Anonim şirketlerin imtiyazlı hisse senedi çıkarması hakkında, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu(TTK) Madde 478/1’de “İlk esas sözleşme ile veya esas sözleşme değiştirilerek bazı paylara imtiyaz tanınabilir.” hükmü yer almaktadır. Açıkça anlaşıldığı üzere, imtiyaz, pay senedi sahibine değil, bizzat paya ve hisse senedine tanınır.

İmtiyazlı pay ve imtiyazlı payın unsurlarına ilişkin detayların yer aldığı hüküm, TTK’nın 478’nci maddesinin ikinci fıkrasında, “İmtiyaz; kâr payı, tasfiye payı, rüçhan ve oy hakkı gibi haklarda, paya tanınan üstün bir hak veya kanunda öngörülmemiş yeni bir pay sahipliği hakkıdır.” şeklinde açıklanmıştır. Bu maddeden anladığımız, imtiyaz, paya tanınan üstün bir haktır ve tek bir paya tanınabildiği gibi birden çok pay için de öngörülebilir. Pay devri durumunda, paya tanınan imtiyaz hakkı da pay ile birlikte yeni ortağa(devralana) devredilir.

Anonim şirkette imtiyaz, esas itibarıyla malvarlığı haklarında tanınabilir. Anonim şirket ortaklarına tanınan en önemli yönetsel haklardan birisi olan oy hakkına tanınan imtiyaz ise bu genel kuralın istisnasını oluşturur. İmtiyazın oya tanınması durumunda, ortağa, şirkette sahip olduğu sermaye payına oranla daha fazla oy hakkı elde etme hakkı tanımakta ve bu sayede ortak, oy bakımından diğer ortaklardan üstün duruma gelmektedir.

Paya ve hisse senedine nasıl imtiyaz tanınır?

Paya ve hisse senedine imtiyaz tanınması, TTK Madde 487’de de belirtildiği gibi “İlk esas sözleşme ile veya esas sözleşme değiştirilerek bazı paylara imtiyaz tanınabilir.” şeklindedir. Ya şirketin kuruluşu sırasında ilk esas sözleşmeye bu konuya ilişkin hüküm konulmalı, ya da ilk esas sözleşmede bu hüküm yok ise esas sözleşme değiştirilerek bu hüküm eklenmelidir.

Türk Ticaret Kanunu ile hisse senedine imtiyaz tanınması konusunda bazı kurallar ve sınırlamalar getirilmiştir. Aynı zamanda bazı şirketlere paya ve hisse senedine imtiyaz tanınması, belirli ortaklar bakımından yasaklanmıştır.

https://aekpaysenedi.com/anonim-sirkette-imtiyazli-pay-ve-hisse-senedi-cikarma/

Hisse Senedi Basım işinde tafsiye edeceğimiz Firma

Hisse Senedi Basımı

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Taşınmazları Bölünen Şirketler Enflasyon Düzeltmesinde Nelere Dikkat Etmeli? Taşınmazlarını kısmi bölünmeye konu etmiş ve sermaye azaltımı yapmış şirketlerin…
  • Enflasyon Düzeltmesinde ‘Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler’ Ve İstisnaların Nasıl Dikkate Alınacağına İlişkin Maliye Tebliği Kanuna Uygun Mu? Düzeltmeye tabi bilanço kalemleri 2023 ve 2024 düzeltilmiş değerleri üzerinden…
  • REEL OLMAYAN FİNANSMAN MALİYETİ AYRIŞTIRDIKTAN SONRA İKTİSADİ KIYMET İLE BİRİKMİŞ AMORTİSMANININ DÜZELTMESİNE DİKKAT! Bilindiği üzere, istisnai durumlar hariç, iktisadi kıymetin maliyetine ihtiyari veya…
Top