Türk Ticaret Kanunu ilgili maddesine göre, şirketlerin bilançolarında görünen birikmiş zarar tutarının, sermaye ve yasal yedek akçeler toplamının üçte ikisine eşit veya daha fazla olması durumunda, sermayenin kaybı ve borca batıklık durumlarından söz edilir. Bu durumda; genel kurul toplantıya çağrılıp, firmanın sonlandırılmasını engellemek için birtakım önlemlere yönelik kararlar alınması gerekmektedir.

Karar verilebilecek önlemlerden biri; zarar nedeniyle karşılıksız kalan sermayenin, ortaklar tarafından aktarılacak “sermaye tamamlama fonu” ile karşılanmasıdır. Ortaklar tarafından yerine getirilecek olan bu fon aktarımı, sermaye konulması ya da şirkete borç verilmesi niteliğinde olmayıp, tamamen  karşılıksız olarak aktarılan bir tutardır. Bu tutarlar, ileride yapılacak sermaye artırımında avans olarak kabul edilemez.

Aktarılan bu sermaye tamamlama fonları, bilanço üzerinde öz kaynaklar bölümünde, “sermaye tamamlama fonu” hesabı içerisinde takip edilmektedir ve sadece zararların mahsubu için kullanılmaktadır.

Bu kanun uyarınca, ilgili fon tutarlarının, kurum kazancının tespitinde dikkate alınmayacağı özellikle belirtilmiştir. Yürürlük tarihi, 15 Nisan 2022