Yazdır

Mücbir Sebep Halinde Bulunan Mükelleflerin, Kısmi Tevkifat Kapsamındaki Alımlarına İlişkin Düzenlenecek Faturalarda KDV Tevkifatı Uygulanmayacaktır

1/4/2020 ila 30/6/2020 (bu tarihler dâhil) tarihleri arasında mücbir sebep halinde olduğu kabul edilen mükelleflerin kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarına ilişkin düzenlenecek faturalarda KDV tevkifatı uygulanmaması gerekmektedir.

Bilindiği gibi, Koronavirüs (COVID-19) salgınından ve bu kapsamda alınan tedbirlerden etkilenen mükelleflerin vergi ödevlerinin yerine getirilmesi bakımından mücbir sebep hükümlerinden faydalandırılması amacıyla 518 Seri No.lu VUK Genel Tebliği yayımlanmış ve burada belirlenen mükelleflerin; Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında vermeleri gereken muhtasar ve katma değer vergisi beyannamelerinin verilme süresi 27 Temmuz 2020 günü sonuna kadar uzatılmış, bunlar üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri ise 6’şar ay uzatılarak ödemelerin Ekim, Kasım ve Aralık aylarının son haftası içerisinde yapılabilmesine olanak sağlanmıştır.

Bu sirkülerimizde ise mücbir sebep kapsamında olan mükelleflerin, kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarına ilişkin düzenlenecek faturalarda KDV tevkifatı uygulanmayacağı hususunu hatırlatmak isteriz.

KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1) bölümünde; kısmi tevkifat uygulayacak alıcılar, (I/C-2.1.3.2) bölümünde; kısmi tevkifat kapsamındaki hizmetler, (I/C-2.1.3.3) bölümünde ise kısmi tevkifat kapsamındaki teslimler sayılmıştır.

Öte yandan, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nin 2.1.3.1. Kısmi Tevkifatın Mahiyeti ve Tevkifat Uygulayacak Alıcılar bölümünün son paragrafında “213 sayılı Kanuna göre, mücbir sebebin başladığı tarihten sona erdiği tarihe kadar geçen sürede, mücbir sebepten yararlanan mükelleflerin vergi ödevleri ertelenmektedir. Bu kapsamda beyanname verme yükümlülükleri ileri tarihe ertelenen mükelleflerin, mücbir sebep halinde bulunduğu süre içerisinde kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarında tevkifat uygulanmaz.” açıklamasına yer verilmiştir.

Buna göre, 518 No.lu Tebliğde, 1/4/2020 ila 30/6/2020 (bu tarihler dâhil) tarihleri arasında mücbir sebep halinde olduğu kabul edilen mükelleflerin kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarına ilişkin düzenlenecek faturalarda KDV tevkifatı uygulanmaması gerekmektedir.

Bu düzenleme, mücbir sebep halinde bulunan bütün KDV mükellefi alıcılar (sadece sorumlu sıfatıyla KDV ödeyenler hariç) ile KDV Genel Uygulama Tebliğinde sayılan belirlenmiş alıcılardan mücbir sebep halinde bulunanlar için geçerlidir.

Aşağıda belirtilen mükelleflerden kısmi tevkifat alıcısı kapsamında olanlara, 1/4/2020 ila 30/6/2020 (bu tarihler dahil) tarihleri arasında düzenlenecek kısmi tevkifata tabi alımlarla ilgili faturalarda KDV tevkifatı uygulanmaması gerekmektedir:

Öte yandan, İçişleri Bakanlığınca alınan tedbirler kapsamında sokağa çıkma yasağına tabi olan aşağıdaki mükelleflerden kısmi tevkifat alıcısı kapsamında olanlara, yasağın başladığı 22/3/2020 ila sokağa çıkma yasağının sona erdiği tarih (bu tarihler dahil) arasında düzenlenecek kısmi tevkifata tabi alımlarla ilgili faturalarda KDV tevkifatı uygulanmaması gerekmektedir.

Diğer taraftan, mücbir sebepten yararlanan mükellef kapsamında olmayanların, mücbir sebepten yararlananlardan kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarına ilişkin düzenleyecekleri faturalarda KDV tevkifatı uygulaması gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen uygulamaya tabi kısmi tevkifat uygulayacak alıcılar ise KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1) bölümünde aşağıdaki gibi belirlenmiştir:

Kısmi tevkifat kapsamındaki hizmetler (Tebliğin I/C-2.1.3.2 bölümü) ile kısmi tevkifat kapsamındaki teslimlerin (Tebliğin I/C-2.1.3.3 bölümü) ayrıntısı KDV Uygulama Genel Tebliğinin ilgili bölümlerinde yer verilmiştir. Verginet

Konu ile ilgili Özelge,

Mücbir Sebep Halinde KDV Tevkifatı (ÖZELGE)
https://www.ozdogrular.com/v1/content/view/43899/254/

Mücbir Sebep Süresince KDV Tevkifatı