İş Kazası ve Meslek Hastalıklarında kusura göre işverene rücu edilmesi işlemi ile birlikte ,SGK ileriye dönük alacak talep etme hakkı gündeme geliyor.

İş Kazaları ile Meslek Hastalıkları Sigortaları,Mesleki Risk sigorta kolunu teşkil etmektedir.

Kısa Vadeli Sigorta Kolları primi alınmasında önemli nedenlerden biri de özellikle Mesleki Risklerde işvereni korumayı hedeflemiş ise,rücu neden yapılır her zaman tartışılır.

Kısaca ,mesleki risk sigortası alınıyor,sonrası kusura göre işverene rucü edilmesi,sigortacılık mantığı ile zorunluluk taşıyan halleri ihlal etmemek,işçisini kaçınılmazlık ilkesiyle de hareket ederek riskleri minimize etmesi beklenir.

Bu durum da Kısa Vadeli Mesleki Risk sigortasının işvereni sürekli iş göremezlik gelirlerinde kusuru oranında işçide oluşacak gelir kayıplarını,işvereni davalarla karşı karşıya getirmeden SGK tarafından ödemesi garantörlüğü altına sokmuştur.

Burada 4/a işverenlerin SGK prim borcu olsa da ,bundan dolayı işçi mağdur edilmeden sürekli yada geçici iş göremezliğini alabilir.

RÜCU MANTIĞI NEDİR?

“İş kazası ve meslek hastalığı, işverenin kastı veya sigortalıların sağlığını koruma ve iş güvenliği mevzuatına aykırı bir hareketi sonucu meydana gelmişse, SGK'unca sigortalıya veya hak sahiplerine 5510 SS ve GSS Kanunu gereğince yapılan veya ileride yapılması gereken ödemeler ile bağlanan gelirin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değeri toplamı, sigortalı veya hak sahiplerinin işverenden isteyebilecekleri tutarlarla sınırlı olmak üzere, SGK'unca işverene ödettirilir. İşverenin sorumluluğunun tespitinde kaçınılmazlık ilkesi dikkate alınır.” denilmektedir.

Kanunda Kaçınılmazlık İlkesinin tanımlaması yok,SSİY tanımlaması Yargıtay kararları doğrultusunda(506 sayılı Kanunla 2003 yılında uygulamaya alınmış,5510 sayılı Kanunla korunmuştur.)

Yönetmeliğin 45/3. maddesine göre kaçınılmazlık, olayın meydana geldiği tarihte geçerli bilimsel ve teknik kurallar gereğince alınacak tüm önlemlere rağmen, iş kazası veya meslek hastalığının meydana gelmesi durumudur. Olayın meydana geldiği tarihte geçerli olan bilimsel ve teknik tüm önlemlere rağmen zararın olması  ve önlenememesi durumu.

''SIFIR İŞ KAZASI İÇİN 6331 SAYILI KANUN DİKKAT ÇEKELİM''

Kaçınılmazlık ilkesi Yargıtay 10.Hukuk Dairesince mücbir sebeplerle birlikte ele alınarak mutlak ve nispi emir ile değerlendirmeye tabi tutulur.

İşveren olarak İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve Yönetmeliklerine sıkı sıkı bağlı olsanız da,hukuki yorumlamalardan kaçınılmazlık ilkesinden %100 kusursuzlukla kurtulacağınız sanmayın.

KISA VADELİ PRİM ÖDEMEK İŞVERENİ KURTARMAZ!

İşverenler bu konuda ne kadar kısa vadeli prim öderse ödesin,her zaman rucü yaptırımı ile karşı karşıya kalabilir.

Tıpkı Özel Sigorta mantığı gibi,kusurun varsa,ödeme alamama gibi.

Burada kusura göre SGK yapacağı ödemeleri işverenden geri almasında ana fikir,finans yapısının bozulmasın da kusura göre açığını kapatmak hedef alınmıştır.

İŞVERENLER İÇİN BU DURUMDA RUCÜ İLE MADDİ YÖNDEN SIKINTI OLMAMASI İÇİN NE YAPILMALIDIR?

Özellikle Kısa Vadeli sigorta kollarından prim ödemesine rağmen işveren 6331 sayılı Kanunun hükümlerine uyulmaması halinde önemli ölçüde SGK tarafından yaptırımlarla karşı karşıya kalacaktır.

İşverenler bu durum karşısında iki yol izlemelidir.

a.)İş Kazası/Meslek Hastalığında Rucü için bir Fon oluşturulması,

b.)Ferdi Kaza Sigortası uygulaması Maden İş Kollarındaki gibi ,tüm işyerlerini kapsaması,

Ferdi Kaza Sigorta Poliçesi Ödemelerinin İşçinin Ücreti olarak algılanmadan,Vergiden muaf tutulması gerekir.

5510 sayılı Kanunda yapılacak düzenleme ile birlikte,ferdi kaza sigorta poliçelerinin ücret olarak değerlendirilmemesi gerekir.

İşverenlerin yaşatılması açısından bu konuda düzenlemeye yer verilmesi gerekir hatta işverenleri koruma adına ''Kısa Vadeli Sigorta Kollarından'' işyeri büyüklüğüne göre Ferdi Kaza Sigorta Poliçelerine yapılacak ödemelerin borcu olmayan işverenler için belli miktarı karşılanabilir,işverenin riskleri minimize edilir.

Ayrıca rücu tavan uygulaması ölümlü ve yaralı İş Kazası /Meslek Hastalığında Sigortalının o işyerinde çalışma süresi dikkate alınarak Kıdem Tazminatı tavan tutarlarını aşmadan yada işverenin ödeme yükümlülüğü ,hakkaniyet ölçülerinde tespit edilmesi gerekir. 05.03.2020

Vedat İlki
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

http://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/vedatilki/056/

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • 529 HESAP ENFLASYON DÜZELTMESİNE TABİ TUTULACAK MI? “529- Diğer Sermaye Yedekleri Hesabı”nın enflasyon düzeltmesine tabi tutulup tutulmayacağı…
  • 3568 Sayılı SMMM ve YMM Kanunun da Maliye Bakanlığının Uygun Görüşü Alındıktan Sonra…” İbaresinin Kaldırılması İle İlgili Anayasa Mahkemesi Kararı Esas Sayısı : 2024/63 Karar Sayısı : 2024/75 Karar Tarihi…
  • PRİMLİ PAY ve MUHASEBE UYGULAMA Anonim şirketlerde kuruluş veya sermaye artırımı sırasında, pay senedinin üzerinde…
Top