Dijitalleşme çağımızın bir numaralı gündemi olmaya devam ediyor. Özel sektördeki bu dönüşüme kamu kurumları da entegre oluyor.

Bu değişime en hızlı adapte olan kurumların başında Ticaret Bakanlığı'nın olduğunu söylemek mümkün. Zira yıllardır kağıt ortamda yürütülen birçok gümrük işlemi günümüzde dijital ortam üzerinden takip ediliyor ve dış ticaret yapan şirketler beyanlarını elektronik ortamda gerçekleştirebiliyor.

Son olarak ihracatta kağıtsız beyan dönemine geçilmesi ile birlikte ihracat yapan şirketler gümrük idarelerine kağıt beyanname sunmadan işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar. Bu da ihracat maliyetlerini aşağıya çekiyor.

Ancak e-gümrük beyannamelerine ilişkin olarak yapılan son düzenleme ile elektronik ortamdaki beyanların dış ticaret yapan şirketlere ek maliyetler yüklemesi söz konusu olabilir. Ek maliyetlerin nasıl oluştuğunu gelin açıklayalım.

Kağıt Ortamda Beyan Ücreti 

Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 2018/1 sayılı Genelgesi uyarınca, hali hazırda kağıt ortamda gümrük idaresine beyanda bulunan şirketler beyanname başına 2,5 veya 3,8 TL ücret ödeyerek işlemlerini gerçekleştiriyorlardı.

Elektronik Ortamda Beyan Ücreti

Risk Yönetimi, Tasfiye ve Döner Sermaye Genel Müdürlüğü'nün 2019/5 sayılı Genelgesi ile e-ihracat/e-ithalat beyannamelerine ilişkin düzenleme yapıldı. Yapılan düzenleme ile e-ihracat beyannameleri için 5 TL, e-ithalat beyannameleri için 7 TL beyanname ücretinin alınacağı belirtildi.

Maliyetler Nasıl Arttı?

Kağıt ortamda ihracat beyannamesi için en fazla 3,8 TL ödeyen şirketler, Risk Yönetimi, Tasfiye ve Döner Sermaye Genel Müdürlüğü'nün 2019/5 sayılı Genelgesi ile elektronik beyana geçince beyanname başına 5 TL ücret ödemek durumunda kalacaklar.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2018 yılında 3.984.063 adet ihracat beyannamesi tescil edildi. Beyanname başına (en yüksek ücret esas alındığında) 3,8 TL tahsil edildiğinde ihracatçı şirketler 15.139.439 TL beyanname ücreti ödediler.

2019 yılında aynı sayıda ihracat beyannamesinin tescil olacağı varsayımı altında, şirketler 19.920.315 TL beyanname ücreti ödemiş olacak ve bir önceki yıla göre yaklaşık 5 milyon TL ekstra maliyet ile karşılaşacak. 

Sorumlu Vergicilik Bakışıyla…

Dijitalleşen gümrük işlemlerinde e-ihracat/e-ithalat beyannamesi başına alınacak ücretin kağıt ortamdaki beyanlardan daha düşük olmasının sosyal faydayı artıracağı ve özellikle ihracat yapan şirketlerin ek maliyetlerini azaltacağı değerlendiriliyor.  Hakan Uçak https://www.kpmgvergi.com

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Taşınmazları Bölünen Şirketler Enflasyon Düzeltmesinde Nelere Dikkat Etmeli? Taşınmazlarını kısmi bölünmeye konu etmiş ve sermaye azaltımı yapmış şirketlerin…
  • Enflasyon Düzeltmesinde ‘Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler’ Ve İstisnaların Nasıl Dikkate Alınacağına İlişkin Maliye Tebliği Kanuna Uygun Mu? Düzeltmeye tabi bilanço kalemleri 2023 ve 2024 düzeltilmiş değerleri üzerinden…
  • REEL OLMAYAN FİNANSMAN MALİYETİ AYRIŞTIRDIKTAN SONRA İKTİSADİ KIYMET İLE BİRİKMİŞ AMORTİSMANININ DÜZELTMESİNE DİKKAT! Bilindiği üzere, istisnai durumlar hariç, iktisadi kıymetin maliyetine ihtiyari veya…
Top