İŞ GÖRMEZLİK RAPORU NEDİR? İŞ GÖRMEZLİK RAPORUNUN ŞARTLARI NELERDİR?

Devlet tarafından, hastalık, gebelik veya iş kazası gibi nedenlerden dolayı çalışamayan işçilere maaşlarında oluşan kesintiyi gidermek için verilen ödeneğe iş görmezlik ödeneği denmektedir. Bu ödeneğin temini için alınan rapor işse iş görmezlik raporudur.

Sosyal Güvenlik Kurumu, çalışanların raporlu oldukları süre boyunca hak ettikleri maaşlarının işveren tarafından kesilmesi sonrasında mağduriyeti azaltmak için iş görmezlik parası ödemektedir.

Ancak 2 günlük raporlarda iş yeri maaşta herhangi bir kesinti yapamaz. Bu durumda da Sosyal Güvenlik Kurumu da iş göremezlik parası ödemez. İş göremezlik ödeneği raporun 3. gününden itibaren ödenir.

İş görmezlik ödeneği almak için gerekli şartlardan biri de çalışanın 1 yıl içindeki sürede en az 90 gün prim ödemesinin olmasıdır.

Çalışanın istirahat ya da tedavi için aldığı rapor bir doktor tarafından verilmeli.

BAĞ-KUR (4B) kapsamında çalışanlar sadece yatarak tedavi için rapor parası alabilmektedir ve prim borçlarının olmaması gerekmektedir.

İŞ GÖRMEZLİK RAPOR PARASI NASIL ALINIR? RAPOR PARASI NE ZAMAN YATAR?

– Doktor tarafından verilen rapor en kısa süre içinde işverene teslim edilmeli. Bu süre 5 günü geçmemeli.

– Rapor alındıktan sonra bağlı bulunan SGK'ya bilgi verilmeli.

– SGK verilen bu raporu inceledikten sonra onay verecek ve PTT şubesi ya da e-devlet'te tanımlı olan banka şubesine ödeme gerçekleşecektir.

SGK İŞ GÖREMEZLİK RAPORU SORGULAMA NASIL OLUR?

E-devlet üzerinden yapabileceğiniz iş görmezlik rapor sorgulaması için takip etmeniz gereken adımlar şu şekildedir;

– https://www.turkiye.gov.tr/4ab-isgoremezlik-odemesi-gorme linkine tıklayarak e-devlet'teki Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına gidin.

– Sorgulama için sistemde kimlik doğrulaması yapmanız gerekmektedir.

– Kimlik doğrulaması için gerekli bilgileri TC kimlik numarası ve e-devlet şifresidir.

– Eğer e-devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden temin edebilirsiniz.

– Kimlik doğrulaması yaptıktan sonra otomatik olarak sorgulama sayfasına yönlendirileceksiniz.

https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/sgk-is-goremezlik-raporu-sorgulama-rapor-parasi-ne-zaman-yatar-2szcu-5215180/?utm_source=szc&utm_medium=free&utm_campaign=ilgilihaber

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, Adana da 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Eurobond Gelirlerinin Beyan Edilmesinde Önemli Hususlar 2023 takvim yılı gelirlerinin beyan edileceği Gelir Vergisi beyanname verme…
  • Yurtdışı Borsalarda Yapılan Hisse Senedi İşlemlerinin Beyan Durumu Son yıllarda Midas benzeri uygulamalar veya banka uygulamaları üzerinden tam…
  • GİB, Kurumlar Vergisi Beyan Rehberi Yayınladı Kurumlar vergisi mükelleflerinin, 2023 hesap döneminde elde ettikleri kurum kazançlarının vergilendirilmesine yönelik…
Top