Salı, 02 Şubat 2021 14:54

Yabancı Ortaklı Şirket Nasıl Kurulur?

Yabancı uyruklu gerçek ya da tüzel kişilerin Türkiye’de şirket kurmaları konusunda yasal bir engel bulunmamaktadır. Son yayınlanan kanunlarla yabancı yatırımcıların desteklenmesi konusunda değişiklikler yapılmıştır.

Yabancı Gerçek Kişi Ortaklı Şirket Kuruluşu

Gerçek kişiler tek başına sermaye şirketi kurabilecekleri gibi Türk gerçek ya da tüzel kişilerle ortaklık yaparak şirket kurabilir. Kuruluş işlemlerinde yabancı uyruklu kişiler için aşağıdaki evraklar gereklidir.

  • Noter onaylı pasaport tercümesi
  • Vergi kimlik numarası
  • İkamet izni varsa, ikamet izninin noter onaylı sureti

Bunun dışında gerekli evraklar Türk ortaklar için istenen evraklarla aynıdır.

Yabancı Tüzel Kişi Ortaklı Şirket Kuruluşu

Yabancı tüzel kişiler Türkiye’de tek başına bir şirket kurabilirler, şube açabilirler, temsilcilik açabilirler ve başka bir gerçek kişi ya da tüzel kişi ile ortak olabilirler. Kuruluş işlemlerinde yabancı uyruklu tüzel kişiler için aşağıdaki evraklar gereklidir:

  • Merkez şirketin ticaret sicil belgesi
  • Merkez şirketin kuruluş için hazırlayacağı genel kurul kararı
  • Vergi kimlik numarası
  • Vekaletname

Evrakların apostil onaylı ve noter onaylı Türkçe tercümesi olması gerekmektedir. Bunun dışında gerekli evraklar Türk ortaklar için istenen evraklarla aynıdır.

Yabancı Sermaye ve Çalışma İzni

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları Türkiye’de şirket kurmak istediklerinde yaşadıkları ülkelerde sahip oldukları oturma ya da çalışma iznine ait belgenin noter onaylı Türkçe tercümesi gereklidir.

Yabancı ortaklı şirket kuruluşlarında yaşanabilecek en büyük problem banka hesabı açma konusu olabilir. Bankalar Türkiye’de ikameti olmayan ya da daha önce bankalarıyla bireysel olarak çalışmayan yabancı uyruklu kişilere hesap açarken problem çıkartabiliyorlar. Bu konuda kuruluşta zaman kaybı yaratabiliyor.

Yabancı ortaklı şirketler için diğer büyün bir problem çalışma izni konusu. Şirket kuruluşu sırasında çalışma izni aranmıyor. Başvurular kuruluştan sonra yapılabilir. Bu konuda bazı şartlar var.

  • Şirketin ödenmiş sermayesinin en az 100.000 TL ya da brüt satışlarının en az 800.000 TL ya da son yıl ihracat tutarının en az 250.000 USD olması gerekmektedir.
  • Çalışma izni talep edilen şirkette her yabancı ortak için en az 5 ( Beş ) Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşının istihdamı zorunludur. İzin isteyen yabancı şirket ortağı ise beş kişilik istihdam şartı, bir yıllık çalışma izninin son altı ayı için aranır. Aynı şirkette birden fazla yabancı için çalışma izni alınacaksa, çalışma izni verilen ilk yabancıdan sonraki her bir yabancı için ayrı 5 ( Beş) Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşının istihdamı aranmaktadır.

Bu şartları yerine getirmeden çalışma izni alınamaz. 20.01.2019

 

https://www.parasut.com/blog/yabanci-ortakli-sirket-nasil-kurulur

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • 3568 Sayılı SMMM ve YMM Kanunun da Maliye Bakanlığının Uygun Görüşü Alındıktan Sonra…” İbaresinin Kaldırılması İle İlgili Anayasa Mahkemesi Kararı Esas Sayısı : 2024/63 Karar Sayısı : 2024/75 Karar Tarihi…
  • PRİMLİ PAY ve MUHASEBE UYGULAMA Anonim şirketlerde kuruluş veya sermaye artırımı sırasında, pay senedinin üzerinde…
  • Kooperatif ve Üst Kuruluşları Ana Sözleşme İntibakı 26/10/2024 Son Tarih 7339 sayılı Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair…
Top