihraç kaydı ile viskon kumaş satıldığı halde ihracata konu malların viskon dokuma bayan bluzu olduğu dosyanın incelenmesinden anlaşıldığından, yukarıda açıklanan yasa ve tebliğ hükümleri uyarınca ihracatçı firmaya teslim edilen malların ihracat istisnasından yararlanması mümkün değildir.” denilmektedir.

B- İHRACATÇI TARAFINDAN MAL ÜZERİNDEN YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER

İhraç kaydıyla satışı yapılan malların (çelik konstrüksiyon imalatı) ihracatçı firma tarafından üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmaksızın, ithalatçı firmanın talebi doğrultusunda adet bazında kısımlara ayrılmak suretiyle (çelikten imal kolon, kiriş, plaka) ihraç edilmesi halinde, söz konusu teslimden kaynaklanan KDV iade talebinin yerine getirilip getirilememesi konusunda, Bursa VDB 15.12.2008 tarih ve GİB.4.16.16.02-300-08- 2172 sayılı Özelgesi’nde;

“Bu itibarla, satışını yaptığınız malların ihraç edilen mallarla aynı olduğu hususunun vergi inceleme raporu veya YMM’ce düzenlenecek Rapor ile tevsik edilmesi halinde, 2008/9 dönemine ilişkin iade/mahsup talebinizin yerine getirilmesi mümkün bulunmaktadır.” denilmektedir.

Gerek ihraç kayıtlı gerekse KDV ve ÖTV ödenerek satın alınan kullanılmamış araçların; motor, şasi ve karoser olarak parçalanıp ihraç edilmesi ile serbest bölgeye yurtdışından getirilen araçların da parçalanıp ihraç edilmesi durumunda imalatçı mükellef açısından tecil-terkin işlemleri ile ödenen KDV ve ÖTV nin firmanıza iade edilip edilmeyeceği konusunda İstanbul VDB 28.08.2013 tarih ve 39044742-ÖTV 5 GENEL-1368 sayılı özelge’de,

“3065 sayılı KDV Kanunu’nun;

11/1-a, 12. , 11/1-c , .. 16/1-c, 32., …… hükme bağlanmıştır.

27 No.lu KDV Genel Tebliği’nin …….

Buna göre, ihraç kayıtlı olarak satın aldığınız araçların, motor, şasi ve karoser gibi parçalara ayrılarak ihraç edilmesi durumunda, söz konusu araçların alımında Kanun’un 11/1-c maddesi kapsamında tecil-terkin uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

KDV ödeyerek satın aldığınız kullanılmamış araçların motor, şasi ve karoser gibi parçalara ayrılarak söz konusu araç parçalarının Kanun’un 11/1-a maddesi kapsamında ihraç edilmesi halinde bu araçlar için yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV’nin iadesinin talep edilmesi mümkün bulunmaktadır.

Yurtdışından serbest bölgeye getirilen mallar için ithalat hükümleri uygulanmadığından bu işlem KDV’ye tabi olmayacak, serbest bölgeden yurtdışına gönderilen mallar için ihracat hükümleri uygulanmadığından bu işlem Kanun’un 11/1-a maddesindeki ihracat istisnası kapsamında değerlendirilmeyecektir. Öte yandan, yurtdışından serbest bölgeye getirilen araçların olduğu gibi veya parçalarına ayrılarak serbest bölgede teslimi Kanun’un 16/1-c maddesi kapsamında KDV den istisnadır.” denilmektedir.

C- İMALATÇILARIN, BİZZAT ÜRETTİĞİ MALLAR YANINDA KENDİ ÜRETMEDİĞİ MALLARI DA SATANLAR

İmalatçılar, ihraç kaydıyla teslim ettikleri malların tümünü kendileri imal etmeyebilir. Diğer bir anlatımla imalatçılar, ihracatçıya ihraç kaydıyla teslim ettikleri malların bir kısmını piyasadan hazır olarak satın alabilirler. Bu durumda, imalatçıların bizzat ürettikleri mallar için tecil - terkin uygulaması yapılacak, ancak piyasadan hazır olarak alınıp, satılan mallar için tecil - terkin işlemi uygulanmayacaktır. Nuri DEĞER Yaklaşım / Ekim 2017 / Sayı: 298