Son günlerde vergi uygulamaları ile ilgili ciddi düzenlemeler yapılıyor. Bu düzenlemelerin sayısı o kadar fazla ki, biz dahi takip etmekte zorlanıyoruz.

Bunların büyük bir kısmı vergi mükelleflerinin lehine, kalan kısmı ise sınırlayıcı nitelikte. Sınırlama getirilen düzenlemeler arasında, vergi tahsilatı yapma yetkisi de yer alıyor.

Maliye, özel bankalarla imzalanan vergi tahsilatına aracılık edilmesine izin veren protokolleri, 1 Ocak 2020 tarihinden geçerli olmak üzere feshederek, özel bankaların vergi tahsilatı yapma yetkisini kaldırdı. Bu durumu, özel bankalara gönderdiği 26 Kasım 2019 tarihli ve 162711 sayılı yazısında belirtti. Daha sonra ise, sorumlu Maliyeciliğin bir gereği olarak konu hakkında kamuoyuna gerekli açıklamayı ve bilgilendirmeyi yaptı.

Vergiler, 1 Ocak’tan İtibaren Sadece Vergi Daireleri ve Kamu Bankalarına Ödenebilecek!

Vergi Dairesi Müdürlüklerince takip ve tahsilatı yapılmakta olan vergi, harç, ceza ve diğer alacaklar 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren vergi daireleri veznelerine yatırılabileceği gibi, devlet bankası statüsündeki aşağıdaki bankalara da ödenebilecek!

T.C. Ziraat Bankası A.Ş.,

- Türkiye Halk Bankası A.Ş.,

- Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.,

- Ziraat Katılım Bankası A.Ş.,

- Vakıf Katılım Bankası A.Ş.,

- Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş. ,

- Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş.  (PTT)

Özel Bankalar, 1 Ocak’tan İtibaren Vergi Tahsilatı Yapamayacak!

1 Ocak 2020 tarihinden itibaren özel bankaların vergi tahsilatı yapma yetkileri iptal edildiğinden, özel bankalar, Vergi Dairesi Müdürlüklerince takip ve tahsilatı yapılmakta olan vergi, harç, ceza ve diğer alacakları 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren nakden, hesaptan, çekle, banka kartı, havale ve EFT yoluyla tahsil edemeyecek.   

Özel Bankalar Sadece Bazı Vergi Türleri ve Cezaları Kredi Kartı İle Tahsil Edebilecek!

Maliye,

- Gayrimenkul/menkul sermaye iradı, ücret, diğer kazanç ve iratlardan kaynaklı gelir vergisi,

- Motorlu taşıtlar vergisi,

- Trafik cezası,

- Karayolları Taşıma Kanunu idari para cezası, geçiş ücreti ve idari para cezası,

- Diğer idari para cezaları,

- Mali Yapılandırma Kanunları (6736, 7020, 7143 gibi) ve 6183 sayılı Kanun kapsamında taksitlendirilmiş borçlar, 

- Tapu harcı,

- Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı,

- Öğrenim kredisi ve katkı kredi borçları,

- Pasaport harcı ve değerli kağıt bedeli, sürücü belgesi harcı ve değerli kağıt bedeli, T.C. kimlik kartı bedeli, yurt dışına çıkış harcı, Göç İdaresi ikamet harcı, ikamet tezkeresi defter satış bedeli, tek giriş vize harcı,

- Ecrimisil,

- Veraset ve intikal vergisi

borçlarının Türk Ekonomi Bankası A.Ş., Akbank T.A.Ş.,  Şekerbank T.A.Ş. , Türkiye Garanti Bankası A.Ş., Türkiye İş Bankası A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., ING Bank A.Ş., QNB Finansbank A.Ş., HSBC Bank A.Ş., Alternatifbank A.Ş., Denizbank A.Ş., Aktif Yatırım Bankası A.Ş., Odea Bank A.Ş., Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş., Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş. ve Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş. tarafından sadece kredi kartı kullanılmak suretiyle tahsil edilmesine ilişkin uygulamanın devam ettirilmesine karar verdi. Bu ödemelerin özel bankalara nakit olarak yapılması mümkün bulunmuyor.

Devlet Bankalarında Hesap Açtırmak İçin Sıra Oluştu!

Yaklaşık 15 – 20 yıldır vergi mükellefi gerçek kişi ve şirketler vergilerini, müşterisi olduğu özel veya kamu bankaları aracılığıyla çok rahat ve hızlı bir şekilde ödediler, hiçbir sıkıntı da çekmediler. Özel bankaların internet bankacılığı ve işletim sistemleri daha gelişmiş olduğu için, mükellefler daha çok özel bankaları tercih ettiler. Ancak, son dönemde kamu bankaları da bu gelişmeye ayak uydurdu, hatta internet bankacılığı ve işletim sistemlerinde özel bankaları geride bıraktılar diyebiliriz.

Maliye’nin özel bankaların vergi tahsilatı yapma yetkisini iptal etmesi, bu ödemelerini özel bankalar aracılığıyla yapan mükelleflerde büyük paniğe neden oldu. Mükellefler vergi ödemelerinin yaklaştığı bugünlerde Devlet bankalarında hesap açtırmak için sıraya girdi. Neyse ki, bankalar buna hazırlıklı olduklarından, çok bekletmeden hesapları açtılar, mükellefleri mağdur etmediler.

Devlet Bankalarında Hesap Açtırmak İçin Geç Kalmayın!

Vergi ödemelerinde gecikme ve zorluk yaşamamanız için ilk vergi ödemelerinin yapılacağı bu son günlerde Devlet bankalarında hesap açtırmak için acele edin, hesap açtırmayı unutmayın!

Bizden söylemesi! ABDULLAH TOLU YMM

https://www.ogunhaber.com/yazarlar/abdullah-tolu/vergi-odemelerinde-ozel-banka-devri-bitti-devlet-bankasi-donemi-basladi-100419m.html

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, Adana da 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Rapor Parasıyla İlgili Yasaya Anayasa Mahkemesinden İptal Kararı İş kazası ve meslek hastalığı, hastalık veya analık hali nedeniyle…
  • Mazeretsiz Devamsızlıkta İş Sözleşmesinin Feshi İşçi ile işveren arasındaki iş ilişkisi sürdürülürken, işçi tarafından yapılan…
  • Sermaye Piyasası Kurulu, Paylarını İlk Defa Halka Arz Edecek Şirketler İçin Sektörel Bazda Farklı Düzenlemeler Getiren Kurul Kararını Yayımladı Dr. Abdulkadir Şahin
Top