Ülkemizde sürekli olarak yapılandırma kanunları çıkartılıyor ve bu durum da SGK’ya veya Maliye’ye borcu olan işverenleri beklenti içine sokuyor. Bu beklenti nedeniyle de borçlar ödenmemeye devam ediyor ve hatta yapılandırılan tutarların taksitleri de zaman içinde ödenmemeye başlıyor.

En son 2018 yılında yürürlüğe giren 7143 sayılı Torba Yasa ile kamuya olan borçlar için yapılandırma imkanı getirilmişti. Söz konusu kanuna göre taksite bağlanan borçlar belli şartlar yerine getirilmezse yapılandırma bozulabiliyor.

Yapılandırma Nasıl Bozulabilir?

7143 sayılı Kanuna göre, ödenmesi gereken taksitlerin ilk ikisinin süresinde ve tam ödenmesi koşuluyla, kalan taksitlerden; bir takvim yılında iki veya daha az taksitin, süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti (peşin ödeme seçeneğinin tercih edilmesi hâlinde ilk taksiti) izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla yapılandırma hükümlerinden yararlanılmaya devam edilebiliyor.

İlk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde ise matrah ve vergi artırımına ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla yapılandırma hükümlerinden yararlanma hakkı da kaybediliyor.

Cari Ay Mahsubu Mümkün

Yukarıda belirtilen şekilde işverenlerin SGK’ya olan borçlarından dolayı yapılandırmalarının bozulması halinde yeni bir imkan tanındı. Buna göre, bu işverenlerin yapılandırmalarının devamı için talep etmeleri halinde aynı veya farklı ünitelerde işlem gören işyerleri için ödemiş oldukları 2018 Nisan ayı ve sonrası cari ay prim ödemelerinin, dönem veya taksit sayısı gözetilmeksizin ödenmeyen veya eksik ödenen yapılandırma taksitlerine mahsup edilmesi mümkün. Söz konusu uygulama SGK Başkanlık
Makamının 3/9/2019 tarihli ve 12606304 sayılı OLUR''u ile uygun görüldü.

Teşvik Kaybına Dikkat

Yapılandırması bozulan işverenlerin bu imkandan faydalanırken dikkat etmeleri gereken bazı hususlar var. Buna göre, öncelikle, aktarılacak cari ay primleri nedeniyle, cari ay primlerinden dolayı yapılandırmanın bozma koşuluna girmesi durumunda işverenlerce zor durum belgesi verilmesi gerekiyor.

Ayrıca, cari ay primlerinin yapılandırma taksitlerine aktarılması halinde; bu aylarda yararlanılan teşvikler ile cari ay primlerinin aktarma yapıldığı yılda yeni tescil edilmiş işyerleri için asgari ücret desteklerinin de iptal edileceği işverenlerce unutulmamalı. 
16.09.2019

Dr. Mehmet BULUT
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, Adana da 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • 2023 YILI SONUNDA YAPILACAK ENFLASYON DÜZELTMESİ SONUCUNDA OLUŞAN 580 HESAP BAKİYESİNİN " ÖZSERMAYE HESAPLARINA AİT DÜZELTME FARKLARINDAN" MAHSUP EDİLMESİNİN VERGİSEL ETKİSİ VAR MIDIR? HAYIR..Enflasyon düzeltmesi sonucunda 698 hesabın borç bakiyesi vermesi durumunda bu…
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı, KDV'ye Zam Yok Vergi İstismarının Önüne Geçiliyor Hazine ve Maliye Bakanlığı, lokanta ve kafelerde KDV oranlarında artışa…
  • GİB, Yiyecek ve İçecek Hizmeti Sunan Yerlerde KDV Oran Uygulamasına İlişkin KDV Tebliğ Taslağı Yayınladı Gelir İdaresi Başkanlığınca, yiyecek ve içecek hizmeti sunan yerlerde KDV…
Top