Resmi Gazetede Bugün Yayımlanan 7168 sayılı torba yasa ile 01.08.2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere 3201 sayılı yasada değişikliğe gidildi.

Yurtdışı borçlanması yapmak isteyenler Öncelikle 1 Ağustos 2019 tarihinden önce borçlanma başvurusunda bulunulması gerekiyor. Ancak bu tarihe kadar borçlanma talebinde bulunulması yeterli değil. Aynı zamanda tahakkuk ettirilen borç tutarının, tebliğ edildiği tarihten itibaren üç ay içerisinde ödenmesi gerekiyor. Şayet bu sürede ödeme yapılmazsa yeniden yapılacak başvurularda zamlı tarife uygulanacak.

Yapılacak değişiklik ile yurtdışı borçlanmasına ait sürelerdeki ikili uygulamaya son verilecek ve tüm süreler 4/b kapsamında değerlendirilecek. Bu durum hizmetlerin birleştirilmesi esnasında son yedi yıl dikkate alınırken sigortalı aleyhine sonuçlar doğurabilir. Nitekim bilindiği üzere 4/b kapsamında emekli olabilmek için daha uzun prim ödeme gün sayıları isteniyor.

Aynen borçlanma tutarındaki zamda olduğu gibi bu değişiklikten etkilenmemek ve mümkünse borçlanılan sürelerin 4/a ve 4/c kapsamında değerlendirilmesini sağlamak için yasanın Resmi Gazete’de yayınlandığı tarihi takip eden aybaşına kadar başvurmak ve tahakkuk ettirilen borç tutarının, tebliğ edildiği tarihten itibaren üç ay içerisinde ödenmesi gerekiyor. Aksi halde borçlanılacak tüm süreler 4/b kapsamında değerlendirilecek.

Başvuru Süresini geçiren Vatandaşların, Yurtdışında geçen sigortalılık süreleri 4/b (Bağ-kur) kapsamında değerlendirilecektir. (YANİ YURTDIŞI BORÇLANMASINI 31 TEMMUZ 2019' A KADAR  YAPMAYIP, SONRA YAPANLAR BAĞ-KURDAN EMEKLİ OLACAK) .Önceki düzenlemede borçlanma süreleri son sigortalılık statüsünden değerlendirildiği için 1 gün dahi SSK kapsamında çalışmış olmak erken ve kolay emeklilik için yeterli oluyordu ancak bu düzenleme sonrası erken emeklilik ve yüksek maaş hayal oluyor. Emekli olmak için en az duruma göre 3600 veya 5400 gün gerekeceği yerde, 9000 Gün gerek olacak. Bağ-kur kapsamında emekli olunacağı için maaş düşük olacak ve emekli olmak için ödenecek tutar yüksek olacaktır.

Borçlanma tutarına esas alınacak prim oranı tutarı %45 olarak esas alınacak. bu da demek oluyor ki asgari ücret tutarından borçlanan bir sigortalı önceden 1 günlük hizmet süresi için 27,28 TL öderken 01.08.2019 tarihinden sonra bu tutar yaklaşık olarak %41 oranında zamlanarak 38,38 TL olarak ödeyecektir.

Bu bağlamda Yurtdışı borçlanması yaparak emekli olmak isteyen vatandaşların bir an önce borçlanma dilekçesi vererek ödemelerini yapmaları faydalarına olacaktır

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, Adana da 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • HUZUR HAKKI ÖDEMELERİNİN PRİME TABİ OLUP OLMADIĞI Uygulamada bazı görevlerin komisyon, komite, idare heyeti gibi organların toplantılarına…
  • e-Bağımsız Denetçi Adayı Belirleme Sınavı   30 Nisan 2024 tarihli Elektronik Bağımsız Denetçi Adayı Belirleme Sınav…
  • Yıllık Gelir Vergisi, Ba-Bs ve E-Defter Beratları Yüklenme Süreleri Uzatıldı 28 Mart 2024 tarihli ve 166 Sıra No.lu Vergi Usul…
Top